home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fényes kirakat, üres éléskamra
(Tha)
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Fényes kirakat, üres éléskamra

Tisztújító közgyűlését tartott Bácsfeketehegyen a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete. A szakmai testület 2003 júniusában alakult meg, tehát az idén ünnepelhette fennállásának tizedik évfordulóját. A jubileumot nem szokványos módon, nyári riporttáborral tették emlékezetessé. — Ismét Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztő-helyettese a VMÚE elnöke

Az ülés kezdetén a házigazdák nevében Pál Károly köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tóth Lívia és Léphaft Pál, az egyesület elnöke és alelnöke számolt be az elmúlt négy év tevékenységéről.

A VMÚE folyamatosan dolgozik a vajdasági magyar újságírás helyzetének feltérképezésén. Külön hangsúlyt helyeznek a kistérségi médiára és a szórványban működő írott és elektronikus sajtóra, a szakmai képzések szervezésére és az újságírói utánpótlás kinevelésére. Fontosnak tartják a szerkesztőségek közötti együttműködés kialakítását, valamint igyekeznek reagálni, álláspontot kialakítani a vajdasági magyar újságírást érintő kérdésekben is.

A VMÚE eddig három alkalommal ítélte oda a szakmai díjait életmű, írott és elektronikus sajtó, pályakezdő és szórvány kategóriában. Az elismeréseket az idei évtől kezdődően a rangos Napleány-díjjal együtt, közös ünnepségen adják át.

Kartag Nándor, az Újvidéki Televízió nyugalmazott újságírója, szerkesztő-műsorvezetője az egyesület felterjesztése nyomán vehette át Magyarországon az Aranytoll elismerést, gyermeklapunk, a Jó Pajtás pedig a Külhoni Magyarságért Díjat.

Idén nyáron az erzsébetlaki Nemzetközi Természetvédelmi Kutatóközpont adott otthont annak a riporttábornak, amelynek erdélyi, kárpátaljai és vajdasági résztvevői voltak. A vendéglátó faluban, valamint Nagybecskereken, Lukácsfalván, Écskán, Titelen készült riportok a jövő év elején kiadványban látnak napvilágot.

2011 januárjában mintegy negyven fiatal részvételével Szabadkán megalakult a VMÚE Ifjúsági szakosztálya. Tagjai munkaeszközöket, diktafonokat és fényképezőgépeket kaptak az egyesülettől, valamint képzésen vehettek részt, amelyet a magyarországi MTVA szakemberei tartottak.

A szervezet kezdeményezője és társalapítója a határokon átívelő Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK). Szegeden, Ungváron, Lendván, Tatrangon, Pélmonostoron, Dunaszerdahelyen kívül Csókán és Pannónián is szerveztek már találkozókat. A KMÚEK Messzelátó-díját vajdasági kezdeményezésre hozták létre, ezzel az elismeréssel tisztelegnek Sándorov Péter újságíró emléke előtt.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete programjait főként pályázatokból valósítja meg, eddigi támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Tájékoztatási Titkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. voltak.

Az összejövetelen Léphaft Pál fogalmazta meg a legtalálóbban a VMÚE jelenlegi helyzetét, amikor azt mondta, fényes a kirakata, de üres az éléskamrája. Ezzel arra utalt, hogy az egyesület szűkös anyagi körülmények között dolgozik: utazásokra, útiköltségek fedezésére egyáltalán nincs kerete, pedig a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben ez nagy segítség lenne a tagságnak.

A felszólalók észrevételei főleg arra vonatkoztak, hogy a VMÚE jelentős Kárpát-medencei ismeretségre tett szert, ám keveset foglalkozik a vajdasági magyar újságírás helyzetével, a kollégák problémáival. Talán ez az oka annak, hogy az utóbbi időben kissé csökkent a tagság létszáma. Különböző akciókkal vonzóbbá kellene tenni az egyesületet –- különösen a fiatalabb újságíró generáció körében.

A tisztújító közgyűlésen megválasztották az új elnökséget is, amelynek tagjai Bencsik István (Szabadkai Rádió), Csőke Csaba (Újvidéki Rádió), Fridrik Zsuzsanna (Dunatáj), Horváth Zsolt (Magyar Szó), Kartag Nándor (Vajdasági Televízió), Klemm József (külkapcsolatok felelőse), Lennert Géza (gyermek- és ifjúsági lapok), Léphaft Pál (Magyar Szó), Máriás Endre (Magyar Szó, Vajdasági Televízió), Tóth Lívia (Hét Nap) és Zvekán Péter (Pannon RTV) lettek. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke a következő négyéves periódusra is Tóth Lívia lett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..