home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felszálló ágban a kézilabda
Tóth Tibor
2018.10.24.
LXXIII. évf. 42. szám
Felszálló ágban a kézilabda

A Magyarkanizsai Kézilabda Klub az idén három korosztályos csapattal indult a Vajdasági Kézilabda-szövetség által szervezett bajnokságokban.

A 14 éven aluli lánycsapat két, a 12 éven aluli lánycsapat és a 12 éven aluli fiúcsapat pedig egy-egy tornán van túl a 2018/2019-еs idényben. A fejlődés folyamatos, hiszen két éve még egy magyarkanizsai fiúcsapat szerepelt a bajnokságban, tavaly viszont lánycsapatot is beneveztek, az idén pedig a fiúk mellett már két lányegyüttes is képviseli a Tisza-parti város színeit.

A tavalyi idényben mindkét együttes szépen helytállt a ligában, a fiúcsapat pedig még túl is teljesítette az elvárásokat, hiszen az alapszakaszban az adai Potisje Pletex mögött a második helyet szerezte meg, és bejutott a felsőházba, az úgynevezett Szuperligába.


A magyarkanizsai lány- és fiúcsapatok az egyik csütörtök esti edzésen

— A Szuperliga teljesen új volt számunkra, nem tudtuk, mire számíthatunk. Gazdag hagyományú klubok csapataival, az ország legerősebb utánpótlásbázisaival játszottunk, nagyobb távolságokat kellett megtennünk. Célunk a tapasztalatgyűjtés volt, melyre a nemrég megkezdődött idényben építhetünk. Az idén az U12-es fiúcsapat egyben maradt, és a tavalyihoz hasonló eredményeket várunk. Az U14-es lánycsapat egy teljesen újonnan összerakott együttes. Kemény felkészülésen van túl, több edzőmeccset játszott, és tornákon vett részt. A bajnokság nem liga, hanem tornarendszerű, vagyis a küzdelmek régiókban folynak. Egy-egy csoportba főként azonos régióban levő csapatokat soroltak, így az utazási költségek jóval alacsonyabbak. Fordulókat minden második héten rendeznek, ezeken a csapatok két mérkőzést játszanak le. Felkerültünk a vajdasági kézilabdázás térképére, hiszen eddig több játékosunk is szerepelt a tartományi korosztályos válogatottban. A fiúk a tavalyinál nehezebb csoportba kerültek. Zenta és Törökkanizsa nem nevezett csapatot, de itt maradt Ada, valamint megmérkőzünk a kátyi Jugovićtyal, a Temerinnel, a Kikindával. Ha minden jól alakul, a fiúk újra bejuthatnak a felsőházba. Lánycsapatainkkal kapcsolatban a középmezőnyben való szereplés az elvárás — mondta Ivković Ádám, a Magyarkanizsai Kézilabda Klub elnöke.

A városban egyre népszerűbb a kézilabda. A vezetőség gondoskodik a szükséges háttérről a csapatoknak, az edzésekre a gyógyfürdő sportcsarnokában kerül sor, az edzők pedig megfelelő oklevél birtokában vannak, és folyamatosan továbbképzik magukat.

— Az elmúlt idényben az edzéseket úgy oldottuk meg, hogy a pálya egyik felén a lányok, a másikon a fiúk gyakoroltak, sokszor harmincöt gyerek volt egyszerre a sportcsarnokban. Az idén megpróbálunk külön edzést tartani a fiúknak és a lányoknak, legalább heti négy-öt alkalommal. Eddig főleg a toborzás, a sportág népszerűsítése és a gyerekek közösségbe kovácsolása volt a célunk, most már viszont az eredményekre is egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk. Edzőink önkéntes alapon dolgoznak, szabadidejüket a kézilabdának szentelik. A szülőkre mindig számíthatunk, nagy számban látogatják a mérkőzéseinket, az utazások megszervezésében és lebonyolításában mindig a segítségünkre sietnek. A klub működésében oroszlánrészt vállal Magyarkanizsa önkormányzata.

A három versenycsapaton kívül működik egy vegyes felzárkóztató csoport, és két éve az óvodában elindítottak egy szivacskézilabda-csoportot, melyben Apró Bagi Anikó óvónő foglalkozik a gyerekekkel. A kezdeményezés célja a sportág megszerettetése a gyerekekkel. A remények szerint az óvoda után a szivacs-kézilabdázók 10-15%-a csatlakozik a klubhoz. Az első évben tizenhárom kicsi folytatta a kézilabdát a klubban, tavaly már huszonnégyen döntöttek így.


