home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fesztiválról fesztiválra
Vituska Erna Georgina
2022.05.07.
LXXVII. évf. 18. szám
Fesztiválról fesztiválra

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház parányi, ötfős társulata, élén Urbán András igazgató úrral, aki számos darab rendezője is, 2022-ben megannyi színvonalas hazai és külföldi fesztiválon vett és vesz részt.

A fesztiválszezont a LXXI. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljával kezdte meg, ahová két előadását is beválogatták. Április 7-én A. P. Csehov — Góli Kornélia A három nővér (rendezte Puskás Zoltán) című előadását, április 8-án pedig A Csókos Asszony Lovagjai szabadkai szindikális operettgálát (rendezte Urbán András) láthatta a nagybecskereki közönség. A három nővér zsebelte be a fesztivál legjobb előadásának járó díjat. Ám a felsorolás itt még nem ér véget, hiszen a zeneszerzőket, Erős Ervint és Klemm Dávidot a legjobb zenéért járó díjjal jutalmazták, Puskás Zoltán, a darab rendezője pedig Ivana Mirkov-Vlačić-emlékdíjban részesült az előadás látványvilágáért. A társulat vezetője által rendezett A Csókos Asszony Lovagjai kiérdemelte a kifinomult szórakoztatásért járó különdíjat, valamint a Kosztolányi Dezső Színház társulata és Urbán András teljes színházi munkásságáért, illetve a kritikus gondolkodás társadalmi ösztönzéséért részesült különdíjban.

A társulat tagjai romániai szomszédjainkhoz is ellátogattak április 29-én a tizedik alkalommal megszervezett nagyváradi HolnapUtán Fesztiválra, a Lars von Trier rendező világhírű filmje, illetve Christian Lollike színpadi változata alapján, Vedrana Božinović dramaturg közreműködésével létrejött Dogville (rendezte Urbán András) című előadással, mely Grace, a főhősnő szívbe markoló, megpróbáltatásokkal teli történetét mutatja be egy olyan morális kísérletben, amelyben végül mindenki elbukik.

Május 27-én a társulat ismét Romániába, de ezúttal a temesvári TESZT fesztiválra látogat el A Csókos Asszony Lovagjai című, régi operettslágereket kortárs külsőbe öltöztető, színészi lázadással tarkított előadásával.

A december végén Kokan Mladenović rendezésében bemutatott, Maja Pelević műve nyomán készült Az utolsó kislányok Szerbia legrangosabb színházi fesztiválján, az újvidéki Sterija Játékokon vesz részt május 30-án. A gyári munkások világát felidéző, a gyermekre gondosan csomagolt, drága termékként tekintő popopera Irena Popović Dragović zenéjével, Szerda Árpád és Ábrahám Máté előadásában meghívást kapott a júliusban kezdődő szegedi Thealter Fesztiválra és a Magyar Színházak XXXIV. Kisvárdai Fesztiváljára is.

A Kosztolányi Színház szeptemberben első ízben vesz részt szintén A Csókos Asszony Lovagjaival a Niši Nemzeti Színház által szervezett, Teatar na raskršću nevet viselő fesztiválon, mely a balkáni kulturális térség színházi találkozója. Ezen felül a szlovák Nitra nemzetközi színházi fesztivál is érdeklődést mutat az előadás iránt.

És itt még nincs vége. A színház számos rangos külföldi nemzetközi fesztiváltól vár még visszajelzést Boszniából, Grúziából, Lengyelországból, Máltáról, Németországból, Svájcból és Indiából is.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..