home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fiatalok a fiatalokért
Zséli Ágnes
2020.10.25.
LXXV. évf. 43. szám
Fiatalok a fiatalokért

Törökbecsén első alkalommal szerveztek emlékestet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. A zenés-verses műsort a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában tartották meg.

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” című emlékestet a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet fiataljai állították össze. A meghitt rendezvényen a Himnusz és a Szózat mellett az általános és a középiskolás diákok nemzetünk nagyjainak költeményeiből is előadtak, valamint a népi örökségünkhöz tartozó műsorszámok sem maradtak ki. 

A jövőképüket maguknak a fiataloknak kell megalapozniuk — hangsúlyozta Báló Tibor, a Rákóczi Szövetség törökbecsei helyi szervezetének elnöke az alkalmi beszédében. Hozzátette, minden egyes történelmi megemlékezés erősíti a magyar közösséget, különösen a szórványban élőket.

— Az elmúlt években Törökbecsén számos alkalmi műsort, emléknapot szerveztünk, az ’56-os forradalom eseményeiről azonban ez idáig fiataljaink legtöbbet a Rákóczi Szövetség által szervezett anyaországi rendezvényeken tanulhattak meg. Egy fontos történelmi eseményről van szó, melynek hordozói főleg fiatalok voltak, s ez volt az indítéka annak, hogy a műsort, melyet a jövőben mindenképp hagyományossá szeretnénk tenni, éppen ők szervezzék meg. A megemlékezésnek a szórványban fontos szerep jut, hiszen addig, amíg vannak emléknapok, alkalmi műsorok, rendezvények, nem kell féltenünk a törökbecsei magyar közösség megmaradását sem.

A törökbecsei emlékesten a Teleház szavalócsoportja, a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tagjai léptek fel.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..