home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Finnország is lázong
Talpai Lóránt
2024.02.08.
LXXIX. évf. 6. szám
Finnország is lázong

A finn történelem legnagyobb országos sztrájkja — Az EU és az ukrán költségvetés — Bevándorlótáborok Albániában

A finn történelem legnagyobb országos sztrájkja

Csaknem 300 000 ember vonult Finnországban az utcára a kormány munkaerőpiaci reformtervei miatt. A demonstráció miatti munkabeszüntetés jelentős fennakadásokat okozott a mindennapi életben. A kétnapos sztrájk érintette a többi közt a postát és a nagy iparvállalatokat is. Helsinki térségében a legtöbb napközit bezárták, emellett a légi közlekedés is akadozott. A Finnair légitársaság már előzetesen figyelmeztetett, hogy a munkabeszüntetések miatt mintegy 550 járatot kell törölnie. A rendőrség adatai szerint a Helsinki belvárosában található Senaatintori téren 13 000 fős tömeg tüntetett. A finn szakszervezetek azért indították el a többnapos tiltakozást, mert elfogadhatatlannak tartják a Petteri Orpo-féle konzervatív kormány reformterveit. Azok végrehajtása szerintük gyengítené a munkavállalói jogokat, és a társadalombiztosítási juttatásokat is csökkentené.

Az EU és az ukrán költségvetés

Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét állami költségvetésének kiegészítésére fordítja — közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy megállapodás született a huszonhét európai uniós tagállam között az országnak szánt pénzügyi támogatásról, így a következő négy év során Ukrajna 50 milliárd eurót kap. Smihal részletezte, hogy az uniós forrásokból 39 milliárd eurót fordítanak Ukrajna állami költségvetésének támogatására, 8 milliárd eurót pedig „speciális befektetési eszközként” készül a kormányzat felhasználni. „A Ukraine Facility elnevezésű program nemcsak pénzről szól, hanem országunk átalakításáról is. Ez az európai szabályok és előírások végrehajtásának terve, melyek közelebb viszik Ukrajnát az EU-tagsághoz” — hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bevándorlótáborok Albániában

Az albán alkotmánybíróság jóváhagyta a bevándorlótáborok létesítésére vonatkozó, Olaszországgal kötött kormányközi megállapodást. A kilenc alkotmánybíróból öten támogatták, négyen pedig ellenezték a tervet, mely most visszakerül a parlament elé szavazásra. Edi Rama albán és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök novemberben kötött kormányközi megállapodást ellátóközpontok létesítéséről Albániában, a tengeren érkezdő bevándorlók fogadására. A cél, hogy levegyék ezt a terhet Olaszországról, ahol tavaly az azt megelőző évhez képest majdnem megduplázódott az illegálisan partra szállók száma. Az egyezmény értelmében Olaszország két migránstábort tartana fenn Albániában évente 36 000 bevándorló ellátására és ügyének feldolgozására. A táborok olasz fennhatóság alatt állnának, és olasz személyzet üzemeltetné őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..