home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Felújítják a székesegyházat és a zsinagógát
Tóth Imre
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Felújítják a székesegyházat és a zsinagógát

Lapunknak ft. Paskó Csaba, a Szabadkai egyházmegye zenei igazgatója, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyilatkozik.

* Az MNT támogatásával újítják fel a többi közt az Avilai Szent Teréz-székesegyházat és a zsinagógát. Mik a legújabb fejlemények?

— Fontos említést tenni egy harmadik objektumról is. Ez a Szentháromság-szobor, melynek a helyreállítását ugyancsak az MNT kezdeményezte. Már elkerült a templom mellől, folyamatban van a restaurálása. A talapzat és az oszlopok a nyár végére a helyükön lesznek, egy éven belül pedig a szobor is az eredeti helyén pompázik majd.

A magyar állam az MNT-n keresztül 500 millió forinttal támogatja a zsinagóga és 165 millióval a székesegyház felújítását. Fontos elmondani, hogy Maglai Jenő polgármester és a püspökség tavalyi megállapodása alapján már megalakult az a bizottság, amely megkezdte a székesegyház felújításának előkészületeit. Az elektromos vezetékek lecserélésére és a belső világítás felújítására vonatkozó tervek már elkészültek. A vezetékek annyira elöregedtek, hogy könnyen keletkezhet meghibásodás vagy akár tűz is. A napokban Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Maglai Jenő polgármester és a szabadkai püspökség aláírta azt a megállapodást is, amely alapján a püspökség az MNT közvetítésével magyarországi támogatásból felújíttatja a templomot. A 165 millió forintból — mely több mint 65 millió dinárnak felel meg — nem csak az elektromos vezetékeket újítják fel. Hamarosan megkezdődnek a külső munkálatok is. Az első fázisban a homlokzat és a torony felújítása, továbbá a tornyok stabilitásával kapcsolatos munkálatok vannak előirányozva. Jelenleg ezeknek a mérnöki előkészítése folyik.

* Amikor szóba került a székesegyház felújítása, sokakban felmerült a kérdés, mi lesz a tornyok közötti repedéssel.

— Elszomorít az az óriási repedés. Tudjuk, hogy a szabadkai talaj nagyon vizes. A téren, ahol a templom épült, egy föld alatti patak is húzódott. Ezért ahogyan a városházát, a székesegyházat is cölöpökre építették. A repedés már igen korán megjelent. Amikor a templom felépült, a püspökség felőli torony egy kicsit megsüllyedt. Emiatt már az 1800-as években is jártak itt mérnökök. Az épületet több helyen acélpántokkal erősítették meg, és a repedés azóta nem tágul. Azt is tudni kell, hogy a toronyban öt harang van, a többi közt a kilencmázsás püspöki harang is. A torony vége harangozáskor 12-13 centiméterre leng ki. Ezért hiába is vakolnánk be a repedést, ahol a téglák szétváltak, azok a mozgástól ismét kimozdulnának. Még káplánkoromban az ELTE mérnökei az elasztikus habarcsot emlegették megoldásként. A most megbízott mérnökökkel még nem volt alkalmam erről beszélni. A városban „repedt templomnak” is nevezik az épületet. Ez nem igazán szerencsés. Szeretnénk, ha a székesegyház kifogástalan állapotba kerülne és a város büszkesége volna. Pontos dátumot nem tudok mondani, de a felújítás belátható időn belül befejeződik, hiszen ezzel a több mint 65 millió dinárral az év végéig el kell számolni. A magyar állam csak kivételes esetben enged néhány hónapos késést.

* A zsinagógát már hosszú évek óta renoválják, a munkálatok azonban soha nem fejeződtek be. Az 500 millió forint mire lesz elég?

— A zsinagóga fontos épület, nemcsak Szabadkán vagy a régióban, hanem Közép-Európában is. Az UNESCO nem véletlenül tartja számon kiemelt műemlékként. A jövőben el kell kerülni azokat a botrányos eseményeket, amelyek a régi Jugoszláviában megtörténhettek. Arra gondolok, hogy a Zsidó Hitközség a város rendelkezésére bocsátotta az épületet kulturális rendezvények megtartása céljából, de tudjuk, hogy ez végül mivé fajult. Ilyesmi többet nem fordulhat elő, mert ez elsősorban szakrális objektum. Építményként pedig a szecesszió egyik kiemelkedő képviselője. A felújításába az MNT is bekapcsolódik, általa folyósítja ugyanis a magyar állam az 500 millió forintot. Ebből az összegből az épületet teljesen felújítjuk, és az udvart is rendezzük. A zsinagógát, mely egy kulturális helyszíne lesz a városnak, a Zsidó Hitközség, az MNT, a Zsinagóga Alapítvány és a Városi Múzeum kezeli majd. Lesz egy felügyelet is annak érdekében, hogy a következő 99 évben ne kerülhessen sor a múltbélihez hasonló skandalumokra.

Szeretnénk, ha mindaz, amit az MNT támogat, azaz az épületek felújítása az itt élő magyarság megerősödését segítené. Hogy büszkén vállaljuk szabadkaiságunkat és magyarságunkat.

Szabó Attila felvétele

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..