home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ferenc pápa üzenete a gyermekekhez
FODOR Gábor
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
Ferenc pápa üzenete a gyermekekhez

Ferenc pápa 2014 decemberének végén ötven gyermekkel találkozott, és szólt hozzájuk. A gyerekek az Olasz Katolikus Akció tagjainak nevében vitték el karácsonyi jókívánságaikat a pápának. A találkozó fő mottója a következő volt: „Jézussal minden lehetséges.”

A pápa a következő gondolatokat osztotta meg a gyerekekkel:

„Minden felfedezésre vár” — ezt a mondatot választották az idei év mottójául a lelkiségi mozgalom nevelői is. A pápa ehhez kapcsolódva azt kérte a gyerekektől, hogy az élet felfedezésén túl ismerjék meg mindazt a szépséget, amelyet Isten szán nekik. A pápa ezzel természetesen a teremtett világ tanulmányozására is felhívta a figyelmüket. Aki ugyanis gondosan megfigyeli a körülöttünk lévő természetet, az rájöhet arra, hogy a természet sokszínűsége, összetettsége is egy Teremtő Isten létéről tanúskodik.

„Sose adjuk fel! Amit Jézus elgondolt életünkre, azt együtt építjük a szüleinkkel, a testvéreinkkel, barátainkkal, az osztálytársakkal, a hittanos és plébániai csoporttársainkkal együtt.” Aki keresztény, hívő közösségben él, az mindenképpen számíthat a többiek segítségére, és ha közösen vágunk neki valaminek, annak sokkal nagyobb az esélye a sikerre, mint ha magunk akarnánk célt érni.

„Mindig figyeljünk oda azokra, akik nálunk szegényebbek, magányosabbak, akik szenvednek, mert aki Jézust akarja szeretni, annak szeretnie kell felebarátját is. Így válhat a Katolikus Akcióban megtett út szeretetté.” Ezzel Jézus felhívja a figyelmünket a felebaráti szeretet fontosságára.

„Szeressétek az egyházat, a papokat, szolgáljátok a közösséget! Ajándékozzatok időtökből, energiátokból, személyes képességeitekből a plébániának is. Így tanúskodhattok arról, hogy a bennetek rejlő kincseket Istentől kaptátok, és azok arra valók, hogy megosszátok másokkal.” A benne rejlő képességeket ugyanis senki sem a saját maga hasznára kapta, hanem embertársai segítésére és Isten országának építésére.

„Legyetek a béke és a derű apostolai, mégpedig családotokból kiindulva. Mutassátok meg családtagjaitoknak és barátaitoknak, hogy jó dolog szeretni egymást, és felül lehet emelkedni a nézeteltéréseken, mert Jézussal együtt minden lehetséges.” Ez nagy feladat, mert sokszor ismeretlen, idegen emberekkel könnyebb jót tenni, mint a közvetlenül mellettünk állókkal.

„Az ima nem más, mint beszélgetés Jézussal, a legjobb barátunkkal, aki soha nem hagy el bennünket. Ahányszor csak hibáztok, rosszat tesztek, hozzá szaladhattok, tudva, hogy Ő megbocsát nektek. Beszéljetek Jézusról mindenkinek, beszéljetek a szeretetéről, irgalmáról, gyöngédségéről, mert a vele való barátság olyan dolog, amit el kell mesélni másoknak.” Egy a lényeg: minden lehetséges! Ez nem egy új találmány, ezt Jézus mondta, amikor lejött a színeváltozás hegyéről. Mit válaszolt Jézus annak az édesapának, aki beteg gyermeke meggyógyítását kérte? Azt, hogy minden lehetséges annak, akinek van hite. Ha hiszünk Jézusban, minden lehetségessé válik számunkra.

„Én azt hiszem, hogy ti már sok dolgot megéltek a felsoroltak közül” — tette hozzá a Szentatya. „A karácsony kegyelmével Jézus segíteni akar nektek, hogy még bátrabban, még határozottabban és örömmel telve lépjetek előre, hogy tanítványaivá váljatok. Elég annyit mondani: itt vagyok. Erre tanít bennünket édesanyánk, Mária is, aki szintén így válaszolt az Úr hívására: Íme, itt vagyok.”

Kedves Olvasó, a fenti gondolatok tükrében kívánok mindenkinek áldott karácsonynyolcadot, kegyelemben és egészségben gazdag új évet!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..