home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fesztivál után, Magyarkanizsán
(o. i.)
2005.08.03.
LX. évf. 31. szám
Fesztivál után, Magyarkanizsán

A megáradt Tisza vizében kevesen fürödtek júliusban - inkább csak napoztak Szabó Attila felvétele,,Immár egyértelmű tény, hogy a jubileumi X. Nemzetközi Horgászfesztivál mint rangos stratégiai jelentőségű kulturális és sportrendezvény községünk idegenforgalmi és kulturális fejlődésének bizt...

A megáradt Tisza vizében kevesen fürödtek júliusban - inkább csak napoztak Szabó Attila felvétele

,,Immár egyértelmű tény, hogy a jubileumi X. Nemzetközi Horgászfesztivál mint rangos stratégiai jelentőségű kulturális és sportrendezvény községünk idegenforgalmi és kulturális fejlődésének biztos alapköve és mérvadója - olvasható a magyarkanizsai horgászfesztivál kapcsán kiadott sajtónyilatkozatban, melyet a szervezőbizottság elnöke, VARJÚ POTREBIÆ Tatjana írt alá. - A jövőkép, amelyet a rendezvény sugallt az elkövetkező generációknak, egyöntetűen bizonyítja, hogy érdemes áldozatot hozni az idegenforgalom fejlesztése terén, melynek majdani gyümölcsét unokáink fogják élvezni és fejleszteni. Fontos pillére az idei rendezvénynek, hogy számos új vendéget és támogatót üdvözölhettünk körünkben, különösképpen kiemelve az állami szervek minden szintű jelenlétét és támogatását, akik az elkövetkező időszakban is hathatós hozzájárulást helyeztek kilátásba községünk természeti szépségeinek megőrzésére, valamint idegenforgalmi és környezetvédelmi fejlesztésére. Őszinte elismerés illeti a rendezvényt előkészítő és kivitelező szervezőket, akik korrekt és fegyelmezett magatartásukkal biztosították a rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását. Példaértékű a tömeges látogatottság, valamint a rendezvények magas színvonala és sikeressége, ugyanakkor a több mint 500 versenyző, a kísérőrendezvényeken fellépő 150 tehetséges művész odaadása és a mintegy 120 operatív szervező több hónapos önkéntes munkája, melynek eredményeként a jubileumi horgászfesztivál maradandó emlékül szolgált az idelátogató népes közönségnek. A fesztivált övező összefogás és a médiaházak hathatós támogatása méltó biztosítéka annak, hogy Magyarkanizsa község tud, akar és képes ugrásszerű fejlődést felmutatni az idegenforgalom, a környezetvédelem, a sport és a kultúra minden területén - csupán bizalomra, kitartó munkára és szoros együttműködésre van szükség a kitűzött közös célok eléréséhez' - áll a közleményben, mely a szervezőbizottság nevében mindenkinek köszöni a támogatást.
Három nappal a fesztivál után jártunk Magyarkanizsán, ahol PÁLINKÁS Józseftől, a községi tanács idegenforgalmi illetékesétől megtudtuk: a jubileumi rendezvény kiértékelése folyamatban van, miközben alaposan el kell majd gondolkodni a jövő évi rendezvény időpontján.
- A horgászfesztivál történetében volt már rá példa, hogy a rendezvényt júniusban tartottuk. Mivel az idegenforgalmi látványosságnak számító tiszavirágzás júniusban van, nyilván jobb lenne a horgászfesztivált is ehhez a dátumhoz kötni: június utolsó hetére tenni. Ezzel egy 7 napon át tartó mega rendezvényt kapnánk, így mindkettő bekerülhetne a szövetségi rangú idegenforgalmi rendezvények közé. Ebbe az országos besorolásba ugyanis csak egy rendezvénnyel, vagy a Tisza virágzásával, vagy a