home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
„Felelősségünk van a hátrahagyott örökséggel szemben...”
Martinek Imre
2015.04.07.
LXX. évf. 14. szám
„Felelősségünk van a hátrahagyott örökséggel szemben...”

Ezúttal Hertelendyfalván tartotta meg a szokásos, szemlével kapcsolatos előtanácskozását a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek küldöttsége. Többször is le lett jegyezve, hogy a Dél-bánáti Szemle, mely csak azért sem kívánta magára ölteni a divatosabbnak tetsző találkozói minősítést, valójában a régió egyre morzsálódó szórványmagyarságának kultúrparlamentje.

Mottó: „Csak a gubó öregszik. A benne várakozó lepke soha” (Müller Péter).

Ezúttal Hertelendyfalván tartotta meg a szokásos, szemlével kapcsolatos előtanácskozását a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek küldöttsége.

Többször is le lett jegyezve, hogy a Dél-bánáti Szemle, mely csak azért sem kívánta magára ölteni a divatosabbnak tetsző találkozói minősítést, valójában a régió egyre morzsálódó szórványmagyarságának kultúrparlamentje. Egy évi rendszerességgel jelentkező igazodási esemény, mely semmiképpen sem kizárólag a színpadra vitt produkciókról, a fellépők és a célközönség számáról, a megjelent díszvendégekről, illetve ez utóbbiak alkalmi gondolatairól szól. Sokkal inkább arról, hogy a térségben élő magyarság, a reá jellemző különféle távolságok és mélységek ellenére is képes összefogódzni és együttesen alkotni.  Követve a tavalyi, sorrendben a huszonötödik szemle tanácskozásán már körvonalaztatott irányelveket, az idei előtanácskozás is az ősök által hátrahagyott, felbecsülhetetlen értékű tárgyi és szellemi örökség feltérképezését, továbbá annak rendszerezését szorgalmazta. Reménykedve, hogy a települések hungarikumainak begyűjtött adathalmaza idővel könyv(ek) formájában is megjelenik majd. Vélhetőleg olyan(ok)ban, amely(ek) előszava(i) nem azzal a bizonyos Hol volt, hol nem volt... mesekezdő formulával rajtol(nak).

A március végi szemlei előtanácskozást egy, illetve két nappal Szvorák Katalin és Kudlik Júlia székeli, illetve vojlovitzi vendégszereplése után, az idei rendezvény házigazdái, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület vezetősége hívta össze. Az öt napirendi pontba sűrített lépésegyeztető megbeszélésen meghatározták az idei, sorrendben 26. szemle időpontját (szeptember 12-e), a tanácskozás témáját (Értékeink számbavétele — II. rész), illetve annak levezetési módját (digitalizált prezentációk) is. A 2016. évi szemle megszervezését Kevevára vállalta, az azt megelőző 19. betlehemes találkozót pedig Székelykeve. A gyűlésre Sándoregyháza, Székelykeve, Pancsova, Torontálvásárhely és Kevevára küldött delegációt. Az ezúttal távol maradó, verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetősége, hagyományőrzői és néptáncosai, kiegészítve a pancsovai Csörömpölő zenekarral, ez idő tájt Belgrádban, a Kalemegdanon megrendezett magyar kulturális napon képviselték a régió magyarságát.

Szóba került továbbá egy, a dél-bánáti magyar nagycsaládosokat felkaroló egyesület létrehívásának lehetősége is. A kezdeményezés részleteit Dani Ernő, a székelykevei faluturizmus menedzsere ismertette. A múlt évi tanácskozás záróhatározatait, a továbblépéshez szükséges intelmeket Erdei Ernő bácsi olvasta fel: „Adjuk a dél-bánáti magyarok tudtára [s általuk a többiekére is! — M. I.], hogy igenis vannak itt magyar emlékeink [...], amelyeket számon szükséges tartani és meg kell őrizni a jövő generációk számára. Jegyezzük fel, értékeljük és mutassuk be a magyar nyomokat. Felelősségünk van a hátrahagyott örökséggel szemben...”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..