home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Felújították a Reök-síremléket Horgoson
2023.03.08.
LXXVIII. évf. 10. szám
Felújították a Reök-síremléket Horgoson

Horgoson március 11-én, a falunapi ünnepség keretében szentelik fel Greifenbergi Reök Iván Lajos (1855-1923) felújított síremlékét. Az egykori vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos nagy szerepet játszott Szeged és Horgos életében is. Csongrád-Csanád vármegye támogatásának köszönhetően a síremlék ismét az eredeti állapotában látható.

Reök Iván vízépítő mérnök irányításával zajlott az ármentesítés a térségben, a Szegedtől délre eső területeken. Horgos és Martonos környékén a réteket az ő felügyeletével csapolták le, és ugyancsak ő irányította a Holt-Tisza melletti gátak kialakítását is. Birtokot vásárolt Horgos határában, villát építtetett, és innen irányította a mintegy 600 holdas gazdaságát.

Sírja nem a horgosi temetőben van, hanem az egykori birtokán, a Kamarási erdő mellett.

A sír újraszentelési szertartása március 11-én, 12 órakor kezdődik a Reök birtokon. A gyülekező 11.45-kor lesz a horgosi művelődési ház előtt. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz arra is, hogy megtekintsék a Reök család egykori villáját.

Forrás: Magyarkanizsa Önkormányzatának hírszolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..