Nemzetközi Horgászfesztivállal kerülhet be Magyarkanizsa. Megpróbáljuk, hiszen itt, Vajdaság északi térségében a fejlesztenünk kell a vízi turizmust és az ökoturizmust, mert van jövője. Ha például a horgászfesztivált a Tisza virágzásának időpontjához igazítanánk, akkor magyarországi partnerekkel közösen is pályázhatnánk EU-s támogatásra. Egy tíznapos csónaktúra megszervezésére például, amelynek résztvevőit 5 helyszínen várnák rendezvények: Tokajban, Szolnokon, Csongrádon, Magyarkanizsán, plusz még egy vajdasági helyszínen. Ehhez persze mindenekelőtt rendezni kell a Tisza nemzetközi státusát, elkerülhetetlen lesz egy csónakfogadó központ kiépítése, hogy folyami úton is elérhető legyen Magyarkanizsa. Tárgyaltunk a Magyar Turizmus Rt. képviselőivel, s megállapítottuk, hogy jó együttműködési lehetőségek vannak Szegeddel, Gyulával stb. Mindez a jövő zenéje, de a nautikai turizmus fejlesztése is bekerül a község stratégiai fejlesztési tervébe, amely dr. Szecsei Mihály tanár úr koordinálásával készül. Visszatérve a jubileumi horgászfesztiválra: Svetozar Maroviæ kiküldött képviselője és Bunyik Zoltán tartományi oktatási titkár is nem győzte dicsérni az itteni nép mentalitását. Azt, hogy a kanizsaiak nagyon akarják a fejődést, s úgy érzik, el kell menniük minden rendezvényre, hogy ezt a messziről érkező vendégek is lássák - mondta Pálinkás József.
Azóta megtartotta értékelő összejövetelét a fesztivál szervező- és főbizottsága. Ezen a július 26-ai összejövetelen a dicséret mellett számos bírálat is elhangzott. KÖRMÖCI Károly polgármester szerint más tartományi szintű rendezvényekhez képest a horgászfesztiválra mintha kisebb figyelmet fordított volna a média. A sporthorgászok képviselői azt kifogásolták, hogy a rendezvény egyre inkább a látványról szól, s egyre kevésbé a horgászatról.
Az idei fesztivál lecsengett, az üdülőtelep és a strand a megszokott hétköznapi életét éli. A megszokottat? Csöndesebbet, mint júliusban szokott. A júliusi időjárás csak a horgászfesztivállal kivételezett (hét ágra sütött a nap), az üdülőknek, strandolóknak nem kedvezett. A stranddal és a hozzá tartozó kempinggel kapcsolatos újdonságokról érdeklődtünk a községi tanács illetékesénél mert a komplexumnak az idei évtől új üzemeltetője van: az újonnan alakult Községi Idegenforgalmi Szervezet.
- Azzal kezdtük, hogy lebontottuk a kerítéseket, így a gyermekmedencei fürdőzés, a sátorozás is ingyenes. A kempingből kirándulóhely lett, ahol van közvilágítás, víz, vannak WC-k, zuhanyozók, csak a villanyáramra nem lehet rácsatlakozni (ami mellékesen nem olyan nagy baj: nem bömböltethet minden sátorozó társaság több száz wattos hangszórókat). Az idei fürdőidény előtt nem a nulláról, hanem mínuszból kellett indulnunk, a ,,sáskák' ugyanis a télen teljesen szétverték a strandot. Elvégeztük a szükséges javításokat, kifestették a vizesblokkokat, befestették a medencét, teljes felújításra került a villanyhálózat. Hét vendéglátóval kötöttünk szerződést, akik (tekintettel a rossz időjárásra és a kevés fürdőzőre) 40%-os kedvezménnyel kaptak üzemeltetési engedélyt. A strandba egyébként az idén 1 244 343 dinárt forgatunk vissza - sorolta Pálinkás, aki a strand ötéves fejlesztési tervéről is beszélt, erről azonban majd egy másik alkalommal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..