home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felhívás a II. Kalotaszegi Prímásversenyen való részvételre
Csermák Zoltán
2019.06.15.
LXXIV. évf. 24. szám
Felhívás a II. Kalotaszegi Prímásversenyen való részvételre

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a 2019. évi Méra World Music fesztivál  keretében meghirdeti a II. Kalotaszegi Prímásversenyt.

Kalotaszeg nemcsak a gyönyörű népviseletéről, látványos páros és legényes táncairól híres, hanem e vidék egykori híres zenészeiről, prímásairól is, akik virtuóz előadásmódjukkal a vidéket a Kárpát-medence egyik legközkedveltebb zenei tájegységévé emelték. A két intézmény e hagyományok ápolásáért szervez Kalotaszegen vetélkedőt a hagyományos erdélyi népzenét játszó hegedűsök számára, a szervezők az egész Kárpát-medencéből, s a diaszpórából is várnak jelentkezőket.

Versenykiírás

Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését a szervezők nem tudják fogadni.

A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia: egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a versenyzőnek Varga Ferenc „Csipás” kalotaszegi prímás játékáról készült, eredeti népzenei felvételek alapján kell felkészülnie.

A szabadon választott versenyszámra való felkészülés anyaglistáját a Hagyományok Háza honlapján lehet megtekinteni.

Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak (Bálint Zsombor – brácsa, Dénes Károly – cselló, nagybőgő), továbbá a versenyzőknek lehetőségük van – saját költségen – kísérőzenekart hozni. 

Jelentkezési határidő: 2019. július 1., 24.00 óra 

A zsűri tagjainak névsora, az elbírálás feltételei, a díjazás, az augusztus 2-ai versenynap programtervezete, valamint az online jelentkezési lap a honlapról letölthető.


 

Információk: https://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13816/
Szakmai konzulens: Molnár Szabolcs (e-mail: molnarszabi@yahoo.com)
Szervezési, technikai konzulens:
Varga J. Csaba (e-mail: varga.csaba@hagyomanyokhaza.hu Tel.: +36 70 684 5920)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..