home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ferenc pápa Magyarországon
Talpai Lóránt
2021.09.15.
LXXVI. évf. 37. szám
Ferenc pápa Magyarországon

Jó hangulatban érkezett az egyházfő — Magyarország közjogi méltóságaival is találkozott — A pápával imádkoztak a hívők Budapesten

Jó hangulatban érkezett az egyházfő

Ferenc pápát katonai tiszteletadás mellett egyházi és állami delegáció fogadta Budapesten. A hívek hangos éljenzéssel, integetéssel köszöntötték, a tömegben a többi közt magyar, székely, lengyel, spanyol, portugál és vatikáni zászlókat lengettek. Az Andrássy úton egy csecsemőt adtak Ferenc pápa kezébe, és az egyházfő a kereszt jelét rajzolta a kisgyermek homlokára. A pápa egyébként jó hangulatban érkezett Magyarországra, illetve az LII. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére. Már repülőgépének landolása után elsütötte a kedvenc magyar viccét. Az esetről Habsburg Eduárd német—magyar katolikus író, forgatókönyvíró, Magyarország szentszéki nagykövete Twitter-oldalán számolt be: „Miért fogunk magyarul beszélni a mennyben? Mert egy örökkévalóságig tart megtanulni!” — viccelődött a pápa.

Magyarország közjogi méltóságaival is találkozott

A katolikus egyházfő a Szépművészeti Múzeumban találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a magyar püspöki kar tagjaival, végül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával. A szívélyes légkörű találkozón jelen volt Pietro Parolin vatikáni bíboros államtitkár is, valamint Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára. A beszélgetés során a többi közt érintették az egyház magyarországi szerepét, az ország környezetvédelmi elkötelezettségét, illetve a családok védelmét és támogatását. A magyar miniszterelnök arra kérte Ferenc pápát a budapesti találkozójukon, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot. A közlés szerint Orbán Viktor átadta neki annak a levélnek a másolatát, amelyet IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett. Áder János köztársasági elnök pedig egy könyvvel ajándékozta meg a szentatyát.

A pápával imádkoztak a hívők Budapesten

Az LII. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje után Ferenc pápa a budapesti Hősök terén vezette az Úrangyala imádságot, melyben szívből jövő köszönetét fogalmazta meg, és Isten áldását kérte minden magyar emberre: „Kedves Testvérek! Köszönöm a nagy magyar keresztény családnak, amelyet szeretnék magamhoz ölelni különböző rítusaival, történelmével, a katolikus és más felekezetekhez tartozó testvérekkel, akik valamennyien a teljes egység irányába haladunk. Szívből köszöntöm Bartholomaiosz pátriárkát is, testvéremet, aki megtisztel bennünket jelenlétével. Külön köszönet szeretett püspök testvéreimnek, a papoknak, a szerzeteseknek és szerzetesnőknek és mindnyájatoknak, kedves hívek! Amikor újfent hálámat fejezem ki az engem fogadó állami és vallási vezetőknek, szeretném kimondani: köszönöm nektek, Magyarország népe!

Fotók: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..