Felújítás alatt a verseci Zsigmond-torony

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Felújítás alatt a verseci Zsigmond-torony

Maradványában is impozánsVersec vára építésének idejéről nem maradtak fenn egyértelmű, hiteles adatok. Annyit tudni csupán, hogy a dél-magyarországi várak többsége a török betörések kivédéséért épült Zsigmond király korában.

Versec vára építésének idejéről nem maradtak fenn egyértelmű, hiteles adatok. Annyit tudni csupán, hogy a dél-magyarországi várak többsége a török betörések kivédéséért épült Zsigmond király korában. Feltehetően Versecé is, és a mai város elődjét, a Podvrsan nevű őstelepülés védelmét volt hivatott biztosítani. A gyakori török és erdélyi ostromok következtében 1658-ban végül romba dőlt, és csak egyetlen tornya maradt meg. (Ez látható a mai várcsúcson.) ''...hegyen mandula alakban épült, erős kőépítkezésű szép vár. Itt-ott azonban már oly repedezett, hogy téli napokon a pásztorok juhaikat teleltetés végett a repedéseken behajtják. Emberek nem is laknak a várban. E várból hét napi járásra is ellátni” -- írta 1666-ban a várról Evlija Cselebi, a híres török utazó és útirajzkészítő. Nem is erősítették meg többé, csupán egy vasból készült csigalépcsővel és fakorláttal látták el évtizedekkel ezelőtt. Könnyítésül mindazoknak, akik a távolba látásért vállalták a felkapaszkodás kockázatát.

Mostanra azonban szerencsére úgy tűnik, hogy az évszázadokon át tartó mindenkié, de tulajdonképpen senkié állapot végérvényesen a múlté. Ez év januárjában mutatták be ugyanis a szóban forgó torony három részből álló felújítása tervének második szakaszát -- olvasható a www.vrsac.com községi honlapon. Mint ismeretes, a város elhanyagolt szimbólumának átfogó rekonstruálása 2010 májusában kezdődött meg Vajdaság tartomány, a helyi Hemofarm Alapítvány és Versec község összefogásával. A tervezetet a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet készítette, a munkálatok kivitelezésével pedig a boleči NBV vállalatot bízták meg. A múltat idéző, de a jövőbe tudatosan invesztáló községi vállalkozás szándéka az, hogy eredeti formájában állítsa vissza az épületet: de csak küllemében rekonstruálnák, mindössze a belső berendezés módosulna, a legújabb kor igényes vendéglátói követelményeinek figyelembevételével. A befektetők éttermet, továbbá konferenciáknak és kulturális összejöveteleknek helyet adó termet is álmodtak az új tető alá. A jelenlegi toronyban történelmi múzeum is nyílna, az objektum tövében pedig rendezett parkolókat, illetve gyalogösvények építését helyezték kilátásba.

Címkék: Zsigmond-torony
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Felújítás alatt a verseci Zsigmond-torony
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink