home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fesztiválok mindenkinek
Zvekán Péter
2019.09.08.
LXXIV. évf. 36. szám
Fesztiválok mindenkinek

Ha nyár, akkor fesztiválidőszak. És bár Vajdaságban is bőven akad zenei rendezvény, Magyarország egyszerűen felrobban, akkora a mozgolódás. Sokan úgy gondolják, hogy ezek a happeningek csak a fiataloknak szólnak, ám hangsúlyozni kell, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

Magyarországon az a különleges szituáció áll fenn, hogy az olyan nagy fesztiválokon kívül, mint a Volt, a Sziget vagy a Balaton Sound, egészen kis településeken is jelentős programok vannak. A határunkhoz közel kiemelném például a nemrég új nevet kapott rendezvényt, a Fehértone-t, melyet alig 50-60 km-re tőlünk rendeznek meg, Kunfehértón. Egy apró település, ahol a fesztivál alatt több ezer ember fordul meg, és bulizik az olyan előadókra, mint a Bëlga, a Follow The Flow vagy Majka. Egy különlegessége is van, mégpedig egy vízi színpad, mely mellett a tóban tudunk a legjobb zenékre bulizni. Ám sokkal közelebb találunk olyan fesztiválokat is, ahová az egész család kilátogathat. Ilyen például a Dombos Fest vagy az Interetno Fesztivál.


Fotó: Szerda Zsófi

Az idén is sokan érdeklődtek, hogy ott leszek-e a Domboson. Ezeket az embereket kíváncsiságból megkérdeztem, hogy miért szeretnek évről évre ellátogatni oda. A válasz meglepően egységes és rokonszenves volt: Szeretünk találkozni olyan emberekkel, akiket régen láttunk, enni egy lángost, és gyönyörködni a löszfalfestésben. A zenei program, bár nagyon fontos, sokak számára mégis másodlagos. Azt viszont ki kell emelni, hogy Lajkó Félix produkcióját mindig nagyon sokan várják. A neves hegedűs ugyanis állandó fellépője a Dombosnak, ám minden évben egy új projektummal áll színpadra. A kishegyesi Dombos elérte, hogy ne csak a fiataloknak szóljon, hanem kortól függetlenül mindenkinek. Ezért a helyszínen sokszor láthatunk olyat, hogy a szülők régi ismerőssel beszélgetnek, kezükben egy hideg sörrel, miközben a gyerekek a szalmabálákon ugrálva önfeledt örömmel játszanak.


Fotó: Roncsák Alexander

A szabadkai Interetno Fesztivál különlegessége, hogy teljesen nyitott. Nincs belépő, szabad a bejárás. A hangsúly a különféle országok táncain van, ezt nagyon szereti a közönség, na meg a borutcát is, ahol az emberek kedvükre válogathatnak. S amíg a Fehértone-ra főleg fiatalok járnak, addig a Dombosra már a családok is kilátogathatnak, az Interetnóra pedig a nagyi is elmehet, és ez fontosabb, mint gondolnátok. Amikor a B-terv zenekarban játszottam, azzal szembesültem, hogy a nagyimnak egyetlen olyan fesztivált sem tudtam mondani, ahova ő is el tudna jönni, hogy élőben lásson bennünket. A lényeg, hogy a városban legyen, le lehessen ülni, és ne lógjon ki nagyon a sorból. Erre egyetlen megoldás jutott eszembe, az Interetno.

Ezzel a néhány példával arra szerettem volna rámutatni, hogy a szórakozás, a jó zene hallgatása és az emberekkel való találkozás nem feltétlenül korfüggő. Mindenki tud találni magának megfelelő fesztivált. Vajdaságban egy kicsit még mindig jellemző ránk az inkább maradok otthon életérzés, de remélem, ez a jövőben változik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..