home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felgyorsulhat Szerbia uniós integrációja
(tv.)
2010.09.15.
LXV. évf. 37. szám

Ismerd meg szomszédodat címmel tartottak konferenciát az európai parlamenti képviselők a palicsi Kisvendéglőben az Európai Parlament szerepe az EU bővítésében, illetve Szerbia csatlakozásának elősegítése és a határon átnyúló együttműködés témára. Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője, a Szerbi...

Ismerd meg szomszédodat címmel tartottak konferenciát az európai parlamenti képviselők a palicsi Kisvendéglőben az Európai Parlament szerepe az EU bővítésében, illetve Szerbia csatlakozásának elősegítése és a határon átnyúló együttműködés témára.
Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője, a Szerbiai Képviselőház európai integrációs bizottságának elnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a tavaly elfogadott Lisszaboni Szerződés megkötése óta megnőtt az Európai Parlament szerepe a bővítés kérdésében, ezért nagyon fontos, hogy Szerbia minél erősebb kapcsolatot építsen ki ezzel az intézménnyel.
- Ez a kezdeményezés később majd Szerbia más városaiban is folytatódik. Ugyanakkor a mostani tanácskozásnak a jelentőségét növeli az is, hogy egy olyan fontos esemény után történik, amely fordulópont lehet Szerbia Európai Uniós integrációja szempontjából. Nevezetesen a csütörtökön elfogadott, Kosovóval kapcsolatos ENSZ-határozatra gondolok. Ami New Yorkban történt, előrevetíti annak lehetőségét, hogy országunk egy másfajta úton indul el ahhoz képest, amin az elmúlt hónapokban járt - fejtette ki, hozzátéve, hogy a következő időszakban felgyorsulhat Szerbia csatlakozási törekvése, ennek egyik előfeltétele azonban az, hogy Szerbia a minap elfogadott ENSZ-határozatot komolyan vegye, és végre tárgyalóasztalhoz üljön a kosovói albánokkal. Varga László bízik abban, hogy az ország hamarosan eléri a tagjelölti státust.
Göncz Kingának, Magyarország európai parlamenti képviselőjének véleménye szerint Szerbia nagy lépést tett az európai csatlakozás irányába.
- Nagyon kémény tárgyalásokat követően az ENSZ közgyűlése olyan Kosovóval kapcsolatos határozatot fogadott el, ami tulajdonképpen a közvetlen kapcsolatfelvételről, a dialógusról szól. Kosovo kényes kérdése az Európai Unióhoz való csatlakozásnak, legalábbis ami a jószomszédi kapcsolatokat illeti - emelte ki Göncz Kinga. A mostani tanácskozással kapcsolatban a képviselőnő kifejtette: Szerbiának szüksége van barátokra az EU-ban, de Magyarországnak is az az érdeke, hogy ez az ország minél hamarabb csatlakozzon az unióhoz.
- A vajdaságban élő magyarság végett fontos az anyaország számára az, hogy a balkáni ország ugyanazokat az értékeket vallja, mint az EU többi állama - emelte ki Göncz Kinga.
A tanácskozáson Maja Bobić, az Európai mozgalom szerbiai főtitkára köszöntötte a vendégeket, majd Varga László és Sonja Licht, a belgrádi Politikai Kiválóságok Alapítvány elnöke, valamint Schöpflin György európai parlamenti képviselő is szóltak az egybegyűltekhez.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..