A magyarkanizsai U14-es lánycsapat

A 12 éven aluli fiúk Adán kezdték el a 2018/2019-es idényt, Molnár László csapata két győzelmet jegyzett. Az első mérkőzésen a Mladost TSK együttesét verte, majd a kátyi Jugovićot is két vállra fektette.

— A tavalyi évvel rendkívül elégedettek lehetünk, nagy sikerként éltük meg a felsőházban való szereplést. A fiúk megtapasztalták, milyen egy erős bajnokságban játszani, az ott tanultakat az idén mindenképp hasznosítani tudják. Csapatom együtt maradt, a fiúk 80-90%-a a legfelső korhatárban van, tehát 12 éves. Szeretnénk újra bejutni a felsőházba, habár az idén az alsóházban sokkal erősebb ellenfelekkel kell megküzdenünk, de én bízom a játékosaimban.

A 14 éven aluli lánycsapat az idény első tornáján két vereséget szenvedett: az adai Halász Józseftől nagyobb arányban, a Mokrin csapatától pedig szoros meccsen kapott ki. Ivković Balázs együttese a második tornán javított, hiszen előbb a szerbcsernyei Mladost, majd az oromhegyesi Zitzer ellen is begyűjtötte a bajnoki pontokat. A 12 éven aluli együttes többnyire kezdő játékosokkal lépett pályára, így ebben a korosztályban az eredmény másodlagosnak számít a tapasztalatszerzéssel szemben. A mérleg egy győzelem és három vereség: a szilbereki csapattal játszott meccs végén a magyarkanizsai lányok győzelmet ünnepelhettek, viszont az adaiak kétszer is legyőzték őket, a cservenkaiak pedig egyszer.

— Az elmúlt idényben az U12-es bajnokságban indultunk. A lányok tapasztalatlanok voltak ugyan, de egy-két mérkőzést megnyertünk, és az alsóház harmadik helyén zártuk a szezont. Ez év augusztus 1-jén kezdtük meg a felkészülést, a lányok gyakran délelőtt és délután is edzettek. Sokat futottunk, erősítettünk, alaposan felkészültünk a folyó idényre. Összesen huszonegy lánnyal dolgozom, ők fele-fele arányban oszlanak meg az U12-es és az U14-es csapat között. Mindkét együttestől a középmezőny, tehát a harmadik hely a reális elvárás. A 14 éven aluli csapatunkba visszatért két, eddig Magyarországon játszó lány, ők a tapasztalat mellé kellő lendületet is hoztak magukkal.


A magyarkanizsai és a szerbcsernyei U14-es csapat mérkőzése

Urbán Ottó a felzárkóztató csoport edzéseit vezeti, azaz a 7—11 éves fiatalok munkáját irányítja. Összesen 18-an dolgoznak a keze alatt, az összetétel pedig vegyes. Ez a korosztály bajnokságban még nem játszik, mivel Szerbiában nem szerveznek szivacskézilabda-bajnokságot.

— Elsődleges feladatom a sport és a játék megszerettetése a gyerekekkel. A 7-8 évesektől nem várhatok túl komoly hozzáállást a feladatok kapcsán, inkább játékosan próbálom megtanítani nekik az alapokat. És az eddigieket látva úgy érzem, ezt inkább több, mint kevesebb sikerrel teszem. Egy-egy edzés időtartama másfél óra. A bemelegítés, melybe a futás és bizonyos testrészek megmozgatása tartozik, fél órát vesz igénybe, majd a gyerekek párokba állnak, és labdaadogatás, kiemelt labdával való lövések, különböző irányváltások a stafétajátékok által, valamint labdával való játékos gyakorlatok szerepelnek a programban. Vannak tehetségek, akik kitartással, önbizalommal, megfelelő ambícióval és persze sok munkával még sokra vihetik.

A magyarkanizsai U12-es fiúcsapat október 20-án Adán lép pályára, a lányok pedig egy nappal később Cservenkán játszanak két mérkőzést. A 14 éven aluli lányok a mögöttünk hagyott hétvégén Szerbcsernyén vettek részt egy újabb tornán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..