home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Fenyegető videó, fegyveres kommandós akció, házkutatások
2020.12.11.
LXXV. évf. 50. szám
Fenyegető videó, fegyveres kommandós akció, házkutatások

Összehangolt támadássorozat zúdult a múlt héten a kárpátaljai magyar közösségre, aminek csúcspontja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyes intézményeiben és a szervezet elnökének a családi otthonában tartott titkosszolgálati akció keretében lezajlott házkutatás volt. Összefoglalónk Dunda Györgynek, az ungvári Kárpáti Igaz Szó lapigazgatójának a segítségével, valamint az MTI híreinek a felhasználásával készült.

A brutális ukrán titkosszolgálati akció előzményeként nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost, a szélsőséges Jobb Szektor egyik álarcos aktivistája egy Beregszász várostáblájánál rögzített videóban kegyetlen leszámolással fenyegette meg a kárpátaljai magyarokat — a felvételt időközben törölte a YouTube —, az Ung-vidéki, magyar többségű szürtei kistérség elöljáróit pedig azért vegzálják az ukrán szervek, amiért a képviselőtestület tagjai alakuló ülésükön a magyar himnuszt is elénekelték.

November 30-án kijevi fegyveres kommandósok szállták meg Brenzovics László KMKSZ-elnök ungvári otthonát, a KMKSZ ungvári központi székházát, valamint a kulturális szövetség több más intézményét, köztük a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Magyar Főiskolát. Az ukrán fővárosból érkezett titkosszolgálati nyomozók egy Kárpátaljától majdnem 1000 kilométerre fekvő zaporizzsjai kerületi bíróság által kiadott végzés alapján csaptak le a magyar székhelyeken, nem kis riadalmat keltve a kárpátaljai magyar közösségben. Az SZBU-akció nem titkolt szándéka a megfélemlítés lehetett.

A KMKSZ példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. Úgy vélik, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, melynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak és vezetőinek megfélemlítése. Meggyőződésük, ezek a cselekmények károsan hatnak nemcsak az ukrajnai magyar kisebbségre, de az ország nemzetközi megítélésére is, illetve nagymértékben hátráltatják Ukrajna és Magyarország jószomszédi viszonyának helyreállítását.

A kijevi magyarellenes szándékoktól elhatárolódva több meghatározó kárpátaljai ukrán politikus elítélte a magyarellenes inzultusok sorát. Arszen Avakov belügyminiszter is védelmet ígért a kárpátaljai magyaroknak, illetve ahogyan fogalmazott, „a magyar származású ukránoknak”.

A magyar kormány minden nemzetközi fronton kiáll a kárpátaljai magyarokért, jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagállamhoz tartozó kisebbséget „folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart”.

A sajnálatos események folytatásaként december 4-én több kárpátaljai magyar érdekképviseleti szervezet, intézmény, sajtóorgánum, külképviselet, illetve magánszemély kapott fenyegető üzenetet egy ismeretlen feladótól. A levél küldője felszólítja a címzetteket, hogy egy héten belül hagyják el az ukrán földet. Ha ezt nem teszik meg, mindenkit megmérgeznek, mint a patkányokat. Az „első fecske” hét nap múlva érkezik — írták.

Ugyanezen a napon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetősége fogadta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőit. A megfigyelők által korlátozott idejű megbeszélésen azonban nem volt lehetőség arra, hogy megfelelően kitérjenek minden a kárpátaljai magyarságot érintő témára. A misszió tagjai nem léphettek kapcsolatba az ott élő magyarokkal, arra viszont volt felhatalmazásuk, hogy az ukrán titkosszolgálattal beszéljenek.

A külhoni magyar szervezetek vezetői közül többen is — Pásztor István (VMSZ), Kelemen Hunor (RMDSZ) — szolidaritásukról biztosították a kárpátaljai magyar közösséget.

Bármennyire nehéz is, most nagyon fontos a higgadtság megőrzése, nem szabad eluralkodnia a félelemnek, mert éppen ezt szeretnék a rosszakaróink. A kárpátaljai magyarságnak nincs félnivalója, mert nem követett el semmi törvénytelenséget, még akkor sem, ha egyes ukrán médiumok szándékosan ezt próbálják elhinteni — írja a Kárpáti Igaz Szóban közölt jegyzetében Dunda György.

Fotó: podiji.karpat.in.ua

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..