home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Filmes gengszterek a túlvilági mozihősök csarnokában
Brasnyó Zoltán
2022.07.28.
LXXVII. évf. 29. szám
Filmes gengszterek a túlvilági mozihősök csarnokában

James Caan — Tony Sirico

James Caan

Július 6-án nyolcvankét évesen ment el James Caan, akit a közönség elsősorban A keresztapából ismert. Pedig élete és munkássága jóval túlmutatott Coppola gengsztereposzánál. 1978-ban már helyet kapott a hollywoodi hírességek sétányán, illetve számos Emmy-, Golden Globe-, sőt Oscar-jelölése is volt. Utóbbit Sonny Corleone megformálásáért érdemelte ki, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. Volt azonban egy másik, igen fontos filmje: 1990-ben jelent meg ugyanis a jobb Stephen King-regény-adaptációk közé sorolható Tortúra, melyben egy csapdába esett írót alakított kiválóan, Kathy Bates mellett. Rendkívül termékeny színész volt, akinek neve inkább Amerikában vált fogalommá: A híd túl messze van, a Dogville, A szerencsejátékos vagy például a Brian’s Song című mozikban is láthatta a közönség, illetve a Family Guyban és A Simpson családban is feltűnt.

James Caan a New York-i Bronxban született, fiatalon pedig kiváló sporteredményeivel szerzett érdemeket: focizott, karatézott és rodeózott is. Később ösztöndíjat kapott egy színészképzésre, ezután indult be a pályája, először a Brodwayn, majd 1963-ban már egy mozifilmben, az Irma, te édesben. Haláláig dolgozott, sőt a dicsérő szavakkal sem fukarkodott, ha fiatal kollégáiról volt szó. Legutóbb Francis Ford Coppola következő filmje, a Megapolis kapcsán hallottunk felőle. A film forgatása az ősszel kezdődött volna, sajnos már Caan nélkül. Négyszer volt házas, legutóbbi feleségétől, Linda Stokestól 2017-ben vált el. Öt gyermeke született.

 

Tony Sirico

Három héttel nyolcvanadik születésnapja előtt, július 8-án távozott Tony Sirico is, akit a minden idők egyik legjobb drámasorozatának tartott Maffiózók (The Sopranos) Paulie Gualtierijeként ismert meg a közönség. Sirico már jó ideje egy idősek otthonában élt, az elmúlt években demenciával küzdött. Karaktere egybeforrt Sirico személyiségével, a sorozatban elmondott egysorosai és jelenetei egytől egyig aranyat érnek. Hogy ennyire jól ismerte az utca törvényeit, az nem volt véletlen: fiatalon maga is balhéról balhéra járt, többször ült börtönben, illetve tagja is volt szervezett bűnözői csoportoknak.

1942-ben született New Yorkban, majd bevonult a hadseregbe. Balhéi után, az 1970-es években kezdett a filmezés, a színészi pálya felé fordulni. Miután esélyt kapott a filmipartól, nem teketóriázott tovább, és jó útra tért. Első szerepét 1974-ben a Crazy Joe című drámában kapta. A többi közt Scorsese filmjében, a Nagymenőkben, valamint a Lövések a Broadwaynben és A Keresztapusban is maffiózót alakíthatott. Ez utóbbi film azért is fontos, mert a két nappal korábban elhunyt James Caannal dolgoztak benne együtt. Láthattuk még a Cop Landben is, illetve Woody Allennel is gyakran munkálkodtak közösen, például a Hatalmas Aphrodité című alkotásban. Siricónak két gyermeke van. Életében állítólag kínosan ügyelt rá, hogy magánéletének legapróbb részletei se kerüljenek a nyilvánosság elé.


Képek: bbc.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..