home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Félszázan szavalták a Himnuszt és a Szózatot
Fehér Márta
2017.12.09.
LXXII. évf. 49. szám
Félszázan szavalták a Himnuszt és a Szózatot

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idén 18. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei szintű Himnusz és Szózat szavalóversenyt.

Az eseménynek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

— A rendezvény azzal a céllal indult, hogy diákjaink megtanulják a nemzetünk, a magyar közösség énekét, költeményét, megismerjék identitásunkat, kultúránkat. A 18., nagykorúságát is ünneplő Himnusz és Szózat szavalóversenyre idén 51 versenyző érkezett, 31 általános és középiskolából. A vajdasági diákokon kívül Horvátországból és Felvidékről érkeztek résztvevők — mondta a megnyitón De Negri Ibolya, az egyesület elnöke, aki Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának megköszönte, hogy a kezdetek óta támogatja a rendezvényt.

— A Himnuszt és a Szózatot csak büszkeséggel és méltósággal lehet szavalni. Mindkét vers magyarságunk, magyar létünk, magyar érzéseink lényegét fogalmazza meg. Mi büszkék vagyunk arra, hogy ti ma kiálltok ide és tanúságot tesztek arról, hogy versmondásotokon keresztül keresitek önmagatokat és önmagatok helyét a világban. De két olyan mű előadásával teszitek ezt, ami többet jelent, mint kiállni a színpadra, közönség elé és szavalni. Ahhoz, hogy ezt a két verset elmondjátok, magyar érzéseitek legmélyebbjére kell lemerüljetek, felkészítő tanáraitok és szüleitek segítségével — köszöntötte a szavalókat Gombár Szeréna, Magyarország szabadkai konzulja.


A szerző felvételei

Paskó Csaba, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja szintén üdvözölte a versenyzőket. A produkciókat Havas Judit budapesti előadóművész, Némedi Imre főiskolai tanár, versmondó, Hózsa Éva irodalmár, egyetemi tanár és Ágoston Pribilla Valéria magyartanár, könyvtáros értékelte.

 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..