home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Felháborító üzenet
Orosz Ibolya
2006.02.08.
LXI. évf. 6. szám
Felháborító üzenet

Megjelent magyar nyelvből az a feladatgyűjtemény, amelyből a mostani nyolcadikosaink készülnek majd a középiskolai felvételi vizsgára. Annak borítóján egy micisapkás nebuló hever, és jobbjával a kobakját támasztja, a baljával pedig lezserül ír. Nos, ugyanez a rajz szerepel a szerb nyelvből...

Megjelent magyar nyelvből az a feladatgyűjtemény, amelyből a mostani nyolcadikosaink készülnek majd a középiskolai felvételi vizsgára. Annak borítóján egy micisapkás nebuló hever, és jobbjával a kobakját támasztja, a baljával pedig lezserül ír. Nos, ugyanez a rajz szerepel a szerb nyelvből kiadott feladatgyűjteményen is. Azzal a különbséggel, hogy a gyerkőc fölött egy ismert, csupa felkiáltójeles buzdító vers szövege olvasható. Míg a magyar nyelvű kiadvány borítóján a következő szavak szerepelnek: gazdálkodjatok, elmehetnél, el fogtok süllyedni. ,,A fedőlap felháborító üzenetéhez szinte fölösleges bármilyen kommentárt fűzni - olvasható a tartományi oktatási titkárság múlt csütörtökön kiadott közleményében. A Bunyik Zoltán vezette titkárság felszólítja a belgrádi oktatási minisztériumot, hogy a kiadványt azonnal vonja ki a forgalomból. Követeli azt is, hogy mielőbb vonja felelősségre azt, illetve azokat, akik ezt a méltatlan hibát elkövették. A köztársasági minisztérium azonnal reagált: kivonja a forgalomból a sértő szavakat tartalmazó fedőlapú kiadványt. ,,Az oktatásügyi minisztérium elnézést kér a magyar gyerekektől, szülőktől és tanároktól, és egyben bejelenti, hogy rekordidő alatt ismét forgalomba kerül a feladatgyűjtemény, immár más grafikai megoldással a fedőlapon - olvasható a belgrádi minisztérium válaszközleményében.
Biljana Stupar, a Prosvetni pregled igazgatója azt nyilatkozta, hogy a kiadóháztól távol áll a sértegetés szándéka: egyszerűen arról van szó, hogy a fedőlaptervező nem tud magyarul, így találomra, teljesen véletlenül nagyított ki egy részt abból ,,a szerencsétlen számú 97. feladatból, nem is sejtve, hogy milyen üzenetet közvetít. Az igazgatónő szerint a jövőben a vajdasági iskolák számára készülő feladatgyűjteményeket a tartományban kellene nyomtatni, ahol a kiadók jobban ismerik a kisebbségi nyelveket. Ebben egyetértünk: szerintünk is. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi titkár az eset kapcsán kijelentette: 99%-ban biztos abban, hogy a magyar nyelvű kiadvány fedőlapjára véletlenül kerültek sértő szavak. ,,Meggyőződésem, hogy nem rossz szándékból történt, ugyanakkor elképesztő a tény, hogy a tankönyvek tervezését és nyomtatás előtti előkészítését olyan emberek vezetik, akik nem tudnak magyarul - mondta. Szerinte ez a példa is bizonyítja, hogy a szerbiai társadalom, különösen a Vajdaságon kívüli, nem készült fel arra, hogy elfogadja ,,a köztársaság egyes részeinek többnyelvű és multikulturális realitását.
Kínos ügy. Kínos, már csak azért is, mert az eset kirobbanásának napján Korhecz Tamás vajdasági kisebbségügyi titkár Belgrádban tárgyalt. A nemzeti kisebbségek soraiból kikerülő káderek arányos részvételéről a vajdasági igazságügyi szervekben. És a vajdasági kisebbségek jogainak a megvalósításáról az oktatásügyben. A Zoran Stojkoviæ szerbiai igazságügy-miniszterrel folytatott megbeszélésen megvitatták a vajdasági választott bíróságokon a hivatalos nyelv- és íráshasználat megvalósítására tett kezdeményezéseket, a kádermegoldásokat, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek soraiból kikerülő kárderekre. A minisztériumi közlemény szerint ,,megállapodtak abban, hogy a jövőben a Legfelső Igazságügyi Tanácsban a bíró- és ügyészjelöltek megerősítésekor külön figyelmet kell fordítani a nemzeti kisebbségek képviselőinek a vajdasági igazságügyi szervekben történő arányos képviseletére.
