home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Félúton a bajnoki cím felé
Tóth Tibor
2017.04.11.
LXXII. évf. 14. szám
Félúton a bajnoki cím felé

A magyarkanizsai Metalmania labdarúgónői 100%-os teljesítménnyel szerezték meg az őszi bajnoki címet a II. liga északi csoportjában.

A tizennyolc pontos magyarkanizsai együttes előnye hat pont a második helyen álló zsablyai Bácska előtt. A tavaszi pontvadászat első fordulójában azonnal rangadóra kerül sor, a Metalmania ugyanis a Bácska otthonába utazik. A csapatot a tavaszi rajt előtti egyik utolsó edzésén látogattam meg.

A Potisje segédpályáján tizenöt kisebb-nagyobb lány bűvölte a labdát. A foglalkozás néhány kör futással kezdődött, majd a különféle nyújtógyakorlatok után a sportolók a kapura rúgást gyakorolták Vajda Fangyó edző és Kazi Zsolt klubelnök éber felügyelete alatt.

— Természetesen elégedettek vagyunk az őszi idénnyel, hiszen vezetjük a II. liga északi csoportjának küzdelmeit — mondta Kazi Zsolt, a Metalmania Női Labdarúgóklub elnöke. — A nyitófordulóban azonnal sikerült fontos győzelmet aratnunk Zsablyán, a legnagyobb riválisunk otthonában. Nem volt egyszerű mérkőzés, hiszen ellenfelünk a 75. percig tartotta az 1:1-es döntetlent, a hajrá azonban nekünk sikerült jobban, és végül 4:1-es győzelmet arattunk. A második fordulóban a nagybecskereki Radnički vendégei voltunk, és hátrányból nyertünk 5:1 arányban. Ezután három hazai mérkőzés következett, a Sremice, a Bácska és a Radnički ellen. A legnehezebb újra a zsablyaiakkal vívott mérkőzés volt, nyertünk ugyan 2:1-re, de forró pillanatokat éltünk át, miután ellenfelünk az utolsó percben kapufát rúgott. Ezzel a győzelemmel bebiztosítottuk az őszi bajnoki címet, majd az őszi utolsó körben Latyarakon is nyertünk a Sremice ellen. Az őszt maximális pontszámmal zártuk, amit el is vártak a csapattól.

A liga valamelyest gyengült a tavalyi idényhez képest, az ősszel ugyanis hat helyett négy csapat kezdte a bajnokságot. A névsorból hiányzik az újvidéki Vojvodina második csapata, mely anyagi okok miatt nem indult el, és a belgrádi Rad, mely a nyáron feljutott az I. ligába, és ott is az első helyről várja a tavaszi folytatást.

A téli átigazolási időszakban némi játékmozgás volt tapasztalható a Metalmania háza táján. A csapatot egyik húzóembere, a védelem oszlopa, a Magyarországon munkát vállaló Bóka Klaudia sajnos elhagyta, viszont egy-egy szabadkai játékos, illetve kapus érkezett, Koszorús Mónika és Csizmadia Klaudia.

A pénzhiány a Metalmania együttesét is érinti. Kazi elmondta, hogy talán annyival nehezebb a dolguk a férficsapatokkal szemben, hogy a női labdarúgásra sokan nem úgy tekintenek, mint a férfifocira.

— Több embernek is el kellett már magyarázni, hogy a Metalmania komoly klub, ahol kemény munka folyik. Állandóan keresünk támogatókat, egyelőre nem sok sikerrel. Bízunk benne, hogy a tavasszal legalább egy szponzort be tudunk vonni a klub munkájába, és ha csak egy jelképes összeggel is, de segíteni tud bennünket. Célunk természetesen a bajnoki cím megszerzése. Tavaly az utolsó fordulóban csúszott ki a kezünk közül a titulus, nagyon csalódottak lennénk, ha az idén sem sikerülne megszerezni az első helyet. Ha a lányok minden meccsen odateszik magukat, komolyan állnak hozzá, akkor nem lesz baj, és megőrizzük a hatpontos előnyünket a Bácska előtt — mondta az elnök.

A focisták egy kicsit tartottak az őszi idénytől, hiszen a nyáron több játékost más klubokba igazoltak, de a csapat gerince együtt maradt. Az őszi idény zárása után a sportolók nem álltak meg, heti egy edzéssel, hétvégenként pedig kispályás tornákon való részvétellel tovább folytatták a munkát. A lányok Mórahalmon, Dunaújvárosban, Domaszéken és Gyulán is jártak teremtornán, emellett a Szentmihály és az Újszentiván ellen két barátságos mérkőzést is játszottak.

— A téli kispályás tornák igen színvonalasak voltak. A dunaújvárosi és a gyulai nemzetközi teremtornán több nemzet képviseltette magát. A Békés megyei városban a házigazdákkal játszottuk a döntőt, és 3:3-as állásnál, az utolsó másodpercben kapott góllal maradtunk le a tornagyőzelemről. Sajnos egyik tornára sem a legjobb összeállításban utaztunk, így a korábban kevesebb játéklehetőséget kapott lányok is pályára léphettek, és be is bizonyították, hogy itt a helyük. Nagyon sok edzésen vagyunk túl. Azok külön programot kapnak, akik iskola vagy munka miatt ritkábban tudnak a foglalkozásokra járni. A lányok nagyon becsületesek, végrehajtják a programban előírtakat, így a csapat fizikailag kiváló állapotban van. A tavaszi rajton nem lesz velünk a szerb korosztályos válogatottal a norvégiai Európa-bajnoki selejtezőkön szereplő Milana Knežević, de mi mégis bízunk a sikeres rajtban. Hatpontos előnyünk van, győzelmi kényszer nem nyomaszt bennünket, ennek ellenére győzni megyünk Zsablyára. Tavaly nagyon kevés hiányzott a bajnoki címhez. A sérülésekkel „tarkított”, Rad elleni idegenbeli találkozón nem a legjobb összeállításban futottunk pályára, és egy gólon múlott, hogy nem jutottunk magasabb rangfokozatba. Az idén a bajnoki cím megszerzése a célunk, majd következhet a rájátszás, melyen a II. liga déli és nyugati csoportjának bajnoka, valamint az I. liga utolsó előtti csapata vesz még részt — mondta Vajda Fangyó, a Metalmania edzője.

A csapat és a liga gólkirálya Balázs Bettina, aki tizenötször talált be az ellenfelek hálójába. A téli teremtornákon, melyeken a technika fejlesztése volt az elsődleges cél, a legtöbb alkalommal a Metalmania végzett a dobogón, a II. liga északi csoportja góllövőlistájának éllovasa pedig szinte mindenhol gólkirályi címet szerzett.

— Február közepétől heti két-három edzéssel készülünk a bajnoki folytatásra, emellett futok, kerékpározok, úszok, konditerembe járok, tehát igyekszem fejleszteni az erőnlétemet, illetve a pályán is elvégzem a kapott feladatokat. A cél a bajnoki cím, majd a selejtező után az I. ligába jutás. Még nem tudjuk, ki lesz az ellenfelünk, de bárkit is kapunk, mi mindent megteszünk. A tavaszi idényben legalább annyi gólt szeretnék lőni, mint az ősszel, viszont a csapat győzelme a legfontosabb — mondta Bettina, aki futásban is kiváló, hiszen a Trón Atlétika- és Szabadidősportklub szülinapi versenyén sikeresen lefutotta a félmaratont, azaz a 21 km-es távot.

Az egyik új szerzemény, Csizmadia Klaudia ötévesen kezdett védeni. Pályafutása a szabadkai Champions Futsalklubban kezdődött, majd Újpestre, később pedig Mórahalomra került. Fél évvel később Vajda Fangyó hívására Magyarkanizsára jött.

— Több játékost már korábbról is ismertem, így nem volt nehéz a beilleszkedés. A felkészülés jól sikerült, úgy érzem, készen állunk a tavaszi rajtra. Újra érzem a nagykaput, amiből az Újpesttől való távozásom óta kimaradtam egy ideig, úgyhogy most optimistán tekintek a jövőbe. Célunk csakis a bajnoki cím lehet, melyet meg is fogunk szerezni, biztos vagyok benne — mondta Klaudia, a csapat első számú hálóőre.

Az egyesületben nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre. A felnőttek között több 12-13 éves kislány kergeti a labdát. Őket a következő idényben a fejlődési ligába nevezik be, ahol kellő tapasztalatot gyűjthetnek ahhoz, hogy egy nap magukra ölthessék az első csapat mezét. Egyikük Borsos Ramóna, aki Oromról jár edzésre.

— Oromon heti háromszor játszunk a fiúkkal, Magyarkanizsára pedig a hétből négyen járunk. Nagyon jól érzem itt magam, a többiek elfogadnak bennünket, nem éreztetik velünk, hogy mi fiatalabbak vagyunk náluk. Az edzések általában nem nehezek, és amit nem értünk meg, azt az edző kétszer is elmondja nekünk. Igyekszünk minél jobbak lenni, illetve a nagyokhoz felzárkózni. A labdarúgással kapcsolatban hosszú távra tervezek, a célok között egy szerbiai vagy magyarországi élvonalbeli csapat szerepel — ecseteli terveit Ramóna.

A Metalmania hazai közönség előtt a tavaszi harmadik fordulóban lép pályára. A lányok a Sremice együttesét fogadják majd a Potisje labdarúgópályáján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..