home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ferenc pápa Budapesten
(MTI)
2023.04.30.
LXXVIII. évf. 17. szám
Ferenc pápa Budapesten

Ferenc pápa szombaton, magyarországi látogatásának második napján, délelőtt magánlátogatást tett a Batthyány-Strattmann László Gyermekotthonban. Az ott élő látássérült és halmozottan fogyatékos gyermekek egyházi énekekkel és kézzel készített ajándékokkal kedveskedtek Ferenc pápának.

Ezt követően az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban találkozott a szegényekkel és a menekültekkel is. Tanúságtételeken keresztül szegények és menekültek egyaránt elmesélték, hogyan találtak rá Istenre, majd Ferenc pápa beszédet intézett a hívekhez.

A katolikus egyházfő délelőtti programjának végén a Rózsák terén található görögkatolikus templomba is betért, ahol közösen imádkozott a jelenlévőkkel.

Délután a Papp László Budapest Sportarénában mintegy 11 ezer fiatal várta Ferenc pápát. A programban az egyházfő beszéde mellett a többi között tanúságtételek, néptánc, közös ima és zenei előadások is szerepeltek.

A pápát Palánki Ferenc, az ifjúságpasztorációért felelős püspök köszöntötte. Ezután négy fiatal tanúságtétele következett. Ezekre egyébként a szentatya a későbbi beszédében is kitért, nevükön nevezve a fiatalokat.  

Ferenc pápa a beszéde kezdetén köszönetet mondott minden jelenlévőnek. Isten nem elítélni, hanem megbocsájtani akar – mondta. Minden esésnél kész arra, hogy felemeljen bennünket. Magasabb célokat kell kitűzni, mint az átlag, és a boldogsághoz nem csak a minimumra van szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy senki nem zárkózhat be egy szűk baráti körbe a mobiltelefonjával. Jézus mindig arra hív, hogy csapatjátékos legyél. Soha ne egyedül, hanem másokkal együtt, ez nagyon fontos – fogalmazott Ferenc pápa.

Az eseményre nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is érkeztek fiatal magyar katolikus hívek.

Szombaton kora este magyar jezsuitákat fogadott Ferenc pápa a szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán – közölte a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának kommunikációs irodája. A hagyományok szerint a jezsuita Ferenc pápa minden alkalommal külön találkozik a helyi rendtársaival hivatalos látogatásain.

A budapesti Kossuth téren vasárnap délelőtt fél tízkor kezdődött a pápai szentmise, mely Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legnagyobb eseménye.

Akik a 25 ezer ember befogadására képes téren nem kapnak helyet, a környező utcákban, kivetítőről követhették az eseményeket.

A Kossuth téri szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel. Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..