home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felhívás az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiválján való részvételre
2014.03.12.
LXIX. évf. 11. szám
Felhívás az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiválján való részvételre

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Sziveri János születésének hatvanadik évfordulója és a „2014 a külhoni magyar felsősök éve” program jegyében a Zentai Önkormányzat és a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület közreműködésével 2014. május 15-e és 18-a között megrendezi az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Terék Anna Sinkó-díjas költő.

A fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye. A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen, és ezek közül az egyik Terék Anna sziverivers című költeménye legyen. A legjobbak meghívást kapnak a versenyre, amelyet 2014. május 16-án 18 órától a zentai Művelődési Házban a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt rendeznek meg. A verseny fődíjai:
1. díj: 12 000 dinár; 2. díj: 10 000 dinár; 3. díj: 8000 dinár.

A zsűri tagjai: Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője (Újvidék), Szögi Csaba író, költő (Zenta), Terék Anna Sinkó-díjas költő, a fesztivál díszvendége (Topolya) és Verebes Ernő zeneszerző-költő (Zenta).

Jelentkezni 2014. április 25-éig lehet online a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org), ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési űrlap is megtalálható. A három versenydal is itt tölthető fel mp3-as formátumban. Bővebb információ a Zentai Művelődési Házban (+381/024-812-603 — V. Boros Gabriellától), a Zentai Városi Könyvtárban (+381/063-569-247 — Hajnal Annától) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (+381/024-816-790 — Nádi Karolinától) kapható.

 

Terék Anna
sziverivers

Még a kádban szerettelek
volna megölelni, de a szappan
együtt siklott ki testeddel
kezemből, roppant a kád széle,
mikor rátetted mindkét tenyered,
pukkasztva hólyagjait a habnak.

Így száradunk a kád szélén ülve,
az este zsinórjára kötve,
lógunk, mint féldisznók
vágóhídi kampókon.

Fésűd fogai közt görbül a hajszál.
Egy helyben járkálsz,
rajtam foszlik a fürdőkabát,
szemeid, mint a halott csirke szeme
forrázás vagy tollfosztás után.

Ropog a vágy, mint a friss hó
számban egy marék fürdősó,
marva nyomja ki orromon a könnyeket.

Kint az utcán két kutyát
gyötör a szél és
egy hontalan mocskos paplan
bélés között kutat.
Vizes még talpaid nyoma,
lekapcsolod a villanyt.

Magamban gyengéden elképzelem,
hogy találja meg az áram vizes kezed,
hogy szalad végig testedben a villany,
ujjam hegyén már látszik a mentők száma,
úgy tárcsázok, mint aki választ vár vagy
reménykedik — egy félretett
telefonkagylóban.

 

Terék Anna (Topolya, 1984) költő, drámaíró, műfordító. 2012-ben szerzett diplomát Budapesten, az ELTE-PPK pszichológia szakán, tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon. 2006 óta publikál Vajdaságban és Magyarországon egyaránt. Verseit szerb nyelvre is lefordították. Első kötete 2007-ben jelent meg Mosolyszakadás címen. Második kötetének címe Duna utca (2011), melyért megjelenésének évében Sinkó-díjat kapott. 2012-ben Székely János-ösztöndíjas. 2012 óta foglalkozik műfordítással, főként szerb és horvát költőket fordít magyarra. Legutóbb Simin Behbaháni iráni költő verseit fordította többedmagával (Elhagyatott szentély, 2013). 2010 óta foglalkozik drámaírással, eddig két darabját tűzték műsorra Vajdaságban (Neka se jave najbolji! Szerb Nemzeti Színház, 2013 és Vajdasági lakodalom. Szabadkai Népszínház, 2014).
 

Röviden az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljáról

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a vajdasági magyarság egyik legnépszerűbb, főleg fiatalok részvételére számító nagyrendezvénye, amely a zentai Zyntharew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére jött létre 1995-ben a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával. Jellegét tekintve művészeti és szórakoztató, hiszen amellett hogy művészi értékeket hordoz, célja a közönség szórakoztatása, mégpedig a lírai élmények elmélyítésével. Funkcionális szempont szerint többfunkciós (egyrészt irodalmi, másrészt zenei, de néhány évben fontos szerepet kapott benne a képzőművészet is versillusztrációk közvetítésével). Nemzetközi-nemzeti rendezvény, amelynek versenyprogramjára a vajdaságiakon kívül az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, muravidéki, drávaszögi és magyarországi csoportok, illetve szólisták benevezését is várjuk. A három-négynapos rendezvény zentai (verseny- és gyermekprogram, gálaműsor, zenés áhítat) és vajdasági helyszíneinek programjait (a külföldi fellépők tájolása évente négy-öt helyszínen) átlagban másfél ezer néző tekinti meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..