home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Felsőoktatási program bemutatása az Óbecsei Gimnáziumban
Szilágyi Edit
2021.12.22.
LXXVI. évf. 51. szám
Felsőoktatási program bemutatása az Óbecsei Gimnáziumban

Az Óbecsei Gimnázium dísztermében tartották meg december 22-én a Felsőoktatási Tájékoztató Körút központi előadását, melyet 2013 óta minden évben a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a felsőoktatási programja részeként a Vajdasági Magyar Diákszövetséggel (Vamadisz) karöltve szervez meg. Az eseményen előadást tartott De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Bóka Olivér, a Vamadisz elnöke, valamint Fercsik-Bence Máté.

— A körút során ellátogatnak azokba a vajdasági középiskolákba, ahol a tanítás magyar nyelven is folyik. Az aktivisták mintegy 1400 felsőoktatási tájékoztató füzetet osztanak szét, ezzel fontos útmutatót adva a magyar nyelven tanuló diákoknak, akik a kiadványból ismereteket szerezhetnek a továbbtanulási lehetőségekről, az MNT ösztöndíjprogramjáról, az egyetemisták és a főiskolások által igénybe vehető, az egyetemi központokban található szálláslehetőségekről, éttermekről. Egyúttal tájékozódhatnak a pontrendszerekről és a felvételi rendszerről is — mondta el lapunknak De Negri Ibolya, majd előadása során leszögezte, megéri tanulni, hiszen a diploma által megnyílik a világ és a lehetőség, hogy azzal foglalkozzanak a fiatalok, amiben jól érzik magukat. Jóleső érzéssel nyugtázta, hogy az érintett osztály minden tanulója szeretne továbbtanulni, és hogy nagy érdeklődéssel figyelték a tartalmas előadásokat, melyek kitértek a kiosztott tájékoztató füzet minden pontjára

Fercsik-Bence Máté a magyarul történő tanulás előnyeit ecsetelte. A kollégiumokról szólt, párhuzamot vonva a magán- vagy állami elszállásolás és a kollégiumi között. A kollégiumot javasolta, kiemelve, hogy ott nagy hangsúlyt kap a közösségi élet, barátságok köttetnek, fejlődik a kommunikációs képesség, megalakul a fiatal magyar értelmiségiek társasága. Külön kitért a felvételivel kapcsolatos pontrendszerre, az Európa Kollégiumra, az árakra és az étkezési lehetőségekre.

Bóka Olivér bemutatta a Vamadisz tevékenységét, majd kiemelte az MNT komplex ösztöndíjprogramját. Nagy lehetőségként beszélt a felvételi felkészítőkről, a szerb nyelvi felzárkóztató programról, az ösztöndíjról és egyéb ösztöndíj-lehetőségekről, azokról, amelyeket az állam finanszíroz, valamint a kölcsönről. Elmagyarázta a cserediákprogramok sajátosságait. Arra kérte a potenciális felvételizőket, ha valami miatt minden igyekezet ellenére sem sikerülne a vizsga, akkor se csüggedjenek. Amíg pedig a következő lehetőségre várnak, tegyenek nyelv- vagy államvizsgát, szerezzenek jogosítványt, vegyenek részt különféle képzéseken, stb. Kitért a Vajdasági Magyar Diákszövetség feladatkörére, ezen belül pedig a rendezvényeken való részvételre és a szervezések sikerességére, de a Vamadisz adta egyéb lehetőségekre is. A diákokat arra ösztönözte, vegyék a kezükbe a felsőoktatási tájékoztató füzetet, lapozzák fel, keressék meg kérdéseikre a válaszokat.

— Hallottam az MNT-ről és a Vamadiszről is — mondta az egyik diáklány —, de nem tudtam, hogy ennyi lehetőség tárulhat elénk. Mindenképp továbbtanulok, és alaposan átnézem a tájékoztató füzetben lévő tudnivalókat is. Valamennyinek hasznát vehetem.

— Nagyon örülök ennek az előadásnak és annak is, hogy a tájékoztató füzetet otthon is átnézhetjük — hangsúlyozta az egyik gimnazista, majd hozzátette, ilyen információk tudatában idegenben tanulni, illetve nem élni a lehetőségekkel, nagy hiba lenne.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..