home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Felújítás alatt a verseci Zsigmond-torony
Martinek Imre
2011.03.02.
LXVI. évf. 9. szám
Felújítás alatt a verseci Zsigmond-torony

Maradványában is impozánsVersec vára építésének idejéről nem maradtak fenn egyértelmű, hiteles adatok. Annyit tudni csupán, hogy a dél-magyarországi várak többsége a török betörések kivédéséért épült Zsigmond király korában.

Versec vára építésének idejéről nem maradtak fenn egyértelmű, hiteles adatok. Annyit tudni csupán, hogy a dél-magyarországi várak többsége a török betörések kivédéséért épült Zsigmond király korában. Feltehetően Versecé is, és a mai város elődjét, a Podvrsan nevű őstelepülés védelmét volt hivatott biztosítani. A gyakori török és erdélyi ostromok következtében 1658-ban végül romba dőlt, és csak egyetlen tornya maradt meg. (Ez látható a mai várcsúcson.) ''...hegyen mandula alakban épült, erős kőépítkezésű szép vár. Itt-ott azonban már oly repedezett, hogy téli napokon a pásztorok juhaikat teleltetés végett a repedéseken behajtják. Emberek nem is laknak a várban. E várból hét napi járásra is ellátni” -- írta 1666-ban a várról Evlija Cselebi, a híres török utazó és útirajzkészítő. Nem is erősítették meg többé, csupán egy vasból készült csigalépcsővel és fakorláttal látták el évtizedekkel ezelőtt. Könnyítésül mindazoknak, akik a távolba látásért vállalták a felkapaszkodás kockázatát.

Mostanra azonban szerencsére úgy tűnik, hogy az évszázadokon át tartó mindenkié, de tulajdonképpen senkié állapot végérvényesen a múlté. Ez év januárjában mutatták be ugyanis a szóban forgó torony három részből álló felújítása tervének második szakaszát -- olvasható a www.vrsac.com községi honlapon. Mint ismeretes, a város elhanyagolt szimbólumának átfogó rekonstruálása 2010 májusában kezdődött meg Vajdaság tartomány, a helyi Hemofarm Alapítvány és Versec község összefogásával. A tervezetet a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet készítette, a munkálatok kivitelezésével pedig a boleči NBV vállalatot bízták meg. A múltat idéző, de a jövőbe tudatosan invesztáló községi vállalkozás szándéka az, hogy eredeti formájában állítsa vissza az épületet: de csak küllemében rekonstruálnák, mindössze a belső berendezés módosulna, a legújabb kor igényes vendéglátói követelményeinek figyelembevételével. A befektetők éttermet, továbbá konferenciáknak és kulturális összejöveteleknek helyet adó termet is álmodtak az új tető alá. A jelenlegi toronyban történelmi múzeum is nyílna, az objektum tövében pedig rendezett parkolókat, illetve gyalogösvények építését helyezték kilátásba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..