home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Fiatalos lendülettel az új esztendőbe
Rencsényi Elvira
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Fiatalos lendülettel az új esztendőbe

A szabadkai székhelyű Német Népi Szövetség 1996. december 16-án alakult meg, akkor még 19 taggal. Azóta ez a szám 264-re nőtt, a szimpatizánsok száma pedig jelenleg 173. A 2014-ben „nagykorúvá” lett szövetség első és mindmáig egyetlen elnöke, Weiss Rudolf szerint fontos a fiatalítás, valamint a német nemzetiségűek anyanyelvismeretének fejlesztése.

— Az elmúlt évben négy ingyenes nyelvtanfolyamot indítottunk felnőttek részére. Ez azért is rendkívül fontos, mert a II. világháború borzalmai után sok német család nem merte gyermekének megtanítani az anyanyelvét, vagyis a németet, nehogy ebből bármi baja adódjon. Nehéz idők jártak akkor... A másik ok, amiért megszervezzük ezeket a tanfolyamokat — melyek nemcsak a tagjaink és a velünk rokonszenvezők számára ingyenesek, hanem bárkinek —, hogy ezzel is megköszönjük a bizalmat. Ilyen okból áll bárki rendelkezésére a 4500 nyomtatott, illetve 3500 elektronikus könyvet tartalmazó könyvtárunk is — hallottuk Weiss Rudolftól.

A Német Népi Szövetség elnökségének átlagéletkora huszonkilenc év. Ezzel a legfiatalabb vezetőségű egyesület az egész országban.

— Stratégiai célunk a fiatalítás, melynek maradéktalanul eleget is tettünk, és teszünk a jövőben is — tudtuk meg az elnöktől. — A közelmúltban megtartott évi közgyűlésünkön három fiatalt is beválasztottunk az elnökségbe, mert szükségesnek látjuk a lendületet, a fiatalok szemléletét és meglátásait ahhoz, hogy munkánkat még sikeresebben végezhessük.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Szerbiában 4064-en vallották magukat németnek, de a becslések szerint sokan vannak még, akik valamilyen oknál fogva nem merik felvállalni azt, hogy német származásúak.

— Európában huszonnyolc országban élnek németek, közöttük Szerbiában is. Az Ukrajnában megtartott nagyszabású konferenciára azonban, melyen a német kisebbség helyzetéről esett szó, csak tizenöt ország képviselőit hívták meg. Közöttük voltunk mi is, és ez roppant megtisztelő a számunkra. Elmondhattuk, hogy nálunk milyen helyzetben él a német kisebbség, és hogy milyen fontos a fiatalok bevonása a Német Népi Szövetség munkájába. E meglátásainkat egyetértéssel fogadták, akárcsak a Berlinben megtartott nagyszabású tanácskozáson is, melyen többek között a Német Szövetségi Parlament és a belügyminisztérium képviselőivel folytattunk megbeszéléseket. Elismernek bennünket, és figyelemmel kísérik a munkánkat. Számunkra ez a legfontosabb.

A Német és az Osztrák Kultúrközpont, valamint magánszemélyek és egyéb intézmények is támogatják az országos szintű, szabadkai székhelyű Német Népi Szövetséget, melynek már nemcsak bácskai, bánsági és szerémségi tagjai vannak, hanem közép-szerbiai szórványban élők is.

— Egyre bővül a tagságunk, amire módfelett büszkék vagyunk. Sikerült elérnünk a legfontosabb célunkat: a fiatalítást. Emellett számos olyan tervünk van a 2015. évre vonatkozóan, amely továbbra is a tagságunk és a szimpatizánsainkat segíti. Bővítjük a könyvtárunkat, és továbbra is megszervezzük az ingyenes nyelvtanfolyamainkat, immár nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek részére is. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy a német nyelv — anyanyelvként és idegen nyelvként egyaránt — megmaradjon a térségünkben.

A Német Népi Szövetségnek a Szabadkai Rádióban saját, német nyelvű műsora van, melyet tizenhat éve folyamatosan készít. December utolsó napjaiban immár a 772. adás hangzott el.

— Büszkék vagyunk a rádióműsorunkra, ahogyan arra is, hogy a világhálón is jelen vagyunk, így a tevékenységünkről szóló információk sokkal több emberhez jutnak el. Külön kiemelném, hogy a mi kezdeményezésünkre jött létre 2014-ben a Német—Horvát—Olasz Baráti Kör, melynek székházunk ad otthont, ezenkívül megalakult a Szerbiai Nemzeti Közösségek Asszociációja is, melynek hála még inkább kifejezésre jut az általunk oly fontosnak tartott stratégia: a más nemzeti közösségekkel való együttműködés.

A Német Népi Szövetség tehát a 2015. évben is folytatni kívánja a munkát, azon belül az elnökség fiatalítását, valamint a decentralizációt, mely országszerte újabb helyi szervezetek alakulását eredményezheti.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..