Filmet forgattak Zentán

Filmet forgattak Zentán

Stevan Sremac Zona Zamfirova című regényéből 2002-ben nagy sikerű filmet készítettek Zdravko Šotra rendezésében — Új alkotói gárdával az idei év augusztusában megkezdődött a film második részének forgatása.

Stevan Sremac kiemelkedő szerb prózaíró 1855-ben született Zentán, ahol elvégezte az általános iskolát. Mivel korán elveszítette szüleit, Belgrádba költözött a nagybácsijához, Jovan Đorđevićhez, és soha nem tért vissza a Tisza-parti városba, de egész élete során büszke volt a szülővárosára, és szép emlékeket őrzött róla. Korai haláláig — 1906-ban hunyt el Soko Banján — Nišben, Pirotban és Belgrádban dolgozott. Az író felújított zentai szülőházában állandó kiállítás várja a látogatókat, és ebben az épületben működik a Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány.

Viszonylag későn, életének 33. évében kezdett el írással foglalkozni, mégis olyan könyvek szerzőjeként vált nevessé és elismertté, mint az Ivkova slava, a Pop Ćira i pop Spira, a Zona Zamfirova stb. Kiemelkedő prózaírói teljesítményéért a Szerb Királyi Akadémia tagjává választották.

A Zona Zamfirova című regényéből 2002-ben nagy sikerű filmet készítettek Zdravko Šotra rendezésében. Az adaptáció másfél millió nézőt vonzott a mozikba, és ezzel minden idők legsikeresebb szerb filmje lett.

A XIX. században Niš környékén játszódó történet hősei, Zona és Mane nem lehetnek egymáséi, mert a szokások szerint a gazdag csorbadzsilány nem mehet hozzá egy iparosfiúhoz. A lány már házasságára készül, amikor Mane furfangos szöktetési akcióra szánja el magát. A humorral átszőtt cselekmény a környék kulturális hagyományaiba ágyazódik, és annak sajátos dialektusában szólal meg. A férfi, illetve a női főszerepet Vojin Ćetković és Katarina Radivojević alakította.

Új alkotói gárdával az idei év augusztusában megkezdődött a film második részének forgatása. A Vrati se, Zone, illetve a Zona Zamfirova 2 továbbszövi az első részben megismert főhősök történetét, és azt mutatja be, milyen nehézségekkel kénytelen megküzdeni Zona és Mane, hogy megőrizze a szerelmét és a házasságát.

A rendező ezúttal Jug Radivojević, Zona Zamfirova szerepében Brankica Sebastijanovićot láthatjuk majd, Mane Kujundžiját Milan Vasić személyesíti meg. A bemutatót a jövő év januárjára tervezik.

Mivel a film bizonyos jeleneteit nemrégiben Zentán forgatták, a stáb sajtótájékoztatót tartott — stílusosan — Stevan Sremac szülőházában. A rendezőtől megtudtuk, hogy a projektumba nyolc várost kapcsoltak be, ezek közül négy — Pirot, Niš, Zenta és Belgrád — Sremachoz is köthető.

A nagyszabású produkcióban 60 színész és több mint 400 statiszta vett részt. Az utóbbiakat a forgatási helyszíneken alkalmazták, így Zentán a Miroslav Antić Kamaraszínház társulatának tagjait vonták be a munkába. Az egyik filmes helyszín a zentai városháza, mely Petar Karađorđević szerb király kastélyaként jelenik meg.

Címkék: Zona_Zamfirova
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Film rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Filmet forgattak Zentán
Film
  • Tóth Lívia
  • 2017.01.19.
  • LXXII. évfolyam 3. szám
Facebook

Támogatóink