home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Felkészülés az energiahatékonysági pályázatra
Kartali Róbert
2023.10.25.
LXXVIII. évf. 43. szám
Felkészülés az energiahatékonysági pályázatra

Hamarosan megjelenik Szabadka Város idei energiahatékonysági pályázata. Az idén 25 millió dinárral támogatják az önkormányzat területén lévő családi házak és lakások energetikai felújítását, amire érdemes már előre felkészülni, hiszen érkezési sorrendben történik majd az elbírálás.

A hamarosan kiírandó, városi energiahatékonyságot ösztönző és javító pályázat feltételeiről tartottak ismeretterjesztő előadás-sorozatot az önkormányzat számos helyi közösségében a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében. Az idei lehetőségekről és a tavalyi pályázati tapasztalatokról Ercsi Hargita, a Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja tartott részletes ismertetőt, egyszersmind a felmerülő kérdésekre is válaszolt. Így történt ez a Zorka Helyi Közösségben is, ahol szintén sokan érdeklődtek a pályázat feltételei iránt.

— Nagyon fontos, hogy az érdeklődők felkészülten várják a pályázat kiírását — mutatott rá lapunknak Ercsi Hargita. Mint mondta, annak érdekében szervezték meg az előzetes tájékoztató előadás-sorozatot, hogy mindenki idejében tudjon majd reagálni, hiszen az idén érkezési sorrendben lesz az elbírálás. Az fog előnyt élvezni, aki készen várja a pályázat kiírását, és az első napokban jelentkezik. — A tájékoztató előadásokra a polgárok számos kérdést megfogalmazva érkeznek, de amikor végignézik a prezentációt, akkor a kérdéseik 90 százalékára választ kapnak, és a többi felmerülő kérdésre is igyekszem válaszolni. A pályázatot próbáltam egyszerű módon elmagyarázni, hogy az emberek ne féljenek tőle, nem bonyolult, és bárki ki tudja majd tölteni a jelentkezési űrlapot, nem kell hozzá komplikált dokumentáció, és mindenki számára teljesíthetőek lesznek a feltételek. Előbb fog megjelenni a kivitelezők listája, mely alapján a polgárok be tudják majd szerezni az előszámlákat, utána pedig maga a pályázat. A tájékoztatókon arra biztatom a potenciális pályázókat, hogy érdeklődjenek a cégeknél, és ha van olyan, amellyel szívesen kiviteleznének, akkor ösztönözzék őket, hogy adják át a kérelmet a városházán, mert a cégeknek sem komplikált feladat a jelentkezés. A pályázat 2027-ig van nyitva a cégek számára. Ha jelentkeznek, rákerülnek a listára, és mindenki azzal a vállalkozóval dolgozhat, akivel szeretne.

Mint kiderült, az idén is lesz lehetőség pályázni a külső ablakok és ajtók cseréjére, az épület homlokzatának és a tetőnek a szigetelésére. A fűtés korszerűsítése érdekében lehetőség lesz gázkazán vagy pellettel működő kazán telepítésére, de hőszivattyú beépítésére is, utóbbi kapcsán négy variáció közül lehet választani: a levegő-levegő, a levegő-víz, a víz-víz és a talaj-víz alapon működők közül. A fűtés tekintetében továbbá pályázni lehet a csővezeték cseréjére vagy új beépítésére. Ezenfelül a kiírás része lesz majd a napkollektorok telepítése használati meleg víz, valamint a napelemek telepítése villamos energia előállításához. Ha valamelyik felsorolt beruházáshoz szükséges a műszaki dokumentáció kidolgozása, azt is meg lehet pályázni, beleértve az építészeti-építési projektumot, a gépészeti projektumot, az energiahatékonysági tanulmányt, a munkálatok műszaki leírását és összeírását, valamint az energetikai útlevél kidolgozását. A támogatás mértéke a legtöbb esetben a beruházás értékének 50 százaléka, ez azonban több is lehet, ha az érdeklődő egyszerre több fejlesztésre is pályázik.

A pályázat várhatóan november elején jelenik majd meg, de a potenciális érdeklődők már most is kérhetnek tájékoztatást az önkormányzat 024/626-790-es telefonszámán vagy az energetika@subotica.rs e-mail-címen.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..