home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fennállásának három évtizedét ünnepelte a KODDE
2021.09.16.
LXXVI. évf. 37. szám
Fennállásának három évtizedét ünnepelte a KODDE

Dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület rendezvényén

A szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület (KODDE) 1990-ben alakult, tavaly ünnepelte volna fennállásának 30. évfordulóját. A járványhelyzet miatt azonban erre nem kerülhetett sor, ezért úgy döntöttek, hogy idén, a 31. évforduló alkalmából szervezett rendezvénnyel ünnepelnek méltó módon.

A rendezvényt szerda este tartották a Városháza dísztermében 18.00 órai kezdettel, melyen dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, a városi képviselő-testület elnöke az egyesület felkérésére beszédet mondott, melyben kiemelte a civil kezdeményezés jelentőségét a fiatalok versenyképessé tételében, és kitért arra, hogy milyen nehézségekkel kellett szembesülni minden ilyen szervezetnek a kilencvenes évek elején, amikor is az értetlenség vagy a félremagyarázás övezte őket, sőt igen gyakran az ellenségeskedéssel is meg kellett küzdeni és nem volt veszélytelen közügyekkel foglalkozni.

Azokban az években ez volt szinte az egyetlen ösztöndíjazási lehetőség. Ma már szerencsére a vajdasági magyar diákok számíthatnak az MNT ösztöndíjára, a jogászhallgatókat támogató ösztöndíjra, a Rehák Kollégiumra, az Európa Kollégiumra. 

Dr. Pásztor Bálint elismerően szólt az egyesület tagjainak elkötelezettségéről, példaként állítva kitartásukat és lelkesedésüket, áldásos tevékenységüket a nyilvánosság elé.

Az Egyesület megalapításának kezdeményezője, alapító tagja és első elnöke dr. Uzon Miklós volt. A megalapítás célja a hátrányos helyzetű, de jó képességű vajdasági magyar diákok támogatása, a magyar oktatás szerepének erősítése és természetesen Kosztolányi Dezső emlékének ápolása.

Alapító és jelenlegi tagjai azt az elvet vallják, hogy a szülőföldön maradás és boldogulás egyik alapfeltétele a színvonalas oktatás megszervezése és az ifjú nemzedék minőséges képzése. Képzett fiatalok nélkül a közösségnek nincs jövője, hiszen egy nemzet megmaradásának záloga, hogy képes legyen lépést tartani a változó világgal és választ tudjon adni annak kihívásaira.

Az egyesület ehhez kíván hozzájárulni lehetőségeihez mérten. Minél több adományozót szerezni és minél több anyagi eszközt, hogy minél több diákot segíthessen minél nagyobb összeggel.

Évente több száz diákot, három évtizedes fennállása óta több ezer szabadkai, topolyai, magyarkanizsai, kishegyesi, zombori, apatini, kúlai, hódsági és verbászi diákot részesített ösztöndíjban, de a segítségnyújtás egyéb formáiban is. Mosolyműhely kezdeményezésükkel például a fogyatékkal élő tanulók beilleszkedését. Folyamatosan a maguk elé kitűzött nemes feladat teljesítésén dolgoznak, hiszen, mint tudjuk, a gyermekek iskoláztatása a családok számára nem kis anyagi terhet ró, így a támogatás, ha sajnos nem is fedheti a költségeket, de enyhíthet a helyzeten.

Az egyesület fennállásának 31. évfordulója alkalmából tartott ünnepi műsorban a Csáth Géza Művészetbarát Kör szavalói és a Szabadkai zeneiskola egykori és jelenlegi diákjai léptek fel.

a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..