home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fenyőkbe rejtett gyógyír
Bíró Tímea
2020.12.25.
LXXV. évf. 52. szám
Fenyőkbe rejtett gyógyír

Mándity Lenke már ismert azok körében, akik szeretik és megbecsülik a kézművesalkotásokat, hiszen korábban a Lenchy műhelyben készített fontos és hasznos tárgyakat a legkisebbek számára, majd pedig a LENchy termékekkel a környezettudatosságot képviselte. Nemrég a Baby Pine márkanevű, Vajdaságban egyedülálló sópárnákkal került a figyelem középpontjába.

* Miért döntöttél úgy, hogy a babatakarók és a környezettudatos termékek után sópárnákat készítesz?

— Az ember élete folyton változik, és úgy gondolom, minden új élethelyzet új lehetőség is egyúttal. Nálam ez a varrásban is megnyilvánul. Három éve Magyarországra költöztünk a férjemmel szerencsét próbálni. Egy erdőszéli házban éltünk, pici, ingerszegény zsákfaluban, ahol a délutáni városi séták, kávézóban való traccsolások, bevásárlóközpontban való lófrálások helyett más kikapcsolódást kellett találnunk, így teljesedett ki a kreativitásunk. Ahogy egyik természetközeli helyről a másikra költöztünk, úgy formálódott az értékrendünk, és mindez az alkotásra is kihatott. Először az erdő közelsége és a korábbról eredő gyerekvilág szeretete az erdei témájú babatakarók készítéséhez terelt. Egy kicsit később egy, az osztrák határ mentén található magyar faluba, Velembe költöztünk, ott a természet még nagyobb hatással volt rám, és elkezdtem felelősséget érezni a bolygónk tisztasága és a természeti kincseink megőrzése iránt, ezért tértem át a környezetbarát lakástextilekre. Az idei év elején pedig megtudtuk, hogy várandós vagyok, és azt is eldöntöttük, hogy visszaköltözünk Vajdaságba, mindez pedig hozta magával az új irányt. A születendő kisfiunknak elkezdtem megvarrni a babakelengyéjét, melybe egy sópárna is került. Annyira magával ragadott ez a fajta természetes gyógymód, hogy eldöntöttem, terjeszteni szeretném a vajdasági családok körében.


Az álomba csalogató rókák a legnépszerűbbek (a Baby Pine felvételei)

* Miből áll egy sópárna, és milyen pozitív hatásai vannak?

— A sópárnák belső huzatába magas ásványianyag-tartalmú, rózsaszín Himalája-kristálysó kerül, mely Pakisztán Pandzsáb (Punjab) régiójából származik, és ma is nagyrészt kézzel bányásszák, csak minimális feldolgozáson esik át. Ez a tiszta, minőségi só hatékony a légúti megbetegedések, allergiás tünetek enyhítésére, a sórészecskék ugyanis elvonják és magukhoz kötik a vizet a környezetükből, ily módon a nyálkahártyára letapadt mikroorganizmusokat is magukhoz vonják, és segítenek feloldani, majd kiüríteni a szervezetben lerakódott váladékot. Mivel a só jó hőmegtartó, hideg és meleg borogatásra is kiváló. Melegen gyógyír a kisbabák pocakgörcseire, kisgyerekek fülgyulladására, az anyukák menstruációs görcseire. Hidegen zúzódás, ficam, a friss anyukáknál pedig az oly gyakori mellgyulladás esetén hívhatjuk segítségül. A sópárnákba kevert gyógynövények pedig csak szélesítik a gyógyhatást.


Puha szalmaágyon utaznak a fenyők

* Hogyan kell használni a sópárnát?

— Minden este betehetjük a babák ágyába, vagy a nagyobb gyerekek rá is feküdhetnek, így hatékonyan tisztítja a légutakat. Ez amolyan házi sóterápia. Ha fájdalom, görcsök elmulasztása a cél, akkor a sütőben 50-60 Celsius-fokon tudjuk felmelegíteni a sófenyőnket 25-30 perc alatt, majd a fájó pontra helyezve gyógyít. Ha száraz jegelésre alkalmaznánk, akkor fél órára a fagyasztóba tegyük be használat előtt. Azért praktikus ez a jegelési módszer, mert nem lesz minden vizes. Összességében egy egyszerűen, bárki által használható természetes gyógymódról van szó, és szükség esetén bármikor, bárhol elővehetjük.

* Gyógynövényekkel is megtöltöd a párnákat? Milyen növényekkel dolgozol, mesélnél a jótékony hatásukról?

— Jelenleg kettő közül választhatnak a sópárnavásárlók: szárított levendula és kamillavirág kerülhet a sószemek közé. A levendula stresszoldó, nyugtató hatása a kicsik könnyű és mély alvását segíti elő, a kamilla pedig a téli időszakban a gyakori megfázások tüneteit enyhíti gyulladáscsökkentő tulajdonságával. Az évszakok változásával majd új gyógynövények is megjelennek a sópárnákban.


Kék, pöttyös sópárnák

* Miért esett a választásod a fenyőformára?

— A fenyő örökzöld, ahogy ez a fajta természetes gyógymód is, melyet a sópárna képvisel. Ez az egyik oka a választásnak. Másrészt mindig is nagyon szerettem a fenyőket, és ez a szerelem Magyarországon csak erősödött bennem. Amikor Velemben laktunk, több fenyőerdő is volt a közelünkben, és imádtam ott sétálni. Nemcsak a finom illat, hanem már a puszta látvány is feltölt, megnyugtat, elvarázsol. Ezeket a gyönyörű fenyveseket sajnos nem tudtam becsomagolni a bőröndbe, de gondoltam, miért ne vehetném magam körül fenyőkkel az alkotás keretében.

* Vannak-e további terveid a Baby Pine berkein belül?

— Mindig rengeteg tervem van, s ezek felvillanyoznak, motiválnak, visznek előre. Így van ez most is, de bevallom, ezúttal egy kicsit félve mesélek róluk, hiszen egy két hónapos kisfiú mellett lopok időt a varrásra. Amit elmondhatok, hogy éppen egy ügyes kezű vajdasági anyukával, a Mimó motyó márka tulajdonosával dolgozunk közös projektumon a jövő évre nézve. Elöljáróban legyen elég annyi, hogy kisbabák, gyerekek élvezhetik majd a kezünk munkájának gyümölcsét, a bővebb részletek viszont legyenek az új év meglepetései.

A levendula segít a kicsiknek az elalvásban

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..