home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2019.10.30.
LXXIV. évf. 43. szám
Filmtabletták

Megállíthatatlan a Joker — Megérkezett az El Camino — Meghalt Robert Forster

Megállíthatatlan a Joker

Szédületes nézettségi és bevételi rekordokat döntöget a Joker napról napra, szinte már követni sem lehet. A Batman-képregények főgonoszának eredettörténetére egyetlen hétvégén 55 millió dollár értékben váltottak jegyet csak az Egyesült Államokban.

A film bemutatójának hétvégéje egyébként durván felülmúlta a várakozásokat: az októberi nyitóhétvégék sorában 93,5 millió dollárral a legjobb eredményt érte el Észak-Amerikában, és már több mint 550 millió dollárnál tart globálisan. A kritikák alapjában pozitívak, többen is olyan klasszikusokkal emlegetik együtt, mint Scorsese Taxisofőrje.

Todd Phillips Jokere a velencei filmfesztivál fődíjával a tarsolyában jóval vonzóbb is, mint például a Budapesten is forgatott Gemini Man, Ang Lee rendező és Will Smith közös mozija, mely alig szedett össze 20,5 millió dollárt a nyitóhétvégéjén.
 

 

Megérkezett az El Camino

A Breaking Bad, azaz magyarul a Totál szívás című kultikus sorozat folytatásaként elkészült El Camino már nézhető a Netflixen, ráadásul 4K-minőségben. A Breaking Bad két főszereplőjének, Walter White-nak (Bryan Cranston) és Jesse Pinkmannek (Aaron Paul) a történetét óriási hype övezte öt évadon át. A sorozat végén Jesse Pinkman elmenekült, az El Camino pedig az ő útját követve próbálja helyretenni a hiányzó mozaikkockákat, illetve bemutatni a Heisenberg-birodalom után hátrahagyott űrt. A film kétórás játékideje alatt óriási fordulatokra már nem kell számítani, a rajongók számára azonban mégis kötelező darab: már csak azért is, mert tökéletesen hozza ugyanazt a hangulatot, amelyet annak idején a Breaking Bad nyújtani tudott. Vince Gilligan, a tévés széria eredeti írója és megálmodója rendezte a filmet, melynek elején ráadásul még egy rövid visszatekintés is látható.
 

 

Meghalt Robert Forster

Hetvennyolc éves korában, agydaganat következtében elhunyt Hollywood nagy öregje, a mozivászon egyik legszimpatikusabb karakterszínésze, Robert Forster. Több mint száz filmben szerepelt, jómagam először Quentin Tarantino Jackie Brownjában láttam. Ezért az alakításért egyébként Oscar-díjra is jelölték. Marlon Brando és Elizabeth Taylor oldalán debütált Hollywoodban a John Huston rendezte Tükörkép egy aranyos szempárban című moziban.

Számos remek televíziós sorozatban láthattuk, de azért jócskán kijutott neki a baklövésekből is: az Aligátor, a Hollywood Harry és a Delta Kommandó is iszonyatos bukás volt, így sokáig gondolkodott azon, hogy felhagy a színészettel. Végül Quentin Tarantinónak köszönhette, hogy újra reflektorfénybe került, aki eleve úgy írta meg a Jackie Brown forgatókönyvét, hogy Forsternek szánta Max Cherry óvadékügynök szerepét. Aztán benne volt a Psycho újraforgatott változatában, az Én és én meg az Irénben, valamint a Mulholland Drive — A sötétség útjában is. David Lynch a Mulholland Drive után újra megkereste, hogy szerepet adjon neki a Twin Peaks harmadik évadában. Legutolsó alakítása az El Caminóban volt, mely halála napján debütált a Netflixen.
 

 


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..