home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fiatalos lendület, jókedvű alkotás
(Tha)
2012.06.13.
LXVII. évf. 24. szám
Fiatalos lendület, jókedvű alkotás

Csoportkép résztvevőkkel és oktatókkalA csókai Active Független Ifjúsági Szervezet az Európai Unió Fiatalok lendületben elnevezésű programja keretében egyhetes képzést szervezett. Az eseményen, amelynek a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület adott otthont, öt ország - Macedónia, Magyarors...

Csoportkép résztvevőkkel és oktatókkal

A csókai Active Független Ifjúsági Szervezet az Európai Unió Fiatalok lendületben elnevezésű programja keretében egyhetes képzést szervezett. Az eseményen, amelynek a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület adott otthont, öt ország - Macedónia, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovénia - huszonöt fiatalja vett részt.
Az üvegfestést és a batikolást az egyesület Százszorszép kézimunkacsoportjának lelkes tagjai oktatták, a nemezelés rejtelmeibe pedig Barát Kinga és Rakić Violetta fiatal kézművesek vezették be az érdeklődőket. Az agyagozás csínját-bínját Csorba László helybeli gölöncsértől igyekeztek elsajátítani, aki rögtönzött kemencét is épített az udvarban az alkotások kiégetésére. A sikeres munkákat alkalmi kiállításon mutatták be, melyet zeneszámok előadásával tettek színesebbé.
Mészáros Róbert, az Active Független Ifjúsági Szervezet elnöke elmondta: a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy a fiatalok elsajátíthassák néhány kézművesmesterség alapjait, illetve ismereteket szerezzenek arról, hogyan lehet a maguk készítette termékekből vállalkozást indítani. A képzés társfinanszírozója a Tartományi Gazdasági Titkárság volt. A szervezők remélik, hogy a külföldi fiatalokkal kialakított kiváló kapcsolatot a jövőben is sikerül fenntartaniuk, ugyanis a további projektumaikban is számítanak az együttműködésükre.
Ugyanebben az időben még egy összejövetel zajlott Csókán az Active szervezésében, a szerbiai ifjúsági és sportminisztérium támogatásával. A hét hónapig zajló tervezet lényege, hogy erőforrás-központként egynapos akciók megszervezésére írtak ki pályázatot az észak-bánáti körzet területén. A legsikeresebb ötletek szerzőit háromnapos pályázatírói tanfolyamra hívták meg. A megmozdulással az a céljuk, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be a civil szférába, és tegyen valami hasznosat a szabad idejében - nemcsak maga, hanem a társai szórakoztatására is.
- Még egy nyertes pályázatunk van, melyet szintén Csókán szeretnénk realizálni. Ebben Macedónia, Bulgária, Portugália és Lettország lesz a partnerünk. Szintén a pályázatírással foglalkozunk majd, valamint trénereket képeznénk ki, akik a maguk környezetében mozgatnák meg a fiatalokat - hangsúlyozta Mészáros Róbert, majd azt is hozzátette, hogy a közeljövőben még négy európai uniós, illetve IPA-pályázatuk sikeres elbírálásában reménykednek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..