home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felvidéki találkozások
Martinek Imre
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Felvidéki találkozások

Július első hetében tartották meg a felvidéki Zétényben a hatodik Kárpát-medencei (mozgó) diáktábort, amelyre a testvérvárosnak számító Versec, illetve Udvarszállás is küldött egy kisbusznyi gyermeket. A csoportot Bene Anna vezette, az ún. logisztikai támogatást pedig Miklja Ionel és Lőcsei Ferenc vállalta. Az alábbi beszámolót Horváth Andrea, a közelmúltban újraindult verseci magyar nyelvű rádióműsor fiatal külmunkatársa bocsátotta lapunk rendelkezésére.

— Érkezésünk napján rajtunk kívül további harminc erdélyi, helvéciai és zétényi gyereket fogadott be e felvidéki diáktábor, amelynek szervezését immár hatodik alkalommal vállalta a zétényi község. A Hatfa nevezetű faházikós táborhelyünk voltaképpen egy gyönyörű környezet része. Itt vártak be bennünket a zétényi gyerekek ünnepi műsorral, itt csendült fel ezúttal is a tábor himnuszává előléptetett A csitári hegyek alatt kezdetű népdal, továbbá itt került sor a csapatzászló és a krónika átadására is, amit Helvécia küldöttsége hozott magával. Alkalmi üdvözletet Szaxon Zoltán, Zétény polgármestere mondott, majd a Tóth Zsuzsanna által vezetett táborhely lakóit Macs Katalin drámapedagógus vonta mesemondó szárnyai alá. Az esti órákban ismerkedtünk. A beilleszkedés második napjának első úti célja Bodrogköz központja, Királyhelmec volt. Pontosabban a város múzeuma, ahol egy, a vidék nevezetességeit bemutató filmet vetítettek számunkra. Továbblépve Lelesz meredek lejtőjére az egykori premontrei kolostort és templomot látogattuk meg. Elegendő helyet hagyva a délutáni íjászkodásra, horgászásra, a helyi tűzoltók ügyességi bemutatójának megtekintésére, amit megelőzött a finom lacipecenyéből és kolbászból készült ebéd, illetve átszőtt az ilyenkor szinte kihagyhatatlan „tescózás”. Az eseményekben ugyancsak nem szűkölködő harmadik napon Európa idei kulturális fővárosát, Kassát jártuk be. Fagyizva gyönyörködtünk pazar épületeiben, és a közülük szépségében legkiemelkedőbb Szent Erzsébet-dómban, melynek altemplomában temették újra II. Rákóczi Ferenc fejedelem földi maradványait. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy csapatunkat Czibalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzul asszonya is köszöntötte. A negyedik nap műsorán a magyarországi Széphalom Magyar Nyelv Múzeumának látogatása szerepelt, vetélkedős irodalmi kincskereséssel is egybekapcsolva. „Hazafelé” menet Borsiban, II. Rákóczi Ferenc szülőházánál álltunk meg egy rövidebb pihenő erejéig, majd pedig az imregi kolostorban, illetve Zemplén településen tettünk látogatást.
S bár egyesekben fogytán volt a szusz, az ötödik nap a rendkívül gazdag felhozatalú, XII. Zétényi Falunapok rendezvénysorozat forgatagát hozták elénk. Volt abban szinte minden: tájház-látogatás, kaktuszkiállítás, pörköltkóstoló, légvárcsúzda, Patriknak, a lufihajtogató bűvésznek a műsora is élvezetes volt, az arcfestést, a kézművességet is kipróbálhattuk... Az ének iskolája című produkcióban a táborozók énekeltek, volt zumbabemutató, vattacukor, palacsinta, zene és tánc... Mindezt pedig megkoronázta az esti búcsúbuli a táborhelyen. Amit vétek lett volna kihagyni, elvégre volt idő aludni hazáig. Mert a felsoroltakat már csak az ünnepélyes táborzárás és a torokszorító búcsú követte. Búcsú Hatfától, ahol voltak kézműves-foglalkozások, játékok, daltanulás, kemencézés, vetítés, finom ételek, és ahol röpke pár nap alatt igazi barátságok köttettek.
És a már meglévők kovácsolódtak még szorosabbra — de ezt már a szerkesztő teszi hozzá a beszámolóval együtt járó fényképalbumot lapozgatva. Felfedezve benne a felvidéki Ripcsu Rudi bácsi személyét is, akinek diplomáciai közbenjárása ezúttal is jelentős tényezőnek bizonyult e felvidéki diáktalálkozás teljessé tételéhez.

Összeállította: MARTINEK Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..