home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Feloszlott a horvát parlament
Talpai Lóránt
2024.03.21.
LXXIX. évf. 12. szám
Feloszlott a horvát parlament

Általános választások várhatóak — Nagyköveteket váltottak le Lengyelországban — Putyin újra nyert

Általános választások várhatóak

Önmaga feloszlatásáról döntött a horvát parlament a törvényhozás többségét alkotó pártok javaslatára, így várhatóan áprilisban vagy májusban általános választásokat tartanak az országban. A 151 fős nemzetgyűlés a résztvevők egyhangú szavazatával határozott erről a lépésről. A javaslatot az ellenzéki pártok is támogatták, miután február végén a parlamenti többség elutasította az általuk benyújtott indítványt a feloszlatásról és a választások azonnali kiírásáról. A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői ezt azzal magyarázták, hogy a választásokat a megfelelő időben és a demokratikus normák szerint rendezzék meg, amikor a többség, nem pedig a kisebbség dönt erről. A választásokat az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított legkevesebb 30, de legfeljebb 60 napon belül kell megtartani.


Fotó: MTI

 

Nagyköveteket váltottak le Lengyelországban

Több mint ötven nagykövet leváltásáról döntött Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, a lépést a lengyel külpolitika előtt jelenleg álló nehéz kihívások jobb leküzdésének szükségességével indokolva. A varsói külügyminisztérium honlapján közzétett közlemény szerint a váltásokat Donald Tusk kormányfő is jóváhagyta, és megkezdődtek a gyakorlati felmentési eljárások. A lengyel külpolitikáért alkotmányos felelősséget viselő kormány azon az állásponton van, hogy a nagyköveti szintű személyi változások a diplomácia előtt jelenleg álló nehéz kihívásokra adott jobb, szakszerű válaszok adását szolgálják — fogalmaztak. A közleményben azon reménynek adtak hangot, hogy Lengyelország legfontosabb hatalmi szervei együtt fognak működni az ügyben.

 

Putyin újra nyert

Vlagyimir Putyin a szavazatok 87,97 százalékát megszerezve megnyerte az orosz elnökválasztást — derült ki az első hivatalos eredményekből, melyeket az oroszországi urnazárások után közöltek. Putyin mellett a kommunista Nyikolaj Haritonov a szavazatok 4,6, Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) 4,2, Lemonyid Szluckij (Oroszország Liberális Demokrata Pártja) pedig a 3 százalékát kapta. Ezáltal lezárult az orosz elnöki pozícióért zajló háromnapos versenyfutás Oroszországban, illetve a Moszkva által sajátjának tekintett ukrajnai régiókban és a moldovai Dnyeszter Menti Köztársaságban. A választások megfigyelésére egyébként 1115 külföldi érkezett 129 országból. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) képviselőit azonban nem hívták meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..