home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2023.06.22.
LXXVIII. évf. 24. szám
Filmtabletták

Elhunyt Barry Newman — Érkezhet a Karib-tenger kalózainak folytatása — Leépítések a Pixarnál

Elhunyt Barry Newman

Kilencvenkét éves korában elhunyt a színész, akit elsősorban a Petrocelli című sorozatból ismerhettek a magyar nézők. Amerikában már más a helyzet, a kultikus sorozat mellett a Vanishing Point, azaz a Száguldás a semmibe című filmmel robbant be a köztudatba. Karrierje valamikor a ’60-as években indult, és haláláig forgatott, kisebb-nagyobb megszakításokkal: tavaly a még bemutatás előtt álló, Finding Hannah című moziban vett részt, előtte pedig egy 2015-beli drámában láthatta a közönség. A házát állandóan építő, valamint a tárgyalótermekben folyton brillírozó ügyvédet 1974-től 1976-ig játszotta el, kétségtelen, hogy ez volt karrierje csúcsa. Érdemes azonban néhány szót szólni a ’70-es években készített Vanishing Pointról, melyben egy Kowalski nevű autóversenyzőt játszott, aki a legendás Dodge Challengert próbálta minél gyorsabban elszállítani San Franciscóba. A film társadalomkritika, illetve kiváló gondolatébresztő lett, afféle feel good mozi. Az egyik legjobb autós filmként tartják számon a filmtörténészek. Newmannél még 2009-ben diagnosztizáltak gégerákot, halálának körülményeiről azonban csak kevés információt osztottak meg a közvéleménnyel.


Fotó: imdb.com


Érkezhet a Karib-tenger kalózainak folytatása

A Disney azonban eléggé szűkszavú Johnny Depp-pel kapcsolatban. Legutóbb hat éve jelent meg kalózos mozi Jack Sparrow-val, mely periódus igazán mozgalmasnak bizonyult Depp számára: akkor vált el, exfelesége erőszakkal vádolta, ami miatt minden szerepét bukta a nagy stúdióknál. Időközben egy reality show-ra emlékeztető per végén ugyan tisztázta magát a bíróság előtt, de a közvélemény csak keveset tud arról, hogy hogyan alakult a sztori utóélete — Deppet időközben vastapssal köszöntötték Cannes-ban, ami azért biztató jel. Sean Bailey, a Disney produkciós vezetője a The New York Timesnak adott interjújában arról beszélt, hogy A Karib-tenger kalózai sorozat folytatása minden mással szemben prioritást élvez. Ő maga szívesen látná Deppet, de hangsúlyozta, egyelőre nem áll módjában nyilatkozni a stúdió állásfoglalásával kapcsolatban. Johnny Depp azóta egyébként a Jeanne du Barry: A szerető című filmben alakította XV. Lajos francia királyt, sőt, még rendez is, ráadásul Budapesten: a híres festőművész, Modigliani életét dolgozza fel készülő filmjében, melynek megjelenéséről egyelőre nincs információ.

 

Leépítések a Pixarnál

Ha már Disney, érdemes szót ejteni arról a meglepő felmondási hullámról, amely az eddig mindig kiváló minőséget képviselő Pixart is elérte. A cég annak idején egymás után ontotta magából a jobbnál jobb animációs filmeket, a koronavírus-járvány óta azonban valami véglegesen eltörhetett a cégnél. Nagyot bukott a Toy Story spinoffja, a Lightyear, amire a Disney jelentős leépítésekkel reagált. 75 alkalmazottat rúgtak ki a Pixar Animation Studiostól, köztük a Toy Story 2. egykori technikai igazgatóját és a Lightyear rendezőjét, Angus MacLane-t is. Emellett Michael Agulneket is lapátra tették, aki a Disney egyik alelnöke volt. Ő egyébként animátorként is dolgozott az Egy bogár életén, de a munkái között van a Némó nyomában és számos más produkció is. A Disney hivatalos jelentése szerint összesen 7000 állást szüntettek meg, költségcsökkentésre hivatkozva, ezzel több mint 5 milliárd dollárt takarítanak meg. Emiatt történt az is, hogy a Disney+ streamingplatform számos tartalmát is törölték az oldalról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..