home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Filmek korona idején
Brasnyó Zoltán
2020.04.02.
LXXV. évf. 13. szám
Filmek korona idején

A világjárványokról szóló filmek jelenleg népszerűbbek, mint valaha. A nézőket pedig még „békeidőben” is izgatja ez a téma, ahogyan a filmrendezők nagy részét is, bármelyik évtizedet vizsgáljuk is. A következő felsorolásban kizárólag olyan híres filmeket válogattam össze (a teljesség igénye nélkül), amelyek a koronavírus-helyzettől függetlenül is szórakoztatóak és izgalmasak. Mivel jóval több időt töltünk mostanában a négy fal között, érdemes akár ebben a műfajban is pótolni a lemaradást.

Vírus (Outbreak, 1995)

Egy klasszikus, ’90-es évekbeli mestermű és sztárparádé, Dustin Hoffman, Morgan Freeman, Donald Sutherland és Rene Russo főszereplésével. Önfeláldozó szakértők egy csoportja mindent bevet, hogy megakadályozza és kordában tartsa egy levegőben terjedő vírus ámokfutását, mely egy kaliforniai városka lakosságát fenyegeti. A film jelenleg a Netflixen is elérhető, és sohasem látott reneszánszát éli a nézők körében: a top öt legnézettebb tartalom között van a streamingszolgáltató kínálatában.

 

 

Madarak a dobozban (Bird Box, 2018)

A listán szereplő filmek legújabbika Sandra Bullock főszereplésével készült, kizárólag a Netflixre. A főhősnőnek túl kell élnie egy posztapokaliptikus világban, ahol egy ismeretlen külső erő tizedeli az embereket. Úgy pusztít, hogy a szemébe kell nézni -- a megoldás pedig a madarakban rejlik. Hitchcock és a modern katasztrófafilmek bizarr elegye is lehetne ez a valóban izgalmas film, melyben Sarah Paulson és John Malkovich is szerepet kapott. Nem tetszik majd mindenkinek, de üde színfoltja a disztópiazsánernek.

 

 

Vakság (Blindness, 2008)

Julianne Moore és Mark Ruffalo főszereplésével egy világhírű kortárs irodalmi klasszikushoz nyúlt a film rendezője: José Saramago azonos című regénye alapján készült el ez a végtelenül ijesztő témát feldolgozó dráma. Egy vírus terjedése tömeges vakságot okoz, a főhős pedig immunis a járványra. Ezért megpróbálja elvezetni a férjét egy karanténba, mely történetesen egy elhagyatott elmegyógyintézetben található.

 

 

Végítélet (The Stand, 1994)

Stephen King a legkevésbé sem a gyerekmeséiről híres, a Végítélet pedig sokak szerint a legjobb és legijesztőbb műve. Már a regény is letehetetlen és félelmetes, a belőle készült televíziós minisorozat pedig igen jól sikerült. Egy szupervírus elpusztítja az egész emberiséget, és csupán néhányan maradnak életben: ők isten és a sátán oldalán harcolva az amerikai közép-nyugaton vívják meg a végső csatát, az emberiség lelki üdvéért.

 

 

Az Androméda törzs (The Andromeda Strain, 1971)

A végére hagytam egy valódi klasszikus sci-fit: Új-Mexikóban lezuhan egy katonai műhold, melyet hamarosan egy különleges kutatócsoport kezd vizsgálni. Kiderül, hogy egy halálos, új vírus rejtőzik benne, mely rendkívül gyorsan kezd mutálódni. A kutatók versenyt futnak az idővel, hogy megállítsák, még mielőtt rászabadulna a világra. Robert Wise rendező filmje Michael Crichton novellája alapján készült, aki később a Jurassic Parkot is megírta. A főbb szerepekben James Olson, Arthur Hill és David Wayne láthatóak. A filmnek egy új feldolgozása is napvilágot látott 2008-ban, jóval mérsékeltebb sikerrel.

 


Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..