Fiatalos lendülettel

Fiatalos lendülettel

Idestova másfél hónapja jelentős környezetvédelmi megmozdulások folynak a dél-bánsági Torontálvásárhelyen. Főszerepben a fiatalokkal, akiknek feltett szándékuk, hogy falujuk ne csak a fővárosi lapok fekete krónikájában közölt cikkek nyomán maradjon meg a köztudatban.

A jégtörés Jani Đinisov kétgyermekes családapa kezdeményezésére történt meg, szinte az első tavaszi fuvallattal egyidejűleg. Spontánul, az eredményeket is jegyző közösségi portál közvetítésével, és azzal a céllal, hogy a Vásártér valamikori disznópiacának helyén afféle nyílt téri rekreációs központ jöhessen létre: egypalánkos kosár-, kiskapus foci- és röplabdapálya, illetve kocogásra alkalmas ösvény.

A vasárnaponként megszervezett romhalmaz-eltakarításból a falu fiatalságán kívül a helyi közösség, továbbá a település Október 4-e Közvállalata is derekasan kivette részét. A szervezők elmondása szerint a munkaakciók további részében már csak az ún. tőkeerős befektetők, elsősorban a helyi mezőgazdasági nagyvállalkozások üzemeltetőinek csatlakozására volna szükség.

A nevezett kezdeményezéssel párhuzamosan a helyi Moša Pijade Általános Iskola zömmel magyar tannyelvű diákjainak kertészkedési megmozdulása is éli külön világát, biológiatanáruk ösztönzésére. Az iskolaudvarban „kiparcellázott” terepek egyengetését a nyolcadikosok vállalták. Őket a „palántázó” hatodikosok, valamint hetedikesek követték, és a vaskerítések átfestése sem maradt el. Sőt, a későbbiekben padok készülnek az iskola műszaki szaktantárggyal megbízott előadójának vezetésével. A kiszáradt díszfa eltávolításában, az utcai rózsabokrok rendezésében az ötödikesek jeleskedtek, a facsemeték ültetésében pedig a negyedikesek — Máté Mónika, Tóth Szolnoki Mónika és Balog Erzsébet szülők, valamint Bakator János osztálytanító koordinálásával.

A kezdeményezők bíznak benne, hogy másokat is ösztönöznek: vegyenek részt a meglévőnél mindenképpen szebb és ápoltabb élettér kialakításának, illetve megőrzésének folyamatában!

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Fiatalos lendülettel
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Fiatalos lendülettel
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink