home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felújították a zombori láncos piacot
Kartali Róbert
2021.02.02.
LXXVI. évf. 4. szám
Felújították a zombori láncos piacot

Visszakerült régi helyére a zombori zöldségpiac. Összesen mintegy 50 millió dinár és nyolc hónap kellett ahhoz, hogy a város központjában lévő, 1820-ban kialakított, 8000 négyzetméteres piacteret megújult formában újra rendeltetésszerűen lehessen használni. A munkálatok idejére a közelben lévő Szentháromság térre költöztették az árusokat. A piactér továbbra is harmonikusan illeszkedik a történelmi városmaghoz. A legutóbb 1960-ban rendezett létesítmény jellegzetessége, hogy területét masszív vasláncokkal összekötött márványoszlopok határolják, melyek napjainkban is megmaradtak.

Az árusok számára csaknem 200 asztalt helyeztek ki a felújított piactérre. A néhány héttel ezelőtt megtartott licitáció során majdnem mindegyiket bérbe vették, de további érdeklődők is vannak, ezért a számukat valószínűleg bővítik. Egyes pultok alapáron, 60 000 dinárért keltek el, a forgalmasabb helyeken lévők esetében viszont a licitáció jóval meghaladta ezt az összeget, így olyan is akadt, amelyért 450 000 dinárt fizettek. A mostani bérlet csupán augusztus végéig szól, de a következő árverés alkalmával már egy teljes évre lehet majd bérbe venni az asztalokat az üzemeltető Prostor Kommunális Közvállalattól.

A felújított piactér

— A régi piactér macskakövekkel és betonkockákkal volt kirakva, a keletkezett lyukakat pedig néhol aszfalttal foltozták be. Az idők folyamán egyre rosszabbá vált a járófelület, hiszen a területen a vízelvezetés sem volt megoldva. A csapadék, valamint a piac napi takarítása és mosása utáni víz nem tudott hova elfolyni. Emellett a gépjárművek számára is szűkös volt a hely, így az árusok csak nehézkesen tudtak behajtani, hogy ki- és berakodhassák a portékájukat — emlékeztetett a felújítás előtti állapotokra Pribilla Attila segédpolgármester. — Kiszélesítettük a piac közepén az utat, így már zavartalanul be lehet hajtani. Korábban az árusok a csapadéktól sem voltak védve, így mindenki úgy oldotta meg, ahogy tudta: napernyőket és különféle ponyvákat feszítettek ki az asztalok felett, ami semmire sem hasonlított. A most kihelyezett új standokon tető is van, mely védi az árusokat az esőtől, a hótól és az erős napsütéstől is. Az új pultok sokkal nagyobbak, mint a régiek, és a pótasztalok felszerelése is megengedett, így tágasabb helyre rakható ki a portéka. A standok között a vásárlók is jobban elférnek, valamint a piac bejáratainál több kerékpártároló van kihelyezve. Ám a felújítás során arra is törekedett a városvezetés, hogy a hely megőrizhesse a régi patináját, így a zombori piacot körbevevő oszlopokat és az azokat összekötő láncokat sem távolították el. A történelmi hűség miatt megmaradt négy régi oszlop és a láncok, de újak is vannak, megtartva azt a stílust, amely korábban is jellemezte a piacteret.

A renoválás során nem csupán a térkövezést végezték el, hanem jelentős földmunkákat is: csaknem 2 méter mélyre kellett leásni, hogy a tér alatt megoldódjon a szennyvízelvezető rendszer kialakítása, új vízvezetéket fektettek le, valamint az új villanyhálózat is a földbe került. Az ásás során régi falmaradványokat találtak a középkor elejéről, emiatt néhány hónapot szüneteltek a munkálatok. A régészek által végzett mélyebb ásatásokkal megállapították, hogy a lelet fészer vagy istálló falmaradványa, majd a helyszínt betemették, és folytatódhattak az eredeti munkálatok, melyeket később a járványhelyzet is késleltetett.

— A felújítás előtt néhol akkora lyukak voltak, hogy az emberek folyton botladoztak, mindig attól féltünk, hogy valaki orra bukik — mondta el lapunknak a bácskertesi Popovics Rita, aki mintegy húsz éve piacozik itt, saját termelésű gyümölcsöt és zöldségfélét árul. — Most mindenki elégedett lehet. Fontos, hogy az asztalokat pótpadokkal egészíthetjük ki, így amikor több az áru, akkor nagyobb helyre tehetjük ki, és szebb kirakatot csinálhatunk. Az új pultok praktikusabbak is, mint az előzőek, hiszen van alattuk tároló, melyet be lehet zárni, így nem kell nap mint nap mindent hazavinni. Az egyenes talajnak hála most már kipakolni is könnyebb, lehet kis kézikocsit használni, így amikor valaki több árut rendel, akkor sokkal könnyebb azt elszállítani, és nem kell mindent emelgetni, vagyis fizikailag már nem annyira megterhelő a munka.

Popovics Rita

— Az asztalok szépek, elégedett vagyok, főleg azért, mert szárazban vagyunk, nem ázunk meg, ha esik az eső. Itt az út mellett béreltem pultot, hogy könnyebb legyen a ki- és a berakodás — ezt már Szabó Antal nyilatkozta, aki szintén kupuszinai termelő. Már ötven éve árul a zombori piacon, leginkább gyümölcsöt, de kínálatában a zöldségfélék is megtalálhatóak. Minden a saját termése. Visszaemlékezése szerint régebben sokkal több kupuszinai árus volt itt, mostanra már az eladók harmada kupec. Mint mondta, a piacok már nem annyira jók, mint régebben, de például az első osztályú alma mindig kelendő, a másod- vagy harmadosztályú terméket viszont már nem lehet eladni.

Szabó Antal

— A piac sokkal esztétikusabb, mint korábban. Itt volt az ideje, hogy felújítsák, viszont praktikusabb lett volna, ha az egészet egy nagy tetővel fedik le, nem pedig minden asztalt külön-külön, de így is jobb, mint ahogy volt — állítja a kupuszinai Dubacz Teréz, aki már legalább huszonöt éve itt árul. Zöldséget, sárgarépát, burgonyát, hagymát, valamint gyümölcsöt: almát, szilvát, körtét és idényjellegűen barackot. Természetesen mind saját termésből való. Mint mondta, január elején vették használatba az új asztalt, és a tapasztalataik alapján mintha a vevők is szívesebben járnának ide vásárolni.

Dubacz Teréz

— Szebb lett a piac, viszont a sok előny mellett van némi kivetnivaló is — véli Koleszár Anna bácskertesi gyümölcstermelő, aki kerek harminc éve jár ide eladni a saját termesztésű portékáját. Szerinte az asztalok feletti tetőt nem csinálták elég szélesre, így rájuk csöpög az eső és az olvadó hó is. Úgy véli, az új padok is túl szélesek és magasak, így mindig meg kell kerülnie az asztalt, hogy kiszolgálhassa a vásárlókat.

Koleszár Anna

A piacteret mintegy 20 fa is díszíti, mégpedig a Zomborra jellemző ostorfa. Annak érdekében, hogy mielőbb lombkoronák tegyék szebbé a teret, tíz-tizenöt éves fákat ültettek. A város önkormányzata egyébként is nagy hangsúlyt helyez a fásításra, tavaly egy kisebb telepítést végeztek, az idén pedig mintegy 5000 csemete elültetését tervezik — magyarázta Pribilla Attila, végezetül pedig arra is rávilágított, hogy a piactér közelében lévő épületeket már korábban felújították, a többi közt a műszaki szakközépiskolát, a Szentháromság-plébániatemplomot és az egykori ferences rendházat, a régi városházát, a Nepomuki Szent János-kápolnát, valamint a Testvériség-Egység Általános Iskolát. Hamarosan a Grassalkovich-palota és az előtte lévő Szentháromság tér kerül sorra, ahova a tervek szerint felállítanak majd egy új Szentháromság-szobrot is, mivel az eredetit 1944-ben lebontották.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..