home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Feltalálásból ötös!
Bíró Tímea
2020.07.29.
LXXV. évf. 30. szám
Feltalálásból ötös!

Nemcsak a magyar feltalálókra vonatkozik ez a kijelentés, hanem a VM4K-ra is, hiszen a járvány ellenére is találékony és kreatív volt, a Top10 elnevezésű kamasztábort ugyanis az online térbe helyezte, így a tábor sem maradt el, és a résztvevők sem maradtak tudás-, illetve élményanyag nélkül.

Július 20-ától 25-éig Magyarok, akik megváltoztatták a világot címmel tematikus hét zajlik a VM4K-ban. A bevezetett szigorítások miatt tíznél több személy nem tartózkodhat egy helyen, ezért a Top10 elnevezésű kamasztáborok összevont formában lesznek megrendezve. A hat napon át tartó, magyar feltalálókról és találmányaikról szóló videósorozat keretében a fiatalok gazdagíthatják a tudásukat és a kreativitásukat, hiszen az előadásokhoz kapcsolódó izgalmas feladványokat kell megoldaniuk.


Rózsa Zsombor, a tábor vezetője

Rózsa Zsombor, a tábor vezetője elmondta, hogy az elsődleges cél az volt, hogy megtalálják a közösségépítés alternatív formáit, és hogy a fiatalok nyári vakációja tartalmas, hasznos legyen.

— Az eredeti elképzelés szerint a tábor az igazi térben valósult volna meg műhelymunkák keretében, de a helyzetre való tekintettel az online térbe került át. Ez egy óriási kihívás volt számunkra, hogy hogyan tudjuk ezt ilyen módon interaktívvá tenni, de úgy gondolom, hogy a VM4K munkatársai ezt tökéletesen megoldották. Hozzászólásokkal és internetes kommunikációval fog létrejönni az interakció. A tábor a legnagyobb magyar találmányok és feltalálók bemutatásáról szól. Az Inspiráld te a világot című műhelymunka során egy társasjátékot fogunk létrehozni. Tudjuk, hogy rengeteg olyan kiváló magyar játékunk van, amely hozzánk fűződik, így van miből meríteni, van kiktől inspirálódni, hogy létrehozzunk egy teljesen új alkotást. A gyerekeket öt lépésen keresztül vezetem a játékban, az inspirációtól kezdve a megvalósításon át eljutunk egészen a brandépítésig, tehát megismerik azokat a főállomásokat, amelyeket a játékalkotó bejár, és minden állomáson feladatok várnak rájuk. Itt gondolhatunk elemző vagy kutató jellegű, illetve összehasonlító feladatokra is.


Rubik Ernő, a Rubik-kocka atyja

A kamasztábort Kotušević Andrea előadása nyitotta meg, melyben Horváth István mikrobiológus találmányáról, a művérről beszélt. Hogy vidámabb legyen a hétfő, a folytatásban Kucsov Boriszt hallgathatták a résztvevők, ő Lugosi Bélát, az 1931-beli Drakula című film főszereplőjét mutatta be. Minden nap utolsó állomásaként Rózsa Zsombor játékfejlesztő műhelye várta a tábor résztvevőit.

Kedden a magyarországi Szegedi Melinda mutatta be a saját találmányát, az e-Fáslit, ösztönözve a fiatalokat arra, hogy ha kitartóak, akkor akár már gimnazistaként feltalálókká válhatnak. Pletikoszity Balázs informatikatanár a számítógép feltalálójával, Neumann Jánossal foglalkozott az előadásában.

A szerdai napot lapunk munkatársa, Hodolik Boglárka előadása indította. Ő Rátai Dániellel és találmányával, a Leonar3Do 3D-s ceruzával ismertette meg a gyerekeket.

— Előadásomban a többi közt az is elhangzik, hogy Rátai Dániel magyar feltaláló és informatikus tizenhét éves volt, amikor a Leonar3Do alapötlete elkezdett benne körvonalazódni, és tizennyolc évesen készítette el az első deszkamodellt. A találmány először 2004-ben, a XIII. Országos Ifjúsági és Innovációs Versenyen mérettetett meg, egy év múlva pedig az Egyesült Államokban, az innovációs versenyek világdöntőjében képviselte Magyarországot, és hat díjjal tért haza — tudtuk meg Boglárkától.


Rátai Dániel, a Leonar3Do 3D-s ceruza megalkotója

A nyári hőségben szinte frissítőleg hatott a szódavízről beszélni, mely Jedlik Ányos találmánya. A közkedvelt italról Gyetvai Gábrieltől tudtunk meg hasznos információkat.

Nem maradhat ki a sorból Rubik Ernő és nagyszerű találmánya, a Rubik-kocka, melyről csütörtökön tart egy érdekes beszámolót Milánovics Alex. Aki szeretne elmerülni a tudományok világában, az megteheti Varga Zoltán előadása alatt, ő Gábor Dénes találmányát, a holográfiát mutatja be. Ez nem más, mint a fény hullámtermészetén alapuló képrögzítő eljárás, mellyel háromdimenziós kép hozható létre. Muhi Bélától azt tudhatják meg a résztvevők, hogyan lehet valakiből sikeres vállalkozó, a tábornap harmadik programján pedig a gyerekek már feladatokat kapnak Zsombortól, így felmérhetik a tudásukat.

Pénteken Sándor Laura képzőművész a golyóstollat mutatja be a gyerekeknek, mely Bíró László József találmánya.

— A golyóstoll működését tudományos, használatát pedig művészeti szempontból mutatom be. Rendkívül kalandos a feltaláló élete is, aki Argentínában csinálta meg a szerencséjét, de Magyarországon is elismert feltaláló volt. Az előadásomban kitérek a tollrajzra is, hogy hogyan érdemes a tollal vonalakat ábrázolni, és egyéb érdekességek is elhangzanak majd — mondta el Sándor Laura.


Bíró László József, a golyóstoll feltalálója

A folytatásban Gyivánovity Dánielé lesz a szó, aki a Galamb József által kialakított Ford T-modellről beszél. Pénteken az online térben ismét találkozhatunk Muhi Bélával, aki marketinges tudnivalókat oszt meg az ifjú vállalkozókkal.

A tábor utolsó napján egy rendkívül izgalmas előadásnak lehetnek szem- és fültanúi a gyerekek, hiszen a fiatal Tóth Bence a saját találmányát, a jeltolmácskesztyűt hozza el Vajdaságba. A kesztyű különlegessége abban rejlik, hogy mozdulatokat alakít át szavakká, hogy ezzel is segítse a siket emberek kommunikációját.

Ha magyar találmány, akkor természetesen a C-vitamin jut először eszünkbe. Szent-Györgyi Albert felfedezését Kecsenovity Éva hozza el otthonunkba.

A videobejátszások mindenki számára elérhetőek a VM4K Facebook-oldalán 14, 16 és 18 órai kezdettel, de a tábor életében csak azok vehetnek részt, akik regisztráltak. A legsikeresebb kamasztáboros alkotókat értékes nyeremények várják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..