Felélünk mindent

Felélünk mindent

​​​​​​​Egyre gyorsabban fogynak a Föld erőforrásai — A magyarok körében Putyin népszerű, Trump viszont nem — 65 éve tart a tűzszünet a két Korea között

Egyre gyorsabban fogynak a Föld erőforrásai

Az idén minden eddiginél korábban érkezünk el a túlfogyasztás napjához. A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújuló képességét az emberek forrásigényével. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik — vagyis amikor a fogyasztás eléri azt a mennyiséget, amelynek egy évre elegendőnek kellett volna lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson. A túlfogyasztás napja az idén már augusztus 1-jén elérkezik — egy nappal korábban, mint tavaly. Ez annyit tesz, hogy 2018-ban az emberiség 212 nap alatt használta el az egyévi mennyiséget. A túlfogyasztás a ’70-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése nyomán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet. Azóta minden esztendőben egyre korábban érkezik el a nap, amikor túlhaladjuk az ebből a szempontból ideális határt.

A magyarok körében Putyin népszerű, Trump viszont nem

A nagyhatalmak vezetői közül Vlagyimir Putyin orosz elnököt kedvelik leginkább a magyarok. Donald Trumpot nem szíveli és nem találja alkalmasnak a többség, Angela Merkel német kancellár vezetői képességeit pedig csak a diplomások ismerik el. Mindez a Ténygyár kutatásából derült ki, melyet a Pulzus telefonos kutatási applikáció segítségével készített. Nyolc állam-, illetve kormányfőt választottak ki, azokat, akik a legtöbbet szerepelnek a hírekben: az amerikai, az orosz, a kínai, a francia és a török elnökön kívül a német kancellárt, valamint a brit és a kanadai miniszterelnököt. A kutatás szerint az orosz elnök a magyarok szemében a leghatékonyabb és legszimpatikusabb vezető. Különösmód a fiatalabbak körében népszerűbb, mint a 30 év fölöttieknél.

65 éve tart a tűzszünet a két Korea között

Észak-Korea újabb szimbolikus lépést tett. Phenjan a koreai háború lezárását elhozó tűzszüneti egyezmény aláírásának 65. évfordulója alkalmából több tucat amerikai katona földi maradványait juttatta vissza az Egyesült Államokba. Ők a háborúban estek el, viszont a holttestüket a zárkózott diktatúra mindeddig nem adta át családjaiknak. „A reggeli órákban az ENSZ-parancsnokság által felügyelt akcióban 55 katona földi maradványait vettük át az észak-koreaiaktól. Nemsokára útra bocsátjuk őket az Egyesült Államok felé, és bízunk abban, hogy ez némi vigaszt nyújt a családtagjaiknak. Phenjan részéről ez a lépés a bizalomépítést kívánja elősegíteni” — fogalmazott az ügyletet felügyelő ENSZ-parancsnokság helyettes vezetője, Wayne D. Eyre.

65 évvel ezelőtt a világtörténelem leghosszabb tárgyalássorozatát követő tűzszüneti megállapodást írták alá: a szembenálló felek több mint két éven át összesen csaknem 160 alkalommal ültek asztalhoz egyeztetni. Noha békemegállapodást azóta sem kötött a két ország, a tűzszüneti egyezmény tartósnak bizonyult. Igaz, a határtól délre és északra egészen más típusú fejlődést hozott az országok számára. Szöul ma a világ legfejlettebb, Phenjan viszont a legszegényebb fővárosai közé tartozik. 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Felélünk mindent
Világkép
Facebook

Támogatóink