home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Felújított tűzoltóotthon, galéria
(K. O.)
2008.04.02.
LXIII. évf. 14. szám
Felújított tűzoltóotthon, galéria

A felújított Tűzoltóotthont Pásztor István, Kern Imre és Szűgyi István adta át rendeltetésénekGazdag és tartalmas programokkal lepték meg a szervezők a falu lakosságát Kishegyes újratelepítésének 239. évfordulója alkalmából. A több napon át tartó rendezvénysorozat március 24-én a Szent Anna-...

A felújított Tűzoltóotthont Pásztor István, Kern Imre és Szűgyi István adta át rendeltetésének

Gazdag és tartalmas programokkal lepték meg a szervezők a falu lakosságát Kishegyes újratelepítésének 239. évfordulója alkalmából. A több napon át tartó rendezvénysorozat március 24-én a Szent Anna-templomban megrendezett komolyzenei hangversennyel kezdődött a kishegyesi zeneiskolások közreműködésével. Március 26-án a Magyar Filmnapok programjából láthattak az érdeklődők válogatást, március 28-án pedig bemutatásra került dr. Virág Gábornak A kishegyesi iparosság másfél évszázada című új könyve. Ezt követően a színházban egy építészeti kiállítás megnyitóján vehetett részt a közönség, amelynek keretében közelebbről is megismerkedhettek a vajdasági építészek munkásságával, később azonban volt dzsesszkoncert, illetve nosztalgia-diszkó is a zenekedvelők részére.
Szombaton, március 29-én ünnepélyesen átadták rendeltetésének a felújított Tűzoltóotthont, amelynek vezető tervezője Király László építészmérnök, látványtervezője Pesti Attila, kivitelezője pedig Kókai Béla magánvállalkozó. A rekonstrukciós munkálatok - amelyeket a Tartományi Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkárság, a Vajdasági Nagyberuházási Alap, Kishegyes Község Önkormányzata, valamint a helyi közösség támogatott anyagilag - tavaly júniusban kezdődtek. Az avatóünnepségen jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Pásztor Bálint tartományi képviselő, Józsa László, az MNT elnöke, Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap képviselője, Varga László tartományi képviselő, Szilágyi Dorottya, a VMSZ ügyvezető titkára, Szűgyi István kishegyesi polgármester, továbbá Szatmári Kristóf, Hamza Zoltán, Mackó József és Kovács Rajmond testvértelepülési képviselők.
Az egybegyűlteket Szűgyi István polgármester üdvözölte, köszönetét fejezte ki mindazoknak az embereknek, akik munkájukkal hozzájárultak a projektum mielőbbi megvalósításához: Virág Gábornak, a kishegyesi helyi közösség titkárának és az őt támogató lelkes kis csapatnak, Csóré Róbert községi tanácsnoknak, valamint a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó-egyesület munkatársainak.
Az ünneplőket Pásztor István, a VMSZ elnöke is köszöntötte. Rövid alkalmi felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy ez a kis közösség végre öntudatára ébredt, s az utóbbi öt évben újabb és újabb elképzelésekkel, projektekkel rukkol elő.
- A mi feladatunk az, hogy ezeknek a terveknek a megvalósulását támogassuk (reméljük, hogy május 11-e után még jobban tehetjük majd, mint eddig), mert ez nemcsak a helyes politizálás, hanem a helyes közösségépítés követendő példája is. Ezt bizonyítja ez a felújított Tűzoltóotthon is.
Az objektum tágas, frissen meszelt tanácstermében került sor arra a testvértelepülési megállapodás aláírására is, amelyet Kishegyes kötött a budapesti XVI. kerülettel és Isaszeggel.
Az új barátságnak máris láthattuk a gyümölcsöző példáját, hiszen a budapesti XVI. kerület támogatásával felújult a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola kiállítóterme, ahol ezentúl különféle művelődési rendezvényekkel (kiállításokkal, hangversenyekkel) gazdagíthatják a falu kulturális életét.
- Ennek a Galériának a megnyitása példa arra, hogy az anyaországban élnek még olyan segítőkész emberek, akik nemcsak nemet, hanem igeneket is tudnak mondani, s ezt a gyakorlatban is be tudják bizonyítani. A XVI. kerület most a nagytestvér szerepét tölti be ebben a testvér-települési kapcsolatban, s mint ilyen, nagyon jól tudja, mi a feladata a kistestvér iránt. Odafigyeléssel, támogatással szeretnénk bátorítani a fejlődés útján, s természetesen örömeiben, ünnepeiben is osztozni vele - mondta Kovács Rajmond alpolgármester.
A Galériát a Nagyanyáink hagyatéka című kiállítással avatták fel, amely Kishegyes tárgyi kultúrájának (Kollár Ilona és Fürsztner Etelka gyűjtésében megmaradt népi és polgári eredetű viseletek és lakástextíliák) egy töredéknyi bemutatója volt. A gyűjteményt dr. Szőke Anna értékelte megnyitó beszédében.
Az ünnepi szentmisét msgr. Miocs József és Brasnyó Ferenc főtisztelendő tartotta.
A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület gálaműsorán Virág Gábor, a helyi közösség titkára köszöntötte a jelenlevőket. Beszédében többek között hangsúlyozta: az újratelepítők kötelessége, hogy a 239. évvel ezelőtt megvetett alapot megújítsák, a fundamentumot megszilárdítsák, s ehhez az építkezéshez olykor új barátokra is szükség van.
A gálaműsoron fellépett az iskola kórusa Bulatović Gabriella tanárnő vezetésével, a Pán Péter óvoda nagycsoportosai Kalmár Edit és Janó Mária óvónők kíséretében, valamint a művelődési egyesület népi tánccsoportja Kárpátok aljában című koreográfiájával, amelyet Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna rendezett. Közreműködött Csonka Ferenc és a Csalóka együttes. A közönség nagy tapssal jutalmazta a budapesti Big Band együttes játékát is.
Ugyanebben az időben alternatív programként az Ifjúsági Otthonban a Nemzeti Ifjúsági Stratégia ismertette helyi akciótervét. A falunap rockkoncerttel, performance-szal és filmvetítéssel zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..