Felavatták a felújított szabadkai zsinagógát

Felavatták a felújított szabadkai zsinagógát

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő mondott beszédet a szabadkai zsinagógában rendezett ünnepségen

A felújított szabadkai zsinagóga felavatásán több száz közéleti, egyházi személyiség vett részt, köztük Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Isak Asiel szerbiai főrabbi.


Szalai Attila felvételei

Orbán Viktor hangsúlyozta: a zsinagóga átadása üzenet, hogy ilyen az a világ, az az Európa, amelyben élni akarunk — gyökerei a zsidó-keresztény hagyományokban találhatók.

Aleksandar Vučić megköszönte a magyar kormány támogatását, kiemelve, hogy amikor Magyarország a vajdasági magyarokat támogatja, Szerbiát és az ország polgárait is segíti. A zsinagóga kulturális, művelődési és idegenforgalmi jelentőségét is méltatta a szerb elnök. Az ünnepségen felolvasták Izrael miniszterelnökének, Benjámín Netanjáhúnak a levelét.

A rendezvényt követően zárkörű tárgyaláson egyeztetett Orbán és Vučić, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen mindketten hangsúlyozták, mennyire kiválóak a két ország kapcsolatai.

A szerdai Hét Napban részletes beszámolónkat olvashatják, addig is nézzék meg Szalai Attila felvételeit.▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Felavatták a felújított szabadkai zsinagógát
Riport
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.06.04.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Facebook

Támogatóink