home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Felépült a Vajdasági Birkózóakadémia
Kartali Róbert
2021.07.30.
LXXVI. évf. 30. szám
Felépült a Vajdasági Birkózóakadémia

Magyarkanizsán átadták az új Vajdasági Birkózóakadémiát, mely huszonegy hónappal az alapkőletétel után készült el. A beruházás összértéke több mint 350 millió dinár volt, mely fedezte az építkezés költségeit, az épület gépészeti felszerelését és berendezését. Az ünnepélyes átadót a nándorfehérvári diadal emléknapján tartották meg.

Az akadémiát működtető alapítvány társalapítói Magyarkanizsa Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti székhelyű Kozma István Magyar Birkózóakadémia. Az új, csaknem 3000 négyzetméteres épület 800 négyzetméteres sportcsarnokában akár 6 birkózószőnyegen is lehet majd egyszerre edzeni. A kollégiumban többnyire háromágyas szobák lettek kialakítva, külön fürdőszobákkal. Összesen 50 hely áll a kollégisták rendelkezésére, továbbá egy 100 személyes étkező, edzőtermek, medence és szauna. Az épületben több irodahelyiség, valamint egy konferenciaterem is található.

— Útjára indítunk egy olyan nagyszabású képzési centrumot, amely nagymértékben hozzájárulhat a jövő bajnokainak sikeréhez. A sportélet fellendítésén túl reményeink szerint az akadémia elindítása az oktatásra és a régió turizmusára is élénkítőleg hat, amivel új perspektívák nyílhatnak meg a térség előtt, ez pedig mindannyiunk közös érdeke — emelte ki a megnyitón Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke. — A Magyar Birkózó Szövetség a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel karöltve 2017-ben elindította az Egy szőnyegen — egy nyelven: együtt a magyar birkózásért! programot, mely a magyar birkózók határokon átívelő összefogását tűzte ki célul. A program keretében két évvel ezelőtt letettük a Vajdasági Birkózóakadémia alapkövét. Akkor egy olyan központ megépítését tűztük ki célul, amely megfelel a XXI. század követelményeinek, és amely méltó körülményeket nyújt a sportolók fizikai és szellemi felkészüléséhez. Az összefogásnak meglett az eredménye. Magyarkanizsa Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Kozma István Magyar Birkózóakadémia együttműködésével a magyar kormány 1,27 milliárd forintos támogatásával épült meg ez a különleges centrum.

Az akadémia megnyitóján elhangzott, hogy Vajdaság eddig is nagyszerű birkózókat nevelt fel, a többi közt kiemelték Horvát Istvánt, Törteli Józsefet, az ifjabb sportolók közül pedig a Nemes testvéreket, Viktort és Mátét. Vajdaságban nyolc-tíz birkózóegyesületben edzenek magyar ajkú fiatalok, számuk 300-ra tehető, hét egyesületben pedig magyar nemzetiségű edzők is dolgoznak. A sportolók közül 240-250 a fiúk, férfiak, 50-60 pedig a lányok, hölgyek száma. Korosztályos felosztásban 150 diák, 60 serdülő, 40 utánpótláskorú és körülbelül 50 felnőtt versenyző van. A szerbiai országos versenyeken 2020-ban az érmek 30 százalékát magyar ajkú versenyzők nyerték, csak a Magyarkanizsai Birkózóegyesületnek 21 korosztályos bajnoka volt, a diáktól a felnőtt korosztályig. A különböző korosztályok szerbiai válogatottak magyar ajkú tagjainak aránya 20 és 40 százalék között mozog. Az idei év legkiemelkedőbb nemzetközi eredménye Nemes Máté felnőtt-Európa-bajnoki címe a 67 kilogrammos súlycsoportban. A Magyar Birkózó Szövetség Egy szőnyegen — egy nyelven: együtt a magyar birkózásért! programjának keretében 2020-ban egy felnőtt-országosbajnokot kötöttfogásban, egy női felnőttezüstérmet női birkózásban, valamint két junior-ezüstérmet adott kötöttben és a női birkózásban a Magyarkanizsai Birkózóegyesület. Az idén pedig diák első korcsoportban egy kötött ezüstöt és egy női ezüstöt nyert.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke végigkísérte a magyarkanizsai birkózóakadémia történetét, személyesen azonban nem tudott megjelenni az átadáson. Egy levélben megfogalmazott üzenetben köszöntötte a résztvevőket, Németh Szilárd tolmácsolásában.

