home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Felkészülés a román—szerb munkaerőpiacra
BÖDŐ Sándor
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
Felkészülés a román—szerb munkaerőpiacra

IPA-projektum a kis- és a középvállalkozók, az alkalmazottak és a munkát keresők részére — ingyenes képzések a magyarkanizsai Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) szervezésében.

A magyarkanizsai ICR a Temesvári Kereskedelmi és Iparkamarával közösen még 2012-ben pályázta meg és nyerte el a támogatást a román—szerb munkaerőpiacra való felkészülést segítő képzésekre, melyeket a hosszú adminisztrációs folyamatok miatt azonban csak az idén tud megvalósítani.

A majdnem 300 000 euró értékű projektum 85 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás, a 15 százalékos önrészt pedig a Tartományi Pénzügyi Titkárság fedezte, így a képzés részvevőinek nemcsak maga az oktatás, hanem az erre a célra kidolgozandó, akár otthon is igénybe vehető szoftverek használata is ingyenes lesz. Az ICR a projektum értékének valamivel több mint a felével rendelkezik majd.

Mivel a projektum futamideje 2015. január végén lejár, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ már október elején el szeretné indítani a képzéseket, hogy azok a megadott határidőre be is fejeződjenek — nyilatkozta Fejsztámer Róbert, az ICR igazgatója a programot bemutató sajtótájékoztatón.

— Maga a projektum három szakmai részből áll, mely kivétel nélkül a gazdaságfejlesztéshez kötődik. Az első rész a kis- és a középvállalkozások fejlesztéséről szól, a második a biogazdálkodás tudományába vezeti be a hallgatókat, a harmadik pedig egy vállalkozóknak szánt angolnyelv-tanfolyam lesz. Ezzel kapcsolatban felmérést végeztünk a Tisza mente községeiben. A Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Csókán és Törökkanizsán megtartott úgynevezett információs napokon arról tájékoztattuk az érdekelteket, hogy mire is számíthatnak ebben a projektumban. Örömmel mondhatom, hogy mindenhol nagy volt az érdeklődés a képzések iránt. Egy személy akár több tanfolyamra is jelentkezhet, mivel a munkát úgy szervezzük meg, hogy a csoportok előadásai időben ne fedjék egymást. Tudni kell viszont, hogy a létszám korlátozva van, az oktatás hatékonysága érdekében ugyanis egyik csoport létszáma sem haladhatja meg a huszonöt főt. Az előadások, melyeket képzett szakemberek, egyetemi és középiskolai tanárok, tudományos szakmunkatársak tartanak, nem kizárólag a kijelölt tantermekben folynak majd, mivel a hallgatók elektronikus úton, a már említett szoftverek igénybevételével is tanulhatnak. A korábbi képzésformákhoz viszonyítva jelentős előrelépésnek számít, hogy ez a modulárisan felépített program továbbépíthető, ezért a képzés után sem fejeződik be, hiszen a végzett hallgatók különféle műhelymunkákban vehetnek részt, az állásbörzék jóvoltából pedig egyeztetni tudják kívánalmaikat a munkáltatók igényeivel.

Az igazgató elmondta még, hogy Szerbiára és Romániára egyaránt jellemző, hogy az oktatási és a gazdaságfejlesztési szektor kapcsolata a magánszektorral és a munkaerőpiaccal nem éri el a kívánt szintet. Éppen ezért ennek a projektumnak az a célja, hogy naprakész megoldásokat kínáljon a kis- és a középvállalkozóknak, az alkalmazottaknak és a munkát keresőknek, lehetőséget nyújtson a tanulásra, a kereslet-kínálat közeledésére, hosszú távon pedig megfelelően képzett munkaerőről tudjon gondoskodni a román—szerb határon átívelő együttműködés eredményeként kialakuló munkaerőpiac részére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..