home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Felpörögtek az események
(—)
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Felpörögtek az események

A koszovói tárgyalások kudarca után Vajdaság státusának kérdése került reflektorfénybe, méghozzá akkora lendülettel, ami a sok mindent átélt polgártársainkat is meglepte. A múlt (1988) kísértete járta be a tartományi székvárost, s szinte minden más belpolitikai hír elhalványult mellette a héten. Lapunk külön összeállítást készített az újvidéki történésekről, így ez a rovat elsősorban a hét többi, a felfokozott hangulat miatt háttérbe került híreket közli. Volt miből válogatni.

Felpörögtek az események
A koszovói tárgyalások kudarca után Vajdaság státusának kérdése került reflektorfénybe, méghozzá akkora lendülettel, ami a sok mindent átélt polgártársainkat is meglepte. A múlt — 1988 — kísértete járta be a tartományi székvárost, s szinte minden más belpolitikai hír elhalványult mellette a héten. Lapunk külön összeállítást készített az újvidéki történésekről, így ez a rovat elsősorban a hét többi, a felfokozott hangulat miatt háttérbe került híreket közli. Volt miből válogatni.

Úszott a dátum
A Večernje novosti úgy értesült, hogy az Európai Bizottság és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője április közepén nem javasol majd Szerbia számára időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. A lap azt is tudni véli, hogy a sikertelen tárgyalások után a koszovói kérdéskört az EU részéről Stefan Füle bővítési biztos veszi majd át. A jelentés arra is felhívja Szerbia figyelmét, hogy a korrupció elleni harc nem érhet véget a különféle botrányok előzetes letartóztatásaival, jogerős ítéleteket kell ezekben az ügyekben hozni. A dátum kérdésessé válását megerősítette Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes is, miután német és francia parlamenti képviselőkkel találkozott.(Večernje novosti, Tanjug)

Vádat emeltek Dulić és Janjić ellen
A szervezett bűnözéssel foglalkozó bíróság a múlt héten vádat emelt Oliver Dulić volt környezetvédelmi, bányászati és területrendezési miniszter, továbbá egykori helyettese Nebojša Janjić, valamint Zoran Drobnjak ellen. A vádirat mindhármukat hivatali helyzettel való visszaéléssel terheli a Nuba Invest szlovén cég optikai kábelekkel kapcsolatos visszásságok miatt. A büntetőtörvénykönyv értelmében ez a bűncselekmény 2-től 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A Demokrata Párt úgy reagált a hírre, hogy Dulićékat olyasmivel vádolják, ami Európában nem számít bűncselekménynek.(Beta, Tanjug)

Tomislav Nikolić a hágai „inkvizíció”-ról
Vuk Jeremić betartotta a szavát, s a múlt héten valóban megtartotta az ENSZ székházában a nemzetközi törvényszékek munkáját értékelő vitafórumot. Az európai államok többsége és az USA nem bojkottálta ugyan a rendezvényt, ám igen alacsony szinten képviseltették magukat. Tomislav Nikolić szerb elnök a régi, radikális formáját hozta, s támadást intézett a Hágai Törvényszék ellen. Kettős mércével vádolta, egyfajta inkvizíciós intézményként, a horvátok és a bosnyákok javára ítélkező bíróságként értékelte a munkáját. Nikolić azt is szóvá tette, hogy Vojislav Šešelj már 11 éve ítélet nélkül raboskodik a törvényszék fogdájában, ami megítélése szerint az emberi jogok legdurvább megsértése. (B92, Beta, Tanjug)

Brutális mészárlás
13 embert gyilkolt meg Ljubiša Bogdanović Velika Ivanča-i volt háborús veterán. A legfiatalabb áldozat kétéves volt. A belgrádi sajtó címoldalon hozta a történéseket, a héten gyásznap is volt. A tragédia az egész országot sokkolta, a múlt pénteki temetés hírét viszont már háttérbe szorították az újvidéki történések.(Blic, Tanjug)

Plakát- és falfirkaháború: Halál erre, halál arra...
Incidens nélkül ért véget a pénteki újvidéki tüntetés, amelyet a tartományi kormány „elszakadási” törekvései miatt szerveztek a belgrádi hatalmi pártok és több szélsőséges, jobboldali civil szervezet. Másnap reggelre a tartományi székvárost elárasztották a különféle plakátok és falfirkák: megjelentek Bojan Pajtić tartományi kormányfő és munkatársai halálát követelő falragaszok, Vučić kormányfő-helyettes halálát kívánó falfirkák, de olyanok is, amelyek a szerbek Vajdaságból történő kiűzetésére szólítanak fel. Vajdaság több városában pedig olyan feliratokat lehetett olvasni az újvidéki tüntetés másnapján, melyek Vajdaság Köztársaság közelgő létrejöttét helyezik kilátásba.(B92, Beta, Blic)

A csendes gyilkos: az uránium
A Dr. Milan Jovanović Batut Egészségügyi Intézet sokkoló adatokat hozott nyilvánosságra: az elmúlt egy évtizedben Szerbiában a leukémiában megbetegedettek száma 110 százalékkal megnövekedett, az ebben a betegségben elhalálozottaké pedig 180 százalékkal. Slobodan Čikarić professzort nem lepték meg ezek az adatok, hiszen az 1999-es bombázások alatt 15 tonna szegényített urániumot dobtak le az országra.(Tanjug)

Kiegyenlítődött a nyugdíjasok és a munkavállalók aránya
Megdöbbentő adatokat közölt a hétvégi számában a Blic napilap is: Szerbiában kiegyenlítődött a nyugdíjasok és a munkavállalók aránya. A helyzet azonban ettől is rosszabb lesz, hamarosan ugyanis egy munkásnak nemcsak egy nyugdíjast, hanem egy állástalant is el kell majd tartania. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..