Néhány évtizeddel ezelőtt még merész álomnak tűnt volna egy magyar sportlétesítmény felépítése a Vajdaságban. Minket, magyarokat viszont éppen arról ismer a világ, hogy időről időre olyan küldetések megvalósítására is vállalkozunk, amelyek sokak szemében lehetetlennek látszanak. Ennek az elszántságnak köszönhetjük azt is, hogy történelmünk során oly sokszor sikerült a ránk kényszerített térdelő helyzetekből is felállni, vagy a velünk együtt élő népekkel közösen egy jól kivitelezett dobással nyerésre fordítanunk a nemzeti megmaradásért vívott csatákat is. A Vajdasági Birkózóakadémia terve szintén egy nagy összekapaszkodás jegyében született, és lett jó példa arra, hogy egyedülálló nyelvünk, kultúránk mellett a magyar sport iránt érzett rajongásunk is képes a határon át egyesíteni minket. Meggyőződésem, hogy ennek a nívós intézménynek köszönhetően néhány év múlva már büszkén emlegetjük azokat a birkózókat, akik innen, Magyarkanizsáról indulnak majd diadalútjukra.

— A birkózósportnak ebben a térségben hosszú és sikeres tradíciója van, ami a kivételes eredményekben is megnyilvánul. Büszkék vagyunk az elmúlt tíz évben elért sikereinkre, melyek egy részét együttműködésben valósítottuk meg kedves szomszédainkkal, a Magyar Birkózó Szövetséggel, melytől sokat tanultunk, és mellyel kiváló együttműködést ápolunk — mondta Željko Trajković, a Szerb Birkózószövetség elnöke, majd megköszönte mindenkinek a részvételt ennek a nagy horderejű projektumnak a megvalósításában.

— Örömteli ez a nap, mert egy olyan dolgot sikerült megvalósítani, ami igazából nem volt benne a mi egyéni, közösségi és birkózói életünk forgatókönyvében. Attól különleges a mai nap, hogy erőt merítettünk, ötletet csiholtunk, partnerkapcsolatot építettünk, támogatókat találtunk, felhalmoztuk azt az akaratot, szándékot és tudást, ami az elképzelést valósággá tette — emelte ki az ünnepségen Pásztor István, a VMSZ elnöke. Mint mondta, nincs olyan sport, amely olyan szűkös és sanyarú körülmények között annyira sikeres lenne, mint a birkózás. Ez pedig nemcsak Vajdaságra vonatkozik, hanem az egész birkózótársadalomra. — A mai nappal átadjuk rendeltetésének az épületet, de az igazi munka most fog kezdődni, mert rendszert kell építenünk. Egy olyan rendszert, amely úgy kell felépüljön, mint a piramis. Egy olyan rendszert, melynek alapját az a tizenöt-tizenhat klub alkotja, amelyek léteznek, léteztek, amelyek közül egyeseket újra kell indítani, vagy csak újabb erőt kell beléjük pumpálni. Meg kell találni a gyerekeink közt a tehetségeket. Megvannak a körülmények, hogy a tehetségekkel a felkészült edzők foglalkozzanak. Ennek a piramisnak a csúcsát ez az akadémia kell, hogy képezze, ahová a legtehetségesebbek kell, hogy eljussanak. Akikből bajnokok és jó emberek kell, hogy kikerüljenek. Olyanok, akik büszkeséget fognak jelenteni a nemzetnek is, és a szülőföldnek is.

Az eseményen számos élsportoló jelent meg, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, az ünnepségen bemutatót tartottak a birkózóakadémia jövendőbeli tagjai, az épületet a katolikus és a pravoszláv egyház képviselői is megszentelték, majd az esemény végén a magyar és a szerb nemzeti zászlót mintázó szalag átvágásával adták át rendeltetésének az új sportintézményt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..