home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fiatalítás a Feketics Művelődési Egyesületben
Tóth Péter
2016.02.29.
LXXI. évf. 8. szám
Fiatalítás a Feketics Művelődési Egyesületben

Tisztújítást tartottak a bácsfeketehegyi művelődési egyesületben. A nagy múltú — 1869-ben alapított — Feketics Művelődési Egyesület vezetését több mint huszonegy év után Sárközi István vette át Pál Károlytól. Alelnökök: Hajvert Lódi Andrea és Kerekes Zoltán.

A leköszönő elnök szerint most állt össze az a fiatal csapat, amely tovább akarja vinni mindazt, ami az elmúlt két évtizedben történt. Pozitív energia, sok jóakarat és jobbító szándék volt érezhető a tisztújító ülésen. Mindez tovább erősíti a bácsfeketehegyi magyar közösséget, és esélyt ad, hogy megtartsuk magunkat itt, az ősök által választott földön. Ezenkívül másokon is tudunk segíteni a magunk lehetőségei szerint, hiszen Bácsfeketehegy mindig arról volt híres, hogy támogatta a szórványt — mondta a távozó elnök. Pál szerint minden közösségben vannak tehetséges fiatalok, csak az a kérdés, hogy foglalkoznak-e velük, vagy sem. Ahol foglalkoznak a gyerekekkel, az ifjúsággal, ott van eredmény is. Az elmúlt időszakban Bácsfeketehegyen sikerült egy olyan tevékenységet felmutatni, amely nemcsak az ott élőket, hanem az egész vajdasági magyar közösséget erősíti — hangoztatta.

Pál Károly 1994-ben vette át az akkor még a Testvériség nevet viselő egyesület vezetését. A leköszönő elnök — aki január közepétől hivatalosan is nyugdíjba vonult — az ülés kezdetén összegezte az elmúlt több mint két évtized tevékenységeit. A faluban 1869-ben alakult meg az első olvasókör, így a könyvtár és a művelődési egyesület is attól kezdve datálja a fennállását. Pál elmondta, hogy 1994-ben egészen más állapotok uralkodtak, és a faluban is többen laktak, így a művelődési életben is többen vettek aktívan részt. Több mint egy tucat kiadvány ehhez a már mögöttünk álló korszakhoz köthető. A leköszönő elnök hangsúlyozta az egyesületnek otthont adó épületegyüttes szerepét, ahol most a művelődési otthon mellett a könyvtár és a tájmúzeum is megtalálható. Az elmúlt több mint két évtized azonban olyan meghatározó eredményeket is hozott, mint például a versmondó mozgalom kiteljesedése. Ennek köszönhetően a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete itt találta meg legfőbb támpontját, de a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság is az egyesület „szülöttjének” tekinthető. A művelődési egyesület, az iskola és a falu református egyháza egy olyan háromszöget alkot, amely az itt élő magyarok szempontjából meghatározó jelentőségű. Az egyesület keretében máig létező amatőr színjátszás szintén nagy hagyományokra tekinthet vissza ebben a faluban. Kiemelte még az olyan regionális jellegű rendezvények sikeres megszervezését, mint a Podolszki Irodalmi Emléknap vagy a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó. Pál Károly megígérte, a jövőben is segíti az egyesület munkáját, hangsúlyozva, hogy immár kinőtte azt a szemléletet, amely szerint valami csak akkor van elvégezve, ha ő maga végezte el. A tisztújító közgyűlésen felszólalt a szintén az elnökség tagjává megválasztott Orosz Attila bácskai református esperes is, aki a további együttműködési lehetőségekről beszélt, illetve Bojtos Béla, a helyi iskola igazgatója, egyúttal a helyi közösség tanácselnöke, aki ugyancsak a szoros együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Az ülésen Sárközi István köszönőlevelet adott át Pál Károlynak és Tóth Harangozó Verának. Az új elnök a megválasztása után megköszönte a bizalmat, majd hangsúlyozta, hogy most nem egy új időszámítás kezdődik az egyesület életében, mert továbbra is a már megkezdett úton szeretnének haladni. Az újítások közül azonban kiemelte, hogy a jövőben a digitális világban is szeretnék majd bemutatni Bácsfeketehegy helytörténetét. Lódi Hajvert Andrea alelnök a fiatalok bevonásának szándékát emelte ki. Kerekes Zoltán az anyagi háttérről beszélt, melynek megteremtéséhez pályázatokon való részvétellel, pályázatírással szeretne hozzájárulni. Bartha Júlia óvónő, aki annak idején a Bóbita gyermekcsoport megalakításánál „bábáskodott”, azt hangsúlyozta, hogy az egykori csoporttagok ma már felnőttek, van köztük ismert költő, irodalmár, közéleti személyiség, aktivista. Hajvert Lódi Andrea egy alkalmi kisfilmet, egy fényképekből készített összeállítást mutatott be az összejövetel végén. 

Ma már négy olyan szakcsoportja van az egyesületnek, amely több évtizedes múltra tekint vissza: a néptánccsoport, a tamburazenekar, a színjátszók és a versmondók.

Az 1971-től 1978-ig terjedő időszak nevezhető a bácsfeketehegyi művelődési egyesület aranykorának. Abban az időben a most megválasztott elnök, Sárközi István nagyapja, Sárközi Ferenc tanító állt az élen, akinek a nevét ma a tájmúzeum viseli. Az egykori hat szakcsoport példaértékűen szorgoskodott, a dalárdán kívül aktívak voltak a néptáncosok, akik már 1974-ben részt vettek a pancsovai Gyöngyösbokrétán. A tambura- és a citerazenekar, illetve a színjátszók számos sikeres fellépésen szórakoztatták a közönséget. A faluban ekkor kezdődött meg az adatgyűjtés a monográfiához. Sárközi Ferenc Az idő sodrásában című könyve 2000-ben jelent meg.

Az 1991. esztendő az egyesület életében az újabb mérföldkő volt, amikor is Tóth Harangozó Vera hagyományos tánciskolát szervezett, illetve ekkor alakult meg a Kónya néptánccsoport is. Ma a Sziporka, a Berkenye és a Mákvirág néptáncegyüttes folytatja a Kónya hagyományait. 1994-ben alakult meg a Soma Amatőr Színjátszó Társulat, szintén Tóth Harangozó Vera irányításával. A csoport minden évben részt vett a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozóján. Szabó László, a Soma oszlopos tagja is felszólalt az összejövetelen, és hangsúlyozta, hogy a csoport mindig készen áll átadni a tapasztalatokat a fiataloknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..