home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Feloldják a tilalmat
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2022.04.28.
LXXVII. évf. 17. szám
Feloldják a tilalmat

Ismét engedélyezik a kivitelt — 10 000 dinárt kapnak a pedagógusok — Veliki Trnovacon megismétlik a szavazást — Jövőre már Azerbajdzsánból is érkezhet gáz Szerbiába

Ismét engedélyezik a kivitelt

A szerb állam március 10-étől tiltotta meg a liszt, az olaj, a búza és a kukorica exportját, majd valamivel több mint egy hónap után, április 20-án jelentette be, hogy havonta 150 000 tonna búza, illetve kukorica, továbbá 20 000 tonna liszt és 8 millió liter finomított napraforgóolaj kivitelét hagyta jóvá. Havi szinten minden termék esetében a meghatározott mennyiségeknek legfeljebb a 20 százalékára kérhető kiviteli engedély. A kérelmeket áprilisban 20-ától 25-éig lehetett átadni, májusban pedig 22-e és 28-a között lehet benyújtani. Sunčica Savović, a Žita Srbije gabona- és olajnövény-termelői társulás vezetője jónak tartja, hogy ismét megindulhat a gabona- és az étolajkivitel, a Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezet viszont a kivitel teljes tilalmát követeli mindaddig, amíg ki nem derül, hol és mennyi búza, illetve egyéb stratégiai fontosságú termék tűnt el az árutartalékokból. Szerbiában tavaly november óta kormányrendelet szabályozza a kenyér minimális árát, mely 46 dinár. A pékek kötelesek az általuk sütött kenyér legalább 30 százalékát ennyiért adni. A rendeletet hat hónapban határozták meg, vagyis május 9-éig van érvényben. Emellett a liszt ára sem lehet magasabb, mint tavaly november 15-én volt. (Szerbiai RTV)

 

10 000 dinárt kapnak a pedagógusok

Aleksandar Vučić szerb államfő a Pink Televízió Hit Tvit című műsorában bejelentette, hogy az oktatási szektorban dolgozó pedagógusok 10 000 dináros támogatásban részesülnek. Az összeget a tervek szerint a két ünnep, a pravoszláv húsvét és május 1-je között fizetik ki. Az állami segély összesen 133 000 tanügyi dolgozót érint, a támogatás összértéke pedig mintegy 14 millió euró lesz. Vučić emlékeztetett, hogy a 16 és 30 év közötti fiatalok június 1-jétől részesülnek 100 eurós támogatásban, melyre a regisztráció május 15-én kezdődik. (Szerbiai RTV, Pink TV)

 

Veliki Trnovacon megismétlik a szavazást

Csütörtökön, április 28-án megismétlik a köztársasági parlamenti választást a Bujanovac községben található Veliki Trnovac 6-os számú szavazóhelyiségében — közölte a Köztársasági Választási Bizottság. Az ismétlés a Közigazgatási Bíróság döntése alapján történik, mely megsemmisítette a Köztársasági Választási Bizottság korábbi határozatát, és helyt adott az Albánok Koalíciója által benyújtott fellebbezésnek. A megismételt választásra 1089 szavazólapot nyomtatnak, ez az április elején meghatározott végleges szavazói létszám ebben a szavazóhelyiségben. (Szerbiai RTV)

 

Jövőre már Azerbajdzsánból is érkezhet gáz Szerbiába

Szerbia olaj- és gázellátása zavartalan — jelentette ki Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. Mint mondta, az államnak vannak válságtervei és megoldási lehetőségei a fennakadások esetére. A prioritás a diverzifikáció a gázszektorban. Szerbia teljes mértékben az orosz gáztól függ, de jövő szeptemberben létrejön a Bulgáriával való összeköttetés, így Görögországból és Azerbajdzsánból is érkezhet gáz — nyilatkozta a tárcavezető a Happy Televíziónak. Azt is elmondta, hogy a hosszú távú, stabil ellátás szavatolásának egyetlen módja az energiaátállás és a zöldmenetrend. Szerbiának a következő évtizedekben új kapacitásokra van szüksége, elsősorban olyanokra, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak. (RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..