Slobodan Vuksanoviæ köztársasági oktatási miniszter és a Korhecz Tamás vezette tartományi küldöttség úgy értékelte, hogy nagy jelentőséggel bír A multikulturalizmus és a tolerancia fejlesztése elnevezésű projektum. Egyetértettek abban is: fel kell mérni annak lehetőségét is, hogy a többnemzetiségű környezetek iskoláiban második idegen nyelvként a kisebbségek nyelvét tanulják a diákok. A környezetnyelv tanulásának a lehetősége mellett - a Vajdaságban ez mindaddig élő gyakorlat volt, míg Belgrád meg nem szüntette - egy másik visszaköszönő téma is szóba került. A szerb nyelv tanításának a hatékonyabbá tétele a kisebbségi nyelvű tagozatokon. A minisztérium hajlandóságát fejezte kis, hogy törvényrendelettel rendezi a kisebbségi nyelvű csoportok finanszírozását a felsőoktatásban. A minisztériumtól arra is ígéretet kapott a tartományi küldöttség, hogy ,,támogatni fogja az önkormányzatok és a vajdasági végrehajtó hatalom minden arra vonatkozó reális indítványát, hogy módosítsák az általános iskolai hálózatot - bizonyos tagozatok önállósulása érdekében.
A tartományi toleranciaprogram - ez a projektum elismerő szavakat kapott Belgrádban - megvalósítását 150 000 euróval segíti Budapest. A magyar kormány anyagi támogatásáról szóló szerződést szerdán, február 1-jén írták alá Újvidéken, ünnepélyes keretek között. A dokumentumot Gémesi Ferenc, a magyar kormány külügyi államtitkárának helyettese és Korhecz Tamás, a tartományi kormány alelnöke látta el kézjegyével. A tartományi tisztségviselő elmondta: a toleranciaprogram a vajdasági kormányzat válasza a nemzeti villongásokra, a kisebbségellenes támadásokra, amelyek elsősorban az előítéletekkel magyarázhatók, s azzal, hogy nem ismerjük egymást. Meggyőződése szerint a magyar kormány anyagi támogatása közvetve a gazdaságba történő beruházást jelent, hiszen a nemzetek közötti stabil kapcsolatok a gazdasági fejlődés előfeltételét jelentik: bátorítják a külföldi beruházókat. Gémesi Ferenc államtitkár-helyettes szerint úgy tudunk fölülkerekedni azokon az erőkön, amelyek el akarnak bennünket választani, hogy támogatjuk azokat a programokat, amelyek segítenek összekötni bennünket kultúrában, nyelvben, sportban, ifjúsági ügyekben, gazdaságban... Szabó Vilmos, a magyar kormányban a határon túli magyarokért felelős politikai államtitkár az ünnepélyes szerződés-aláírást követően azt nyilatkozta: az incidensek mindenképpen az igazságszolgáltatásra és a bűnüldözésre tartoznak, hosszabb távon azonban arra kell fektetni a hangsúlyt, hogy megváltozzon a fiatal nemzedék gondolkodásmódja. ,,Ez a toleranciaprogram ezt célozza meg, ezért örömmel támogatjuk a végrehajtását, és nyitottak vagyunk a folytatás iránt' - mondta Szabó Vilmos.
A magyar küldöttséget fogadta Bojan Pajtiæ, a tartományi kormány elnöke, és köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, a találkozón pedig mindkét fél egyetértett abban, hogy meg kell alakítani a magyarországi-vajdasági gazdasági tanácsot, mely révén megteremthetők a partnerkapcsolatok fejlesztésének a feltételei.
Újvidék-Belgrád vonalon az új egészségügyi biztosítási törvény (december 10-én lépett hatályba) kapcsán folyik a vita. A tartományi parlament a múlt szerdán megtartott ülésén kezdeményezte az említett törvény módosítását. A módosítás három pontban foglalható össze. Egy: a terhességfenntartás végett betegszabadságon levő nők fizetésüknek ne csak a 65%-át kapják, hanem a 100%-át. Azért teljes fizetést, mert amúgy is lanyha a gyermekvállalási kedv, s ilyen helyzetben nem kellene büntetni az önhibájukon kívül terhességfenntartásra szoruló nőket. A teljes fizetésükre pedig nagyon is szükségük van ezeknek a kismamáknak, hiszen a terhesség megtartására szolgáló gyógyszerek nincsenek a pozitív listán - van gyógyszer, melynek dobozonként 2600 dinár az ára! Kettő: a betegbiztosító a mesterséges megtermékenyítésnek ne csak egyszeri, hanem legalább kétszeri próbálkozása díját fizesse. Három: a betegség kezeléséhez szükséges utazások költségét ne a betegnek kelljen a saját zsebéből fizetnie - ezt a kiadást a biztosító térítse meg.
A tartományi kezdeményezésre Belgrádból csúnya válasz érkezett a szerbiai egészségügyi minisztertől, Tomica Milosavljeviætől: ,,Amennyiben a vajdasági önkormányzat úgy gondolja, hogy a 100%-os pótlék az egyetlen módja a natalitás növelésének, segítsen a saját eszközeiből, és ne az egészségi alapból. Szép dolog nagyvonalúnak lenni más számlájára, de ebből az alapból más juttatásokra is kell adni.' Mi az, hogy a más számlájára!? Felháborító.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..