home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fesztiválozz, táborozz augusztusban is!
Szerda Zsófi
2019.07.30.
LXXIV. évf. 30. szám
Fesztiválozz, táborozz augusztusban is!

Egy hónappal ezelőtt már ajánlottunk néhány nyári fesztivált — és most is ezt tesszük, hiszen az augusztus is telis-tele van kiváló rendezvényekkel, mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetszőt

Két itthoni program mellé egy szegedit is beválogattunk, hiszen a nyárra a színházak bezárják kapuikat, van viszont a határhoz nagyon közel egy remek színházi fesztivál. Belenéztünk tehát a szegedi Thealter és a szabadkai Interetno Fesztivál programjába, illetve egy gyermekeknek szóló tábort is olvasóink figyelmébe ajánlunk, ez pedig a Természetvédelmi Kalandtábor a Róka Tanyán.

 

Thealter fesztivál, Szeged (augusztus 2—10.)

Az 1991-ben alapított szegedi MASZK Egyesület programjainak célja mindig is a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása és segítése volt. Az intézmény- és kormányzatfüggetlen nonprofit szervezet segítségével a szubkultúrák, a kisebbségi/marginális helyzetben levő alkotók legjobbjai mutatkozhatnak be évről évre Szegeden, emellett pedig a jelen legfontosabb progresszív kezdeményezései is kiemelt figyelmet kapnak. A MASZK elsődleges feladata, hogy színes kulturális programokat kínáljon tavasztól őszig a régi zsinagóga épületében, illetve hogy megszervezze a Thealter fesztivált, ahol a magyar alkotók mellett a leghíresebb tengerentúli, nyugat-európai és térségünkbeli csoportok kapnak lehetőséget arra, hogy közönség elé tárják a produkcióikat. Az idén sem lesz ez másképp, a huszonkilencedik alkalommal megrendezendő programsorozat augusztus 2-a és 10-e között lesz látogatható. Az érdeklődők a régi zsinagógán kívül további nyolc helyszínen élvezhetik a sokszínű kulturális műsort, a többi közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban és a Csillagbörtönben is lesznek előadások.

Az idei Thealter kiemelten foglalkozik a női témákkal, programjában a hazai és a nemzetközi — cseh, szlovák, szlovén, román — kortárs, független színházi és táncszínházi élet kiemelkedő produkciói szerepelnek. A Tea for Two nevű workshopot a világhírű Ivo Dimcsev vezeti, a kurzusra közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben részt vevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról. A bolgár származású, jelenleg Londonban élő koreográfus, előadóművész Szeged visszatérő vendége, mesterkurzusának címe Tégy magadnak egy szívességet!, és fókuszában a szólóelőadás fejlesztésének különféle lehetőségei állnak. A MASZK Egyesület rengeteg előadás létrehozásában vesz részt koprodukciós partnerként, s ezek bemutatója a Thealter keretében valósul meg. Az elmúlt évben 10 ország 25 városában összesen 39 alkalommal voltak láthatóak a MASZK koprodukciós előadásai, emellett pedig 16 fesztiválon 16 díjat nyertek el. Az idén is lesz kritikusműhely, a blog.jr, melynek keretében fesztiváltudósításokat, naplót írnak majd a tollforgató színházkedvelők. A kritikusműhely vezetője Jászay Tamás, a Revizor portál kritikusa, szerkesztője, egyetemi oktató. A Thealter programjaira július 27-étől lehet jegyet váltani. Bővebb felvilágosítás a www.thealter.hu weboldalon.

 

Természetvédelmi Kalandtábor, Róka Tanya (augusztus 11—15.)

A nyáron az unatkozó és egyúttal természetkedvelő, nem utolsósorban pedig táborozni szerető kisdiákoknak ajánlunk egy remek programot, melynek helyszíne a Róka Tanya. Olyan gyerekek jelentkezésére számítanak, akik közel érzik magukhoz a természetet. A szervezők izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokkal, kézműves-foglalkozásokkal, vetélkedőkkel várják az érdeklődőket. A tábor alatt lehetőség lesz csónakázásra, barangolásra a természetben és közösségfejlesztő programokra. Esténként pedig a tábortűz mellett zenés, énekes hangulatot varázsolnak a vezetők. Aki úgy érzi, hogy szeretne egy jó hangulatú, vidám csapat részese lenni, azt sok szeretettel várják! Ahhoz, hogy valaki táborozhasson, előzetes bejelentkezés szükséges, nem árt tehát igyekezni, hiszen aki lemarad, az kimarad egy nagy kalandból. A jelentkezési határidő augusztus 4-e, a részvételi díj pedig 7500 dinár. A táborvezetők Hulló Zsófia és Béres Szinita.

 

Interetno Fesztivál, Szabadka (augusztus 22—26.)

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ, valamint Szabadka Önkormányzata tizennyolcadik alkalommal szervezi meg az Interetno Fesztivált Szabadkán és környékén. Az esemény programjainak helyszíne a Népkör, valamint Szabadka főtere, mely az Etnopolis nevet fogja viselni a fesztivál idejére. Kísérőrendezvények: régi mesterségek bemutatója, gasztro- és bortér, fesztiválklub, valamint Aranykapu Játszóház, mely gazdag gyermekprogramokkal, babás foglalkozásokkal és nemzetközi játszóházzal várja a családokat.

A fesztiválon nyolc hazai és hat külföldi táncegyüttes fog fellépni a többi közt Oroszországból, Bolíviából, Kolumbiából és Malajziából. Ebben az évben Kiskunhalason, Szenttamáson és Zentán lesznek Interetno-napok a fesztivál alatt, ezeken a helyszíneken vendégszerepelnek majd a táncegyüttesek. Nagykoncertet Novák Péter és az Etnofon, valamint a Ravnica zenekar fog adni az Etnopolis színpadán augusztus 22-én. A fesztiválklubban Zabos Reginát és Nevena Pejčićet hallgathatja meg a közönség augusztus 24-én. A fesztiválklub egyébként a koncert mellett tematikus bulikkal is várja a közönséget minden este. A nyitóceremónia augusztus 23-án, a záróműsor pedig 26-án lesz.

A fesztiválra látogatók a központban felállított pulton az idén is meg tudják vásárolni az Etnopolis-útlevelet, mely tartalmazza a programot, a táncegyüttesek bemutatkozóját, kedvezményeket a vásárban kapható termékekre, ötnapos ingyenes belépőt a fesztiválklubba és nyereményjátékot. Bővebb információ a www.interetno.net honlapon kapható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..