home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fengsuj, az ősi keleti térrendezés
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.01.18.
LXXII. évf. 2. szám
Fengsuj, az ősi keleti térrendezés

A fengsuj a térrendezés évezredes művészete, mellyel nagyon sokan foglalkoznak, akár amatőr szinten, akár tudományosan. Jelentése szél és víz.

Ez a fajta térrendezés a csi két fő alkotóelemén, a jin és a jang harmóniáján alapul. A jint a női léttel, a sötéttel, a hideggel, a lágysággal, a nedvességgel, a Holddal, a Földdel kapcsolták össze. Az ívelt, kerek formák jellemzőek rá, valamint az alacsony bútorok és terek, a természetes formák. A jangot a férfiassággal, a világossággal, a fénnyel, a meleggel, a keménnyel, a szárazsággal, az éggel, a nappal társították, valamint az egyenes, szögletes, geometrikus formákkal. Követendő a kettő egyensúlya, talán ez a harmónia egyik kulcsa. Ha egy helyiségben például sok a jinjelleg, mondjuk, sok a sötét bútor, akkor azt világos, pasztell falszínnel oldhatjuk fel.

A fengsujban megtalálható az öt elem: a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. A kínaiak szerint ez az öt elem működtet mindent a földön, és hatalmas számú összefüggést mutat az élet különféle területein. Azt tartják, hogy akkor érezzük jól magunkat, ha mind az öt elem megtalálható az életterünkben, körülöttünk. Megfigyelhetjük, hogy egyensúlyban van-e ez az öt elem. Ha valamelyik hiányzik, azt érdemes pótolnunk. Például a fa elemet a fabútor, a parketta, a növényi eredetű textília, a pamut, a len, a virágmintás tapéta, a függőleges csíkozás, valamint a kék és zöld árnyalata jelképezi. A kövek, kő járólapok, fémtárgyak, az ezüst evőeszközök, arany ékszerek a fémet hozzák be a lakásunkba. A tükrök, csobogók, a feketébe hajló, sötét színek, a mélykék a vizet. Egy állatszobor, mindenféle világítás, kandallóban ropogó tűz, szőrme, gyapjú, bőr, csont vagy toll, egy vörös fotel a tűz jelképe lehet. Egy négysarkos asztal, a tégla, a kerámia, a sivatagot ábrázoló kép, a sárga és más földszínek pedig a földet szimbolizálják.

A fengsujmesterek végigkövették a házak helyének kiválasztását és az új házak építését is, nehogy valami hiba történjék az építkezés során. Folyamatosan figyelték, hogy az energia áramlása pozitív legyen.

Nyugati szemmel nézve össze kell fonnunk a szabályokat a fengsujban használatos és elterjedt szabályokkal, gondolatokkal. A lényeg, hogy olyan módon alkossuk meg a csi egyensúlyát, hogy az boldogságot, egészséget hozzon az életünkbe.

A számunkra felesleges és értéktelen holmit ne őrizgessük, mert a felhalmozott haszontalan dolgok is megállítják a pozitív energia áramlását. Ha megszabadulunk ezektől a tárgyaktól, újra áramlik az energia. Még a lomtárunkat is próbáljuk rendben tartani, mert az is kihathat a ház többi részére, és ezáltal az életminőségünkre is. Például egy éles fényű lámpának, mely nap mint nap fogad bennünket, noha nem is gondolnánk, mégis frusztráló hatása van. Ha azonban rátekintünk egy szépen, gondosan rendezett sarokra, mely kellemes látványt nyújt, azonnal jól érezzük magunkat.

Egy kínai mondás szerint ha szeretnéd megváltoztatni az életedet, meg kell változtatnod a lakásodban huszonhét dolgot. Körülöttünk minden változik — ez örök és állandó. Ha vásárolunk egy tárgyat az otthonunkba, azt ne örök időkre vegyük, mert éppen a változások, az új élmények segítenek az előbbre jutásban. Figyeljünk rá, hogy mindig és mindenhol friss, eleven maradjon körülöttünk minden. Ezáltal olyan hely lesz az otthonunk, ahol menedéket találunk, és fel tudunk töltődni a mindennapokra.

Nagyon fontos, hogy házunk, lakásunk alaprajza a lehető legegyszerűbb formát kövesse. Nem gyakori a kör alakú ház, felénk a négyzet vagy a négyszög alakúak a legelterjedtebbek. Ami még nagyon fontos, hogy a nyílászárók és a vizesblokkok hol és hogyan helyezkednek el, valamint hogy az éles sarkokat megszüntessük. A hatalmas ablakokon — noha sok fényt adnak — az energia nagyon gyorsan távozik, de ezt enyhíthetjük lágyan eső drapériákkal. Az sem előnyös, ha az ajtó és az ablak egy vonalban van. Ha még sincs lehetőség ennek átalakítására, akkor tegyünk közéjük valamilyen tárgyat, cserepes növényt, mely lassítja a csi mozgását. Arra is fontos ügyelnünk, hogy házon belül ne legyenek csöpögő csapok, jól záródjanak az ajtók, ablakok, hiszen ezek is kihatnak az életterünkre. A fengsujban mindennek jelentése van. A csöpögő csap például az energia elvesztését jelképezi, így érdemes az ilyen gondokat gyorsan megszüntetni. Mert az energiavesztésen túl a vízszámlánk is magasabb lesz, a nem jó nyílászárók miatt pedig a fűtésszámlánk is növekszik. Az ajtók mögött szüntessük meg a káoszt, például ne tegyünk oda fogast. Az ajtók legyenek teljes szélességükben nyithatóak, hogy a pozitív energiák nyugodtan áramolhassanak a lakásunkban, és az is fontos, hogy a betérőnek ne legyenek erős ellenérzései. A munkahelyünkön is figyeljük meg a kellemetlenül ható tárgyakat. Egy villogó neoncső az íróasztalunk felett is negatív energiát hordoz, rosszabbul érezzük magunkat tőle. Ezért cseréljük ki, ne szenvedjünk miatta. Az íróasztalunk az ajtó felé nézzen, ne legyünk a bejáratnak háttal, mert mindig látnunk kell, ha valaki közeledik a helyiség felé.

Azt tartják, hogy a lakásban elromló tárgyak meg nem javítása újabb és újabb hibákat vonz. Ebben az esetben tehát igaz az a mondás, hogy a szegény embert még az ág is húzza. De mi ne adjunk teret a negatív impulzusoknak!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..