home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2019.07.11.
LXXIV. évf. 27. szám
Filmtabletták

Kovács István nem tud hibázni — Készül az új Mátrix? — George Clooney újra forgat

Kovács István nem tud hibázni

A zentai rendező, Kovács István Ostrom című filmje tovább halmozza a díjakat. A korábban diák-Oscarral kitüntetett alkotás megkapta Cannes-ban az Európai Reklámfilmproducerek Szövetségének díját, a Young Director Awardot. Ebben a kategóriában a legjobb, 6 percnél hosszabb diplomafilmeket jutalmazták. De ez még nem minden: az Ostromot a pénteken elkezdődött csehországi Karlovy Vary-i filmfesztivál programjában is műsorra tűzték. Az európai mozi új generációja elnevezésű programban tíz ifjú rendező diplomafilmjét nézheti meg a csehországi fesztivál közönsége. Kovács István alkotása a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült diplomafilmje volt, a szakmát Enyedi Ildikótól, Janisch Attilától és Szász Jánostól tanulta. A 23 perces Ostrom a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, és 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. A film korábban elnyerte az Amerikai Filmakadémia diák-Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fesztivál fődíját is.

 

Készül az új Mátrix?

Hollywoodi pletykák szerint a Wachiwski nővérek rendezik majd a sorozat következő filmjét, ezt azonban egyszerre több független forrás is tagadja, mások viszont megerősítik — ez utóbbi csoportba tartozik Chad Stahelski, a John Wick 3. rendezője, aki szerint javában tart a Mátrix 4 előkészítése. Sőt, szerinte a Warner Bros. évek óta ezzel foglalkozik, a legnagyobb titokban. Főszereplőként Michael B. Jordan nevét pedzegetik, aki a Fekete Párducban is játszott. A fiatal Morpheust alakítaná, azaz egy előzménytörténetről van szó, amikor Neo karaktere még képben sem volt. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeket az infókat még egyáltalán nem erősítették meg a Warner berkeiből. Keanu Reeves főszereplésével a ’90-es évek talán legfontosabb sci-fijéért rajongtunk mindannyian, három részen át. Annyira újszerű, meghökkentő és még éveken át inspiráló volt a trilógia — leginkább pedig az első rész —, hogy egyáltalán nem kellene csodálkozni, ha kiderülne, hogy az eredeti alkotók a rebootot fontolgatják. A pletyka persze még mindig csak pletyka, de azért felettébb gyanús, hogy a rendezők, vagyis azok, akik leginkább érintettek, még egyáltalán nem jelentették be az ellenkezőjét, holott a fél világ filmes szakírói erről beszélnek.

 

George Clooney újra forgat

Ráadásul az első netflixes játékfilmjét, Lily Brooks-Dalton Good Morning, Midnight című könyvének adaptációját. Clooney nem először dolgozik együtt internetes tartalomszolgáltatóval, korábban a Hulu A 22-es csapdája című sorozatában vállalt szerepet, rendezőként azonban most először, a Netflixnek. George Clooney legutóbb 2017-ben rendezett, a Suburbicont, színészként pedig 2016-ban láthattuk legutóbb, a Money Monster című, felemás fogadtatásban részesült moziban. A Good Morning, Midnight (Clooney korábban már rendezett egy hasonló című filmet, ez volt a Good Night and Good Luck) főszerepében a főhős, Augustine egy magányos északi-sarki tudós, aki megpróbál segíteni egy űrben rekedt asztronautának, aki haza szeretne térni a Földre. A posztapokaliptikus sci-fi thriller forgatókönyvét Mark L. Smith írja, a forgatás pedig októberben kezdődik meg.


Nyitókép: Kovács István (Facebook.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..