home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Festett kaspók
Barát Kinga
2021.07.02.
LXXVI. évf. 24. szám
Festett kaspók

A növények bármilyen helyiséget képesek hangulatossá és barátságossá tenni, legyen szó akár balkonról, teraszról vagy lakásról. Ez az állítás még inkább igazzá válik, ha a növényeink tartója, kaspója is különleges. Rovatunk jellegéből adódóan ismét arra biztatok mindenkit, hogy a virágcserepeket saját kezűleg, egyéni ötleteket alkalmazva díszítse. Ebben próbálok segítséget nyújtani!

Természetesen a nagyobb üzletekben, szakosított áruházakban is vásárolhatunk szép kaspókat, de a dekoratívabb darabok elég drágák. Az egyszerű műanyag példányokhoz képest — melyek sokunk igényét nem is elégítik ki, és a lakásunkban sem szívesen helyezzük el őket — sokszoros árat kell fizetni értük. Ráadásul a műanyag kaspók, még a minőségibb gyártmányok is, idővel kopnak, fakulnak, és sérülékenyek is.

De az is előfordul, hogy egyszerűen csak megunjuk a sima külsejüket, és valami újdonságra vágyunk. Ez nem okozhat gondot, hiszen magunk is átalakíthatjuk a kaspóinkat, egyedi, csak ránk jellemző verziókat hozhatunk létre. Amikor tervezni kezdünk, gondoljunk a virágunk színére vagy a lakóhelyiségünk árnyalataira. És az se legyen kifogás, hogy nincs kézügyességünk, vagy nem tudunk rajzolni. Próbáljuk meg, és még az is előfordulhat, hogy magunk is meglepődünk! Ha az első próbálkozásunk nem lesz a legsikeresebb, jusson eszünkbe, hogy a gyakorlat teszi a mestert!

Hamarosan javában tombol majd a nyár, süt a nap, és mi is szívesebben leszünk a szabadban akár a strandon is, ám ezekben a hónapokban is előfordul, hogy rossz az idő, esik az eső. Ilyenkor nagyon jó egy kicsit elvonulni, és valami szépet alkotni. Legalábbis én így érzem.

Egy kevés kreativitással csodálatos, új külsőt varázsolhatunk a növényeink tartóinak, az alkotótevékenység pedig már önmagában is remek kikapcsolódás.

Egy-egy egyedi kaspó elkészítése nem igényel sok alapanyagot. Cserepeinket — legyenek azok gölöncsér termékei vagy műanyagból készítettek — például festéssel is megújíthatjuk. Ebben az esetben akril- vagy dekorfestéket alkalmazzunk, de dolgozhatunk rájuk szalvétatechnikával, díszíthetjük őket spárgával, csipkével és egyéb natúr alapanyagokkal is. Sőt, akinek az tetszik, használhat akár csillámport, flittert és mozaikot is. Kinek melyik alapanyag áll közel a szívéhez!

A munka végén azonban a lakkozást semmiképp se felejtsük el, főként, ha festékkel dolgozunk.

Az elkészült edényekben nem muszáj csak virágot tartani, jól mutatnak az íróasztalunkon ceruzatartóként vagy a konyhában eszköztárolóként, de ajándékba is adhatjuk őket finom csokoládéval megtöltve.

Az alábbi fényképes összeállításban én akrilfestékkel dekoráltam a saját növényeim kaspóit. Ezeket a mintákat is lehet utánozni, de az a legjobb, ha a díszítés a saját fantáziánk terméke. Ha nagyon nincs ötletünk, segítségül hívhatjuk jóbarátunkat, az internetet.

Fényképezte: Barát Kinga

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..