home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felhívás a XX. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen való részvételre
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám
Felhívás a XX. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen való részvételre

Kálmány Lajosnak, vidékünk első néprajzkutatójának, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozójának tiszteletére, a 2014 a külhoni magyar felsősök éve program jegyében, valamint az öt éve elhunyt Burány Béla néprajzkutató, szociográfus, költő és orvos emlékére Zenta önkormányzata és a zentai Városi Könyvtár huszadik alkalommal rendezi meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt.

Az elődöntőket április végéig hat körzetben szervezik meg: a Bánságban (Nagykikindán és Torontálvásárhelyen), Nyugat-Bácskában (Bácskertesen), Közép-Bácskában (Bácsfeketehegyen vagy Temerinben), Észak-Bácskában (Szabadkán vagy Hajdújáráson) és a Tisza mentén (Zentán). A döntőre május 31-én délelőtt 10 órai kezdettel kerül sor a zentai Városi Könyvtárban.

A jelentkezők korhatár nélkül a következő három kategóriában versenyezhetnek:

1. Előadóművészi kategória: egy népmese előadása. A versenyszám műsorideje legfeljebb öt perc lehet. Korcsoportok:

a) óvodás korosztály,
b) 7—10 éves korosztály (kisiskolások),
c) 11—14 éves korosztály (felsős diákok),
d) 15—18 éves korosztály (középiskolások),
e) a felnőttek korosztálya.

2. Néprajzi (népmesegyűjtő) kategória: legalább két, napjainkban hallott, Mátyás királyról szóló novellamese

a) hangszalagra való rögzítése és lejegyzése
b) vagy a versenyen való elmondása.

Ebben a kategóriában nincs műsoridő-korlátozás.

Röviden a novellamesékről:

A Mátyás királyhoz kapcsolódó epikus hagyományt összefoglaló munkákban gyakran hangoztatják a Mátyás-történetek fontos szerepét a vajdasági magyarok folklórtudásában. A dél-alföldi, azaz a bácskai és a bánsági monda- és népmesekincs egyik jellemzőjeként említik a Mátyás-mondák és -népmesék viszonylag nagy számát. Ezek a költött elbeszélések a novellamesék csoportjába tartoznak. Hőseik a tündérmesék szereplőitől eltérően nem a mesei csoda segítségével érik el céljukat: őket okosságuk, szerencséjük, érzelmeik vagy maga a sors irányítja.

3. Képzőművészeti kategória: Mátyás király és a czigány béres, Mátyás király és a szëgény embër és A kakasok elosztása című mese illusztrálása bármely képzőművészeti technika alkalmazásával.

Az ajánlott mesék forrása:

• Mátyás király és a czigány béres. Elmondta Borbély Mihály, Egyházaskér. In Kálmány Lajos: Hagyományok II. Borbély Mihály mondása után. [Szeged], 1914, Néphagyományokat-Gyűjtő Társaság, 132.
• Mátyás király és a szëgény embër. Elmondta Szőcs Boldizsár, Székelykeve. In Beszédes Valéria: Sërëgék szárnyán. Szőcs Boldizsár meséi. Szabadka, 2005, Életjel, 124.
• A kakasok elosztása. Elmondta Badó János, Temerin, gyűjtötte Csorba Béla. In Raffai Judit szerk.: Vajdasági történetek Mátyás királyról. Forum Könyvkiadó — Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Újvidék—Szabadka, 2008, 101-–103.
A mesék letölthetők a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapjáról is

A verseny tehát két részből, körzeti elődöntőkből és döntőből áll. Az előadóművészi kategóriában a versenyzők a magyar népmesekincsből választhatnak tetszés szerint egy népmesét. A néprajzi kategória versenyzői a nagyszüleiktől, szüleiktől vagy más ismerősüktől hallott novellamesét: a) vagy hangszalagon rögzítve és lejegyezve, a gyűjtésre vonatkozó adatok feltüntetésével elküldik a lenti címre, és ezzel a gyűjtéssel pályáznak a versenyen, b) vagy gyűjtésüket a versenyen adják elő.

Jelentkezni az alábbi címen lehet:

Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ
24400 Zenta/Senta
Posta utca 18.

Bővebb felvilágosítás a 024/811-266-os telefonszámon kapható.

A jelentkezési lapon kérik feltüntetni:

1. a versenyző teljes nevét,
2. születési évét és korcsoportját,
3. postacímét és telefonszámát,
4. a versenykategóriát,
5. az elmondásra kerülő népmesék címét és
6. a felkészítő személy nevét.

A képzőművészeti pályázatra érkező munkákkal együtt ugyancsak kérik mellékelni a versenyző teljes nevét, születési évét, postacímét, telefonszámát és felkészítőjének nevét is.

A jelentkezési határidő április 20-a.